Grabarz Napisano 19 Czerwca 2008 Napisano 19 Czerwca 2008 Pochwalony! Powoli tracę przekonanie do nabijania sterów młotkami wszelkiej maści, czy za pośrednictwem drewienka obitego filcem, gumą itp. Zastanawiam się nad zakupieniem wciskacza. Wydatek nie jest mały, ale trafiłem na coś nieprzyzwoicie niedrogiego: http://allegro.pl/item383289497_prasa_do_z...cenie_wawa.html Czy ktoś używa tego modelu? Może ma porównanie z innymi? Tradycyjnie pytam UŻYTKOWNIKÓW.
Mod Team Pixon Napisano 19 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 19 Czerwca 2008 Jeżeli robisz to na tyle często, to bierz śmiało. Ale wydaje mi sie, że ta operacja nie jest wykonywana na tyle często jak np. czyszczenie i smarowanie łańcucha, tylko co najwyżej raz do roku przy wymianie sterów. Przy tak niewielkiej ilości myślę, że opłaca się bardziej jechać do serwisu zapłacić ok 20 zł żeby ci wbili takim przyrządem.
GdyniaBiker Napisano 19 Czerwca 2008 Napisano 19 Czerwca 2008 By the way: był gdzieś na forum przepis na "wciskacz" domowej roboty, ale nie wiem, czy jest to niezawodne narzędzie do każdego typu sterów
tobo Napisano 19 Czerwca 2008 Napisano 19 Czerwca 2008 ja wybijalem miski zmieniajac ramy - przy wymianie lozysk pozostawialem te same wiec do tego ograniczala sie wymiana sterow. w przypadku moich polzintegrowanych sterow miski praktyczne dalo sie prawie wcisnac palcami - nie uzywalem do tego mlotka jedynie kawalka drewna. byc moze stery zewnetrzne wchodzą ciezej i wymagaja takiego patentu. wiem jednak ze gdybym potrzebowal wadzic miski w ramę to zrobiliby mi to w kazdym wałbrzyskim sklepie za darmo. przelicz sobie czestotliwosc montowania sterow do ceny tego sprzętu - w przypadku klucza do kasety, imbusow czy klucza do wkladu suportu wydatek jeszcze jest sensowny bo czesciej zdarza sie wyciagac wklad suportu bo cos tam sie zapaskudzi i skrzypi. oczywiscie gdybym mial zbedną stówe to bym sobie taki gadzet kupil - czemu nie. za te pieniądze wolalbym jednak porządne obcinaczki do linek i pancerzy.
Grabarz Napisano 19 Czerwca 2008 Autor Napisano 19 Czerwca 2008 Primo: Skoro chcę kupić, to znaczy, że zapewne wykonuję tę czynność znacznie częściej, niż raz w roku, albo jestem tak obżydliwie zamożny, że stać mnie na taki "gadżet". Zgadnijcie, która wesja prawdziwa. Secundo: Czytajcie, zanim naskrobiecie. Zdanie "Tradycyjnie pytam UŻYTKOWNIKÓW" oznacza, że chcę poznać opinie tych, którzy tego używaja. Jakoś nie mialem intencji zakładania tematu będacego płaszczyzną wymiany opinii o wyższości diety wysokobiałkowej nad mastrbacją.
GdyniaBiker Napisano 19 Czerwca 2008 Napisano 19 Czerwca 2008 Zazwyczaj jak ktoś zakłada temat i chce wydać kupę kasy, a ktoś go uświadomi, że wydatek jest niepotrzebny, to jest OK.. Jak zawsze była szansa, że nie czytałeś o alternatywnych rozwiązaniach i że wystarczyłyby. Ale jak mówię: zazwyczaj.. W normalnych warunkach odbiega się trochę od tematu, co poszerza wymianę doświadczeń.. A userów konkretnie tego modelu pewnie nie znajdziesz.. Z widzenia przyzwyczaiłem się, że lepiej Ci nie odpowiadać, bo się na tym źle wychodzi Zapamiętam
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Czerwca 2008 Mod Team Napisano 20 Czerwca 2008 Widzisz Grabarz jaki z Ciebie padalec... Nie dosc ze RZADASZ konkretnych odpowiedzi to jeszcze na dodatek masz pretensje o przyjacielskie pogawedki oftopiczne. Po co Ci ten sprzet. Sluchaj ludzi, wiedza lepiej. Zrob se sam, wbijaj mlotkiem albo zaplac w warsztacie bo to lepiej... oooman.... OSTRO! I. PS A tak do rzeczy. Zastanow sie Grabi bo to chyba jest jakis wynalazek. U mnie najprostsza prasa PT kosztuje 130 funa bez jednego pensa. Nie musze Ci tego przeliczac na zlotowki... http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=17482 Ostatnio walkowalismy temat tanich nazedzi...
anulkaa Napisano 22 Czerwca 2008 Napisano 22 Czerwca 2008 Nooo... Jeżeli Park Tool'a to tylko w USA. Tutaj: http://www.cambriabike.com/shopexd.asp?id=...+CUP+PRESS+TOOL cena podobna, 120, tylko że dolców. Na złotówki nie musze Ci przeliczać... Jeżeli nie jest Ci to szybko potrzebne, to był temat zakupów w tym sklepie: http://www.forumrowerowe.org/sklep-interne...ike-t39169.html W przypadku tańszych narzędzi, wszystko zależy od tego ile razy będziesz tego używał i na jakie 'ciężkie' przypadki trafisz.
PoleK Napisano 9 Lipca 2008 Napisano 9 Lipca 2008 w podpisie chyba mam schemat:) jak post sie pokaze to sie okaze:>
MarcinGoluch Napisano 22 Lipca 2008 Napisano 22 Lipca 2008 Ludziska domowa prasa do sterów zamyka sie w cenie 5zł a funkcjonalnością nie odbiega od firmowej. Już po pierwszych sterach jakie wbijałem byłem w ciężkim szoku ze to może być takie łatwe. Nie ma możliwości żeby uszkodzić miski czy główkę ramy, śruba ściąga nam równomiernie więc wszystko osadza się równo. Ja się wzorowałem na tym http://www.bikeworld.pl/ppg_fotki/foto_big...45_24_01_07.jpg U mnie na jednym końcu podkładka blokowana jest dwiema nakrętkami ponieważ przy wciskaniu eliminuje to jej obracanie się. A z drugiej strony jest podkładka i śruba motylkowa którą kręcimy równocześnie wciskając miske. Zamiast śruby motylkowej możemy dokręcać zwykłą śrubę sześciokątną. Wchodzi to na tyle lekko że śrubę motylkową spokojnie możemy kręcić palcami. Bajecznie proste, tanie i funkcjonalne. Dotychczas osadzone dobrze ponad 10szt sterów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.