Skocz do zawartości

[łańcuch] na ilu jeździć - 2, czy 3?

KONAbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Składam nowy rower i zastanawiam się, jak rozwiązać sprawę napędu. Mam już korbę stylo team na 2008 rok, planuję zakup kasety i łańcuchów xt i pozostaje kwestia łańcuchów. Jest sens ujeżdżania 3 łańcuchów? Czy prędzej zajeżdżę kasetę i nie wykorzystam tych 3 łańcuchów? W sumie to nie jestem żadnym zawodnikiem, ale pare tys w ciągu roku robię. A może zamiast 3 łańcuchów xt kupić 2 xtr? Byłbym wdzięczny za wskazówki.

Kaseta niszczy sie wlasnie dlatego ze jest szlifowana przez wyciagajacy sie lancuch. Kupujac 2 lancuchy beda ci sie one wyciagaly 2 razy wolniej, a 3 lancuchy - 3 razy wolniej. Tyle samo razy wolniej bedzie ci sie zuzywala kaseta i zebatki przy korbie. Teoretycznie, jezeli ostatni naped Deore wytrzymal mi na jednym lancuchu 10 tys km, to na 2 powinien 20 tys przejechac, a na 3 - 30 tys. Tyle teoria, bo przypuszczam, ze jednak nieco mniej wytrzyma :). Teraz mam kasete XT i 2 lancuchy - XT i XTR dla porownania, ale na razie przejechalem jakies 2 tys km (w tym 4 maratony) i nie mam podstaw do oceny, w kazdym razie kaseta jest jak na razie jak nowa.

A jak zmieniacie łańcuchy to tak dokładnie co te dajmy na to 500 km , ja dopiero zacząłem stosować tą metodę z 3 łańcuchami . Ale jak zmieniałem łańcuch ( po 400 ) to muszę przyznać że zauważyłem minimalną różnice między nowym a starym .

• Mod Team

Temat poruszany wiele razy. Metoda wielołańcuchowa ma tyle samo zwolenników co i przeciwników. Podsumowując koszty zwykle na jedno wychodzi. Ja ganiam na jednym łańcuchu, choć zastanawiam się czy przy następnym napędzie nie kupię drugiego. Ale z trzema na pewno nie będę świrował, za duży wydatek i się nie opłaci. A na poprzednim napędzie jeżdżąc na jednym łańcuchu zrobiłem niecałe 13kkm - łańcuch Sram PC-59, kaseta LX HG70 i najzwyklejsza korba Suntour, która przejechała trochę więcej bo 18kkm i skapitulowała razem z łańcuchem :wub:

• 4 miesiące temu...

Witam,

Zastanawia mnie co jest lepszym wyborem,

mieć 2 łańcuchy i zmieniać je co 300-400km

czy kupić 3 łańcuchy i zmieniać je częściej np. co 200-300km.

Albo może zostać przy dwóch i zmieniać je szybciej?

Dodam, że szukałem już podobnego tematu ale konkretnych odpowiedzi i opinii nie znalazlem.

ja zarżnąłem mój napęd w jakieś 2500km, czy jak kupie 2 łańcuchy to może to dociągnąć do 4 tysięcy? jak bym tak zmieniał co 200km, to chyba nic nie powinno przeskakiwać? planuje wrzucić kasetę xt 12-34(są w ogóle takie? kiedyś były, a teraz tylko 11-34 widze...) do tego 2 łańcuchy wippermana (jakie? 909 bedzie git?)

kolejna sprawa, czy to, ze jeżdże na korbie 22-32 i nie używam blatu może wpływać na takie błyskawiczne zużycie łańcucha? miałem deore, rozpadł się tak, ze już nie mam z czego skracać i musiałem go połączyć z jakimś starym sramem zeby wogóle dało się jechać na miekkich biegach...

Jaca_Sopot

A myślałem, że moje zajechanie napędu w 3,5kkm w starym rowerze to było coś nienormalnego. Swoją drogą to był sprzęt z niższej niż dolna półka... :P

Co do nieużywania blatu to nie ma to żadnego znaczenia, ja w obecnym rowerze śmigam praktycznie tylko na 32z używając prawie całego zakresu kasety, na 44z zarzucam co najwyżej na szosie, gdy prędkość utrzymuje się ~35kmh. No i używany przede mną napęd (korba + łańcuch deore i kaseta xt oddzielnie) ze mną już przejechał ~6kkm i jeszcze sporo pociągnie...

lol B)

a jak Ci sie ubrudzi co 50 km to chcesz go tak czesto zmieniac ?;)

wq mnie cała ta akcja ze zmiana łancuchów jest okej jezeli ktos ma stalowe nerwy ;) bo ja co 3 dni nie miał bym ochoty zmieniac łancucha;/

i to jeszcze wymaga spinki, dodatkowe osłabienie łancucha.

ja np zajechałem naped, w jakies hmmm? nie pamietam dokładnie juz ale jakieś

7,5 tysiaca kaemów, łancuch xtr kaseta xt, do tego zaliczało się ostre trenowanie na tym napedzie, maratony i XC, lekko ponad 10 imprez.

naped jeszcze działał, i to nawet lajtowo. ale zmieniłem dla zasady

Nie musisz dokładnie trzymać się tych 300 km. Ja często zmieniam łańcuch już po 100 km kiedy jest naprawdę brudny po jakiejś błotnej wyrypie w terenie i serce mi się kraje kiedy słyszę piach w napędzie. Ale wtedy czyszczę ten brudny i porównuję go z pozostałymi dwoma ,zawsze wybierając ten najkrótszy. Często jest to ten który akurat wyczyściłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...