firzu Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Moja kaseta pg-850 już powoli kończy swój żywot ( myślę że 4 kkm spokojnie przeżyła ). Zaczynam powoli rozglądać się za jakimś zastępstwem Przy okazji tej zmiany myślę o przesiadce na 9 rzędów ze względu na większą dostępność lżejszych komponentów. Idealnym rozwiązaniem byłaby kaseta kcnc ale cena dość skutecznie mnie odstrasza. W moim budżecie łatwiej będzie mi xtr zmieścić ale powiem szczerze, że wolałbym coś odrobinę tańszego ale w podobnej wadze, czy kojarzycie może coś takiego ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 z podpisu widze ze masz authora visiona, nie odbieraj tego jako docinke czy cos, ale jaki jest sens doplacac np do xtr kupe kasy zeby stracic 30g porownujac do xtr gdy ma sie ciezka i stosunkowo kiepska rame, nie lepiej stracic te pare g na czyms innym? jesli chodzi o alternatywe to mysle ze najlepiej jak nie smigasz po gorach to kaseta szosowa z najwieksza rozpietoscia, ew zostan przy 8, tez zawsze lzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Spoko, zdaję sobie sprawę, że ta ramka to nie jest jakiś super hiper cudowny model , ale na taką mnie było stać rok temu, zresztą nawet teraz byłoby mi szkoda kasy na coś droższego. Modelom o niższego masie i do tego tańszym jakoś nie ufam. Mnie taka ramka do rekreacyjnej jazdy spokojnie styka. Sorki za OT. Mam plan, żeby na takiej ramce <10,5 kg zejść więc moim zdaniem sens jest. Tym bardziej, że wymieniam zużywający się element a nie tylko za ciężki. Taką szosową to z jaką największa zębatką można znaleźć ? Więcej niż 26 też sie spotka ? Jak z mocowaniem do piasty jest, szosowa jest taka sama jak mtb ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 "Mocowanie" do bębenka, przynajmniej kaset Shimano, jest to samo. Campy nie założysz. Największa zębatka w szosowej kasecie będzie miała, z tego co kojarzę, 27t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Tak naprawdę koronek powyżej 23T nie używam ale awaryjnie wolałbym je mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Ostatnio widziałem kasetę szosową z największą koronką 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Może juniorską? Pamiętajcie, że przydałaby się też jakaś 11, góra 12t. Żeby się nie okazało, że nie ma z czego dokręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browar Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 To może stare,8-biegowe XT na pajaku,o rozpiętości 11-28?Można jeszcze gdzie niegdzie kupić w cenie ok.110zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 20 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 jak powyżej 23 nie używasz to zerknij na to http://cgi.ebay.com/NOS-TITANE-CASSETTE-9-...1QQcmdZViewItem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Po 4kkm zarznales kasete? Z czego byla, z cyny? . O wiele bardziej niz XTR oplaca sie kupic XT, masa rozni sie bardzo niewiele, a cena dwukrotnie nizsza. Na pewno stosunek jakosci do ceny przy XT jest znacznie lepszy, a i tak w stosunku do PG-850 zejdziesz ze 100g z masy. A zaoszczedzone pieniadze wydaj lepiej na dwa lancuchy dobrej klasy, to Ci dodatkowo przeluzy zywotnosc napedu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Po 4kkm zarznales kasete? Z czego byla, z cyny? . O wiele bardziej niz XTR oplaca sie kupic XT, masa rozni sie bardzo niewiele, a cena dwukrotnie nizsza. Na pewno stosunek jakosci do ceny przy XT jest znacznie lepszy, a i tak w stosunku do PG-850 zejdziesz ze 100g z masy. A zaoszczedzone pieniadze wydaj lepiej na dwa lancuchy dobrej klasy, to Ci dodatkowo przeluzy zywotnosc napedu. niestety sramy serii 5.0 są tragiczne jeśli chodzi o wytrzymalość, mój padł po podobnym okresie czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Mój również. Co do kasety to naprawdę zastanów się nad 105/Ultegra. TU masz kilka rozstawów koronek, coś na pewno dopasujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Z tego, co wiem, to przerzutki mtb nienajlepiej współpracują z kasetami szosowymi (które są mniejsze). Działać to będzie, ale nie optymalnie. Wtedy należałoby dołożyć szosową przerzutkę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 U mnie w teamie już kilka osób jeździ na kasetach szosowych z przerzutkami górskimi i nie mają zastrzeżeń do działania takiego zestawu. Przerzutki używane to XT RD-M760, RD-M771 i RD-M772, wszystkie z długimi wózkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Biera --> w takim razie, jak widze, Sram robi nie tylko kijowe lancuchy, ale i kasety . Bo podobna w klasie kaseta Deore bez zadnych problemow dzialala mi 10 kkm. GdyniaBiker --> szosowe przerzutki maja za mala pojemnosc, zeby obsluzyc szosowa kasete z trojtarczowa korba mtb. Musi tu byc co najmniej sredni wozek, a nie wiem czy nie dlugi. Ale przy kasecie 12-27 powinien chyba sredni wystarczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 20 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 browar --> Właśnie to jest mój lider jeśli jednak zdecyduje się przy 8-ce pozostać. Klosiu --> Tzn. kaseta jeszcze do końca nie padła ale czasami przy mocniejszym depnięciu jakby mi na korbie coś strzelało. Wolę wymienić kasetę troche wcześniej niż mieć niemiłą przygodę kilkadziesiąt km od chaty. jeśli szosowa na 9 to najbardziej na razie przypadła mi do gustu : http://arnik.home.pl/product_info.php?cPat...roducts_id=1951 i te ultergy nawet spoko wyglądają. Przerzutkę mam chyba z długim wóżkiem więc problemu nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.