Skocz do zawartości

[galeria] waszych fotek!!!!

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
łoł... Paviarotti świetne fotki... "czuć fach w rękach"

pzdr

to nie fach tylko aparat fotograficzny :)

zdjecia fantastyczne!

Napisano

Dziękuje wszystkim za słowa uznania.

Dobre zdjęcie makro też trzeba umieć zrobić. Jak się już ma aparat to trzeba zrobić dyfuzorek do lampy (kilka godzin siedzenia i wycinania z kartonu, potem testowanie i poprawki). Jak już się zrobi to trzeba odpowiednie nastawy dobrać i szybko zmieniać "na żywo" żeby owad nie odleciał. Do tego dochodzi odpowiednia pora focenia, skradanie do robali, późniejsza obróbka. Ile się czasami za jednym owadem trzeba ubiegać do cyrk :). Także sporo jest z tym bawienia. Jutro jeszcze coś wrzucę.

Napisano
to nie fach tylko aparat fotograficzny :)

To tylko umiejętności fotografa. Sprzęt jest niczym gdy się robi na pełnej automatyce.

Piękne makro. Myślę, że nawet na CF zebrałbyś większość pozytywnych opinii.

Napisano

Normalnie przy wysuniętej lampie błyskowej obiektyw zasłania obiekty położone <5 cm od obiektywu. Dyfuzorek mojej konstrukcji skupia światło na fotografowanym obiekcie tuż przed obiektywem. Dodatkowa warstwa papieru śniadaniowego w środku zmiękcza światło :) ot takie cuś: img0509bd0.th.jpg

Napisano

Paviarotti

Świetny pomysł z tym dyfuzorkiem, a zdjęcie naprawdę rewelacyjne.

Powiedz mi... Przy jakiej najmniejszej odległości Twój aparat łapie ostrość?

Ja też się pochwalę, tylko znajdę coś ciekawego... :)_

Napisano
Dziękuje wszystkim za słowa uznania.

Dobre zdjęcie makro też trzeba umieć zrobić. Jak się już ma aparat to trzeba zrobić dyfuzorek do lampy (kilka godzin siedzenia i wycinania z kartonu, potem testowanie i poprawki).

Zwariowales? :P Kilka godzin? :>. Mi to zajelo z godzine - poltorej i jest bardzej krztałtny od twojego :P...tyle ze juz nie pamietam gdzie go wsadziłem:).

Macie cos odemnie[stare bo stare,ale fajne ;D][bez dyfuzora]

376879.jpg

A tu shreckowata waha ;d, bez takiego odciecia dla jak u Paviarottiego, ale wtedy jeszcze nie mialem dyfuzora i nie mozna bylo zastosowac manewru z krótkim naswietlaniem.

http://www.digart.pl/zoom/375820/Wazka.html

I stary HDR[lekkie niedopasowanie zdjec skutkuje wrazeniem nieostrosci, ale nie chcialo mi sie juz poprawiac, bo zauwazylem po calej robocie:

hdrfs8.th.jpg

Aparac- Canon S2 IS[marzy mi sie jakies lusterko :)... moze bym wrocil do fotografii]

Napisano

Mi to jakoś ciężko z dyfuzorkiem szło :D nie mam talentu do takich robót. Jak zacząłem kleić z rolki (wiadomo po czym :) ) to sporo czasu minęło.

Blue ta ważka nieźle wyszła bo ta poza jest bardzo fajna dla ważek :P

Koncertownik - łapie od 0 cm

A tu coś w odwecie :D :

xcwazkaxl7.jpg

Jutro idę na ważki to będzie może jakaś jeszcze fajniejsza :P

Napisano

uuu Blue fajny kadr :) lubię takie klimaty opuszczonych farbryk, torów, budynków itp :P. Mogłeś dać większą różnicę ekspozycji to by fajnie też trawka wyszła w miejscu zacienionym. Z ręki robiłeś HDRa czy ze statywu?

Napisano

Co prawda moje zdjęcia chowają się w porównaniu do poprzednich, no ale może chociaż komuś spodoba się pomysłowość. To tak na szybko znalezione i przerobione:

img0618xo4.th.jpg img0639gb3.th.jpg img1249an4.th.jpg clipboard01po7.th.jpg clipboard02co8.th.jpg clipboard03zb4.th.jpg

Może coś jeszcze wrzucę jak znajdę ciekawego... :)

Napisano

Pająk całkiem ciekawie wyszedł. Musiał być byczy skoro mówisz, że masz makro dopiero od 5 cm. A grzybek malutki fajny, ale trzeba było nie zrywać to by większy urósł :)

Napisano
uuu Blue fajny kadr :) lubię takie klimaty opuszczonych farbryk, torów, budynków itp :). Mogłeś dać większą różnicę ekspozycji to by fajnie też trawka wyszła w miejscu zacienionym. Z ręki robiłeś HDRa czy ze statywu?

HDR ze statywu. To były moje pierwsze proby HDR, potem jakos mi sie juz fotek robic nie chcialo ;d[len jestem ;d].

Koncertownik, ta moja waha to zrobiona jest spokojnie z 5 cm ;D... Pozatym najlepsze zdjecia mrowek i owadów widzialem z małpek[ale z manualem] canona/sonego +raynox :)[koszt zestawu przy uzywkach spokojnie <800 pln, a zdjecia genialne wprost...szkoda ze cyberfoto padło teraz, bo tam bym wam zarzucil linkiem].

Napisano

Fotkę widziałem, baardzo fajna. Trochę szum wyszedł ale jest przez to bardziej klimatyczna a nie sterylna :)

Jeśli jesteśmy w temacie "małpek" to kumpel ma Canona z serii A5xx (nie chce skłamać bo nie pamiętam który ale ma 3 mpx i mocowania do konwerterów) i dokupił obiektyw od Zenita (Helios) - powiększenie masakryczne :) . Ale właśnie jak już ktoś na poważnie chce się bawić to lepszy byłby Raynox bo można sobie regulować w większym stopniu powiększenie.

A tutaj też HDR fajnych silosów ^^

silosywf6.th.jpg

Napisano

Nie tyle powiekszenie, co heliosa trzeba dorwac dobrego... i masz strasznie marną GO. Przy Raynoxie duzo prosciej jest nad tym zapanowac a już lepszy lekki crop z ostrej foty, niż rozmazana w pelnej rozdzialce.

Ecia ten obiektyw sie montuje odwrotnie, wtedy daje masakryczne powiekszenie [mozna zrobic "portret" osy np ;D].

Napisano

Heliosa zamocował do tulejki poprzez pierścień odwrotnego mocowania. Tulejkę przymocował do mocowania przy obiektywie aparatu.

Blue Heliosa dobrego? znaczy w dobrym stanie? bo Heliosy to wszystkie są podobne (wyższe modele mają jakieś powłoki, w makro nie wiem czy przydatne). Właśnie Helios jest ciężki do fotografowania bo ciężko nim coś złapać, trzeba mieć stalowe nerwy. Raynoxem dużo łatwiej. Ale za taką cenę jaką ma Helios to jest darmo. Można kupić razem z aparatem i wyjdą grosze.

Koncertownik tak, to będzie A510.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...