Tomm Napisano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Mam maly problemik...probowalem znalezc cos na forum ale jakos niezbyt mi sie udalo, dlatego wiec pisze. Otoz kupilem sobie niedawno buciki Speca, jestem z nich zadowolony, wygodne i wszystko cacy...no prawie cacy. Po jakims czasie, gdy jezdze zaczynaja mnie bolec stopy ze tak to okresle od spodu mniej wiecej po srodku. Czy to jest normalne, jezeli sie jezdzilo cale zycie w normalnych pedalach a potem sie przesiada na SPD ? Probowalem bloki troche poprzestawiac ale niewiele pomoglo. Ostatnio troszke mniej jezdze i mam nadziej ze nogi mi sie po jakims czasie przyzwyczaja Czy ktos mial cos podobnego ? Bo nie wiem czy po prostu poczekac az stopy sie przyzwyczaja czy robic cos z tym.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Przyzwyczają się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Na początku to normalne, bo stopa ma mniejsze podparcie. Przejdzie. Pozdrówko uspokajające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Koledze drętwiały palce u stóp. Ale już ma spokój - przejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomm Napisano 19 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 To dobrze Dzieki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 19 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Jak zaczynałem też miałem ból w środkowej części stopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 a mi palce drętwieją po długich podjazdach, mam nadzieje że minie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meva Napisano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 mi tez drętwieją palce i stopy bolą, pewnie kiedyś minie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Jak bolą w trakcie jazdy to polecam na prostych odcinkach wypiąć stope i pokręcić kosytką w różne strony, pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Jak drętwieją stopy to za mocno ściśnięte są rzepy a jeśli nie rzepy to znaczy że but jest jeszcze nierozciągnięty i ściska stopę.Ale na początek proponuje poluźnić rzepy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aliszja Napisano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 A mi często drętwieją palce jednej stopy (krzywy kręgosłupik?) - w zwykłych butach trekkingowych, więc już się boję zmiany na SPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 W budowie stopy można wyróżnić min łuk poprzeczny i podłużny, tworzą go ścięgna i napięte mięśnie które dają odpowiednie wysklepienie stopy, amortyzują one podczas chodu, czy innych naciskach i obciążeń. Jak za mocno ściskasz rzepy to przeciążasz oba łuki, inne napięcie mięśni z czasem powodują ból, poza tym zaburzone jest krążenie stopy, a skoro ścisk jest na śródstopiu to oczywiście krew nie dopływa do palców. Ból w podeszwie w obszarze śródstopia to taki szkolny przykład za mocno ściśniętej stopy. Sam miałem takie problemy przy początkach z spd, trzeba luzować rzepy, czasem nawet tak bardzo że będziesz czuć za duży luz stopy w bucie. Potem jednak but i noga przyzwyczają się do siebie i będzie ok . Myślę że na pewno lepiej będzie po zimie. Będziesz jeździć w grubszych skarpetach, but się troszkę rozejdzie. Ważne żeby się nie mocować i jak boli to luzować, bo możesz sobie zrobić krzywdę w stopie w postaci jakiejś deformacji, albo naderwanego rozcięgna podeszwowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 a drętwienie palców może być spowodowane zbyt dużym butem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 15 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Mi się wydaje że niebardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ceber Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Na bolące lub zdrętwiejące stopy mozna by też pomyśleć nad ćwiczeniami mięśni wyspklepiających stopę - tak takowe są są to dokładnie takie ćwiczenia jakie sie stosuje u dzieci z płaskostopiem. Jak by był ktoś zainteresowany posiadam atlas ćwiczeń mięśni stóp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Jakbyś mógł coś wrzucić byłoby miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filus Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 tez bym chetnie skorzystal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dobry Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Jeżeli o mnie chodzi drętwienie i ból środkowej części stopy występował tylko jak za mocno ścisnąłem but na nodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.