Skocz do zawartości

[Amortyzator] Rock Shox Tora 318 SA czy Axon RL - którego wybrać do XC?

CaV

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim odczuciu dokonałeś właściwego wyboru. Mam Torę od dwóch lat, tylko, że 302 kupioną w Bikestacji. Ciśnienie stałe, odpowiednia konserwacja i dbałość o sprzęt i używanie go zgodnie z przeznaczeniem, a będzie Ci długo służyć. Moja Tora była kupiona jako suplement, ale z czasem doszedłem do wniosku, że nie ma sensu jej wymieniać. Prosta, konkretna, pracująca, może brak jej trochę finezji i czułości, ale robi swoje. Jako, że się nie ścigam, jej waga mi nie doskwiera, ale fakt, czasami mam uczucie, że to takie kowadełko, ale wytrzymałe i sztywne. RS miał dobrą koncepcję z tym amortyzatorem i od dwóch lat z zadowoleniem zauważam rosnącą liczbę rowerów, w których tenże amortyzator jest montowany.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tak się składa, że jakiś czas temu zbudowałem dla siebie rowerek na ramie Accenta El Nino z amorkiem Suntour Axon. Jeżdżę już tym rowerkiem jakieś trzy miesiące. Co prawda nie nabijam strasznie dużo kilometrów, bo już lata nie te, ale cokolwiek mogę powiedzieć o tym sprzęcie. Amorek jest naprawdę dobry... miałem już wcześniej innego Suntora, później dwa różne RSy i Manitou Mars Super... To co mogę powiedzieć o Suntorze, to to że za te pieniądze jest naprawdę fajny. Nierówności wybiera bardzo dokładnie i to zarówno te małe jak i te naprawdę spore. Amortyzator jest sztywny i pomimo tego, że używam tarczówek nie ma w nim jeszcze luzów, (po trzech miesiącach). Jedynym mankamentem jest blokada skoku, która nie zawsze działa i manetka która mogła by pracować lżej... Generalnie uważam jednak, że sprzęcik jest ok i polecam go szczególnie tym, dla których liczy się dobry stosunek jakości do ceny, a marka sprzętu odgrywa znaczącej roli :icon_mrgreen:post-113360-1217263440_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.