Nawrotek Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 mmm Heidelberg, kiedyś chciałbym tam studiować
Nawrotek Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Tam jest cudownie Ale wiadomka, żeby tam się dostać trzeba być cyborgiem naukowym ^^ Jeszcze chciałbym w Italii studiować, dlatego do września będę się włoskiego uczył Co do foto Twojego Wax, to ono jakoś źle mi się kojarzy, tylko nie wiem z czym Gdzie je robiłeś, i kto tam leży ?
Wax Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Każdy kto widział to foto to mówi, że jakieś dziwne. Robione w Kołobrzegu, kumple leżą, bez obaw, nic im nie jest Ja tam żadnym cyborgiem nie mam zamiaru być
kantele Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 zdjęcia z soboty chyba się uzależniłam od Tatr chcę tam wracać i wracać i wracać...
Root Admin Mieciu Napisano 17 Sierpnia 2008 Root Admin Napisano 17 Sierpnia 2008 czas na mnie caaaaaaaaaaaaała galeria http://mieciu7.digart.pl/digarty/
Ciastkorz Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Ja mam takie dyskretne pytanie xD I przepraszam ze tu pisze. Otóż posiadam taki aparat http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2879. Z zdjęciami przedmiotów które sie nie ruszają nie ma problemów... ale wczoraj na imprezie kolarskiej w Brennej gdy chciałem zrobić fotkę obiektowi w ruchu to zdjęcia wychodziły rozmazane, ostrość aparat ustawiał automatycznie więc ocb xD ? Jedna fota mi wychodziła bdb a druga daremnie ;/
andrzejek Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Żeby zrobić dobre zdjęcie obiektowi w ruchu trzeba zastosować technikę tzw. panoramowania. Co tam się będe rozpisywał, polecam lekturę http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowa...ni-poradnik.htm
Dinsdale Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 po prostu robiąc w trybie auto aparat przy ustawianiu parametrów wziął pod uwagę natężenie światła, natomiast nie wziął pod uwagę (bo i skąd miał wiedzieć ) że chodzi Ci o zrobienie obiektu w ruchu, a więc zdjęcia z krótszą migawką. przełącz na tryb "sport" który widzę tam jest (zdjęcie wtedy jest robione przy krótszej migawce, co aparat rekompensuje wyższą czułością oraz niższą przesłoną). a jeszcze lepiej odpal tryb manualny, ustaw jakąś krótką migawkę i popróbuj metodą prób i błędów, zdjęcia dadzą wtedy więcej satysfakcji Przy dłuższej migawce (czyli prawdopodobnie takej jaką przyjął aparat w trybie auto) również można zrobić obiekt w ruchu, tyle że z efektem rozmazanego tła (dającego wrażenie ruchu) - ustaw ostrość na obiekt w ruchu (lub inny statyczny w tej samej odległości) i w momencie przejazdu zawodnika przesuwaj aparat równolegle z ruchem obiektu, naciskając spust migawki EDIT: widzę że andrzejek mnie uprzedził, więc te moje wywody stały się średnio potrzebne
Ciastkorz Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Cóż, dziękuje bardzo xD na następnej tego typu imprezie mam nadzieję lepiej już mi to pójdzie ^^
Root Admin Mieciu Napisano 7 Września 2008 Root Admin Napisano 7 Września 2008 najlepiejzrezygnuj z gotowych programów, ustaw na Tv, czas 1/60 s, iso w zależności od światła (ciemno, wyższe, jasno niższe). Potem wystarczy namierzyć obiekt i podczas śledzenia cyknąć zdjęcie
Schwefel Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Miałem FZ5 a to to samo co FZ7 tylko z mniejszą matrycą i z tego co pamiętam to pod SCN był program sport i jego używaj do takich imprez.
andrzejek Napisano 10 Września 2008 Napisano 10 Września 2008 Skoro sie tak tatrzansko zrobilo to dodam tez cos od siebie w tym temacie UWAGA zdjecia wielkie, jak widac po miniaturkach, modemowcom nie polecam Wszelkie komentarze milo widziane
01LukasZ Napisano 10 Września 2008 Napisano 10 Września 2008 andrzejek niesamowite widoki!!! się rozmarzyłem... gdzie to dokładnie jest?? jaki szczyt??
andrzejek Napisano 10 Września 2008 Napisano 10 Września 2008 Na pierwszej fotce po lewej widac kasprowy wierch, drugie zdjecie to zdjecie ze szlaku chyba na giewont ale pewny nie jestem trzecie to szlak na kasprowy wierch czwarte to na 90% szlak z kasprowego na giewont. dziekuje za komentarz
Wax Napisano 10 Września 2008 Napisano 10 Września 2008 Andrzejek, czym robisz zdjęcia ? W sensie sprzętu.
andrzejek Napisano 10 Września 2008 Napisano 10 Września 2008 Heheh wstyd troche się przyznac, bo to emeryt juz Minolta Z10. Ale jak dobrze pojdzie to za pare miesiecy przesiade sie na lustro.
Wax Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 Heheh wstyd troche się przyznac, bo to emeryt juz Minolta Z10. Ale jak dobrze pojdzie to za pare miesiecy przesiade sie na lustro. Tym bardziej gratuluję niezłych fotek. Wstydem byłoby się przyznać gdybyś miał super sprzęt a zdjęć nie umiał robić. Ja właśnie 2tyg. się przesiadłem na lustro
kantele Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 andrzejek ta ostatnia jest boska... kiedy byłeś? bo ja w ostatni weekend btw. to mój trzeci raz w tatrach, z czego pierwszy tak wysoko (no dobra, nie licząc wjazdu na kasprowy kolejką w zimie, ale to się nie liczy bo nie na piechotę)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.