Skocz do zawartości

[Buty SPD]Problem ze stopą

Tomm

Rekomendowane odpowiedzi

Mam maly problemik...probowalem znalezc cos na forum ale jakos niezbyt mi sie udalo, dlatego wiec pisze.

Otoz kupilem sobie niedawno buciki Speca, jestem z nich zadowolony, wygodne i wszystko cacy...no prawie cacy.

Po jakims czasie, gdy jezdze zaczynaja mnie bolec stopy ze tak to okresle od spodu mniej wiecej po srodku.

Czy to jest normalne, jezeli sie jezdzilo cale zycie w normalnych pedalach a potem sie przesiada na SPD ?

Probowalem bloki troche poprzestawiac ale niewiele pomoglo. Ostatnio troszke mniej jezdze i mam nadziej ze nogi mi sie po jakims czasie przyzwyczaja

Czy ktos mial cos podobnego ? Bo nie wiem czy po prostu poczekac az stopy sie przyzwyczaja czy robic cos z tym....

• 4 tygodnie później...

W budowie stopy można wyróżnić min łuk poprzeczny i podłużny, tworzą go ścięgna i napięte mięśnie które dają odpowiednie wysklepienie stopy, amortyzują one podczas chodu, czy innych naciskach i obciążeń. Jak za mocno ściskasz rzepy to przeciążasz oba łuki, inne napięcie mięśni z czasem powodują ból, poza tym zaburzone jest krążenie stopy, a skoro ścisk jest na śródstopiu to oczywiście krew nie dopływa do palców. Ból w podeszwie w obszarze śródstopia to taki szkolny przykład za mocno ściśniętej stopy. Sam miałem takie problemy przy początkach z spd, trzeba luzować rzepy, czasem nawet tak bardzo że będziesz czuć za duży luz stopy w bucie. Potem jednak but i noga przyzwyczają się do siebie i będzie ok ;). Myślę że na pewno lepiej będzie po zimie. Będziesz jeździć w grubszych skarpetach, but się troszkę rozejdzie. Ważne żeby się nie mocować i jak boli to luzować, bo możesz sobie zrobić krzywdę w stopie w postaci jakiejś deformacji, albo naderwanego rozcięgna podeszwowego.

• 1 miesiąc temu...

Na bolące lub zdrętwiejące stopy mozna by też pomyśleć nad ćwiczeniami mięśni wyspklepiających stopę - tak takowe są

są to dokładnie takie ćwiczenia jakie sie stosuje u dzieci z płaskostopiem.

Jak by był ktoś zainteresowany posiadam atlas ćwiczeń mięśni stóp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...