QWEY564 Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 łoł... Paviarotti świetne fotki... "czuć fach w rękach" pzdr
Xsystoff Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Zmiotło mnie z krzesla. Niesamowite......
Sintesi Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 łoł... Paviarotti świetne fotki... "czuć fach w rękach" pzdr to nie fach tylko aparat fotograficzny zdjecia fantastyczne!
Paviarotti Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 Dziękuje wszystkim za słowa uznania. Dobre zdjęcie makro też trzeba umieć zrobić. Jak się już ma aparat to trzeba zrobić dyfuzorek do lampy (kilka godzin siedzenia i wycinania z kartonu, potem testowanie i poprawki). Jak już się zrobi to trzeba odpowiednie nastawy dobrać i szybko zmieniać "na żywo" żeby owad nie odleciał. Do tego dochodzi odpowiednia pora focenia, skradanie do robali, późniejsza obróbka. Ile się czasami za jednym owadem trzeba ubiegać do cyrk . Także sporo jest z tym bawienia. Jutro jeszcze coś wrzucę.
Schwefel Napisano 26 Sierpnia 2007 Napisano 26 Sierpnia 2007 to nie fach tylko aparat fotograficzny To tylko umiejętności fotografa. Sprzęt jest niczym gdy się robi na pełnej automatyce. Piękne makro. Myślę, że nawet na CF zebrałbyś większość pozytywnych opinii.
rObO87 Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 To może ja się pochwalę: klik. Mój sprzęt to Canon A610.
Mod Team Odi Napisano 27 Sierpnia 2007 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2007 rObO87 dzięki za porcję świetnych tapet Paviarotti co to jest ten dyfuzorek?
Paviarotti Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Normalnie przy wysuniętej lampie błyskowej obiektyw zasłania obiekty położone <5 cm od obiektywu. Dyfuzorek mojej konstrukcji skupia światło na fotografowanym obiekcie tuż przed obiektywem. Dodatkowa warstwa papieru śniadaniowego w środku zmiękcza światło ot takie cuś:
koncertownik Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Paviarotti Świetny pomysł z tym dyfuzorkiem, a zdjęcie naprawdę rewelacyjne. Powiedz mi... Przy jakiej najmniejszej odległości Twój aparat łapie ostrość? Ja też się pochwalę, tylko znajdę coś ciekawego... _
Blue Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Dziękuje wszystkim za słowa uznania. Dobre zdjęcie makro też trzeba umieć zrobić. Jak się już ma aparat to trzeba zrobić dyfuzorek do lampy (kilka godzin siedzenia i wycinania z kartonu, potem testowanie i poprawki). Zwariowales? Kilka godzin? :>. Mi to zajelo z godzine - poltorej i jest bardzej krztałtny od twojego ...tyle ze juz nie pamietam gdzie go wsadziłem:). Macie cos odemnie[stare bo stare,ale fajne ;D][bez dyfuzora] A tu shreckowata waha ;d, bez takiego odciecia dla jak u Paviarottiego, ale wtedy jeszcze nie mialem dyfuzora i nie mozna bylo zastosowac manewru z krótkim naswietlaniem. http://www.digart.pl/zoom/375820/Wazka.html I stary HDR[lekkie niedopasowanie zdjec skutkuje wrazeniem nieostrosci, ale nie chcialo mi sie juz poprawiac, bo zauwazylem po calej robocie: Aparac- Canon S2 IS[marzy mi sie jakies lusterko ... moze bym wrocil do fotografii]
Paviarotti Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Mi to jakoś ciężko z dyfuzorkiem szło nie mam talentu do takich robót. Jak zacząłem kleić z rolki (wiadomo po czym ) to sporo czasu minęło. Blue ta ważka nieźle wyszła bo ta poza jest bardzo fajna dla ważek Koncertownik - łapie od 0 cm A tu coś w odwecie : Jutro idę na ważki to będzie może jakaś jeszcze fajniejsza
koncertownik Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Panowie... Te zdjęcia są rewelacyjne ! Mój Canon PS A530 niestety nie pozwala na takie super zabawy z takiej odległości, łapie przy 5 cm...
Paviarotti Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 uuu Blue fajny kadr lubię takie klimaty opuszczonych farbryk, torów, budynków itp . Mogłeś dać większą różnicę ekspozycji to by fajnie też trawka wyszła w miejscu zacienionym. Z ręki robiłeś HDRa czy ze statywu?
koncertownik Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Co prawda moje zdjęcia chowają się w porównaniu do poprzednich, no ale może chociaż komuś spodoba się pomysłowość. To tak na szybko znalezione i przerobione: Może coś jeszcze wrzucę jak znajdę ciekawego...
Paviarotti Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Pająk całkiem ciekawie wyszedł. Musiał być byczy skoro mówisz, że masz makro dopiero od 5 cm. A grzybek malutki fajny, ale trzeba było nie zrywać to by większy urósł
koncertownik Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Byczy to może on nie był, ale ciekawie wyszedł, ma takie słodkie "oczka". A grzybki większe były, ale tylko ten został uwieczniony.
Blue Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 uuu Blue fajny kadr lubię takie klimaty opuszczonych farbryk, torów, budynków itp . Mogłeś dać większą różnicę ekspozycji to by fajnie też trawka wyszła w miejscu zacienionym. Z ręki robiłeś HDRa czy ze statywu? HDR ze statywu. To były moje pierwsze proby HDR, potem jakos mi sie juz fotek robic nie chcialo ;d[len jestem ;d]. Koncertownik, ta moja waha to zrobiona jest spokojnie z 5 cm ;D... Pozatym najlepsze zdjecia mrowek i owadów widzialem z małpek[ale z manualem] canona/sonego +raynox [koszt zestawu przy uzywkach spokojnie <800 pln, a zdjecia genialne wprost...szkoda ze cyberfoto padło teraz, bo tam bym wam zarzucil linkiem].
koncertownik Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 No moja "małpka" ma manual, trochę co prawda upośledzony bo nie można płynnie regulować przesłony, tylko albo wartość maksymalna albo minimalna...
Blue Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 http://www.digart.pl/zoom/521874/Are_there_any_zombies.html ;d jak lubisz klimaty opuszczonych miejsc i torów to moze moj cmentarzyk w deszczu ci przypadnie do gustu[swoja droga tego zdjecia sie nie da ustawic tak,zeby nie leciako na ktoras stronę...autentyk, meczylem sie z tym pol dnia, albo masz krzywe krzyze i kaplice albo horyzont...z dwojga zlego wybralem prostą kaplice ].
koncertownik Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Blue Rewelacja! Ja właśnie wrzucam co nieco na imageshack więc może za niedługo się pochwalę moimi wypocinami...
Paviarotti Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Fotkę widziałem, baardzo fajna. Trochę szum wyszedł ale jest przez to bardziej klimatyczna a nie sterylna Jeśli jesteśmy w temacie "małpek" to kumpel ma Canona z serii A5xx (nie chce skłamać bo nie pamiętam który ale ma 3 mpx i mocowania do konwerterów) i dokupił obiektyw od Zenita (Helios) - powiększenie masakryczne . Ale właśnie jak już ktoś na poważnie chce się bawić to lepszy byłby Raynox bo można sobie regulować w większym stopniu powiększenie. A tutaj też HDR fajnych silosów ^^
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 I jak on ten obiektyw zamontował na tym aparacie? Pozdrówko zaintrygowane ...
Blue Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Nie tyle powiekszenie, co heliosa trzeba dorwac dobrego... i masz strasznie marną GO. Przy Raynoxie duzo prosciej jest nad tym zapanowac a już lepszy lekki crop z ostrej foty, niż rozmazana w pelnej rozdzialce. Ecia ten obiektyw sie montuje odwrotnie, wtedy daje masakryczne powiekszenie [mozna zrobic "portret" osy np ;D].
koncertownik Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Pewnie ma A510, mój A530 jest niestety baaardzo upośledzony, nie można do niego żadnych filtrów założyć...
Paviarotti Napisano 27 Sierpnia 2007 Napisano 27 Sierpnia 2007 Heliosa zamocował do tulejki poprzez pierścień odwrotnego mocowania. Tulejkę przymocował do mocowania przy obiektywie aparatu. Blue Heliosa dobrego? znaczy w dobrym stanie? bo Heliosy to wszystkie są podobne (wyższe modele mają jakieś powłoki, w makro nie wiem czy przydatne). Właśnie Helios jest ciężki do fotografowania bo ciężko nim coś złapać, trzeba mieć stalowe nerwy. Raynoxem dużo łatwiej. Ale za taką cenę jaką ma Helios to jest darmo. Można kupić razem z aparatem i wyjdą grosze. Koncertownik tak, to będzie A510.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.