Skocz do zawartości

[nowy rower] składak dirt/street do 2500 zł

kiceknh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem i jeszcze sie tu nie udzielalem. Chce prosic o pare rad. Potrzebuje zlozyc rower do streetu ewentualnie lekkiego dirtu. Ma to byc rower dla poczatkujacego. Do wydania mam okolo 2-2,5k i tu jest pytanie czy oplaca mi sie go zlozyc czy lepiej kupic jakis gotowy rower?? Druga sprawa to to ze nigdy nie skladalem roweru i niewiem czy sobie z tym poradze.

na razie mam wstepny zestaw czesci:

Rama Dartmoor streetfighter 400zł (ewentualnie prodigy johnny bravo lub hardtail 9.81)

Amor Duro DJD130 355zł (do późniejszej wymiany na jakis lepszy uzywany Manitou)

Opony 2* SCHWALBE - Opona TABLE TOP TIMO PRITZEL SERIES 24" 110zł

Obręcze 2* 240zł (licze 240zl za dwie bo tak po 120zl mniej wiecej widzialem obrecze)

Piasta Przód (jeszcze niewiem jaka) 60zł

Piasta Tył NS - Piasta COASTER - TYŁ model 2006 99zł(warto wziac lepsza?)

Korba+suport Octane One - Korba 3 pcs 200zł (suport w komplecie z korba jest)

Kierownica DARTMOOR - Kierownica M-GUN 90zł

Mostek NS BIKES - Mostek QUARK [2008] 90zł

Stery Stery FSA THE PIG 90zł

Hamulce (jakies V-brake i niewiem czy wystarczy z tylu czy z przodu tez?)50zł

Klamki (niemam pojecia jakie)20zł

Manetki SRAM 75zł

Szprychy (niewiem ile kosztuje 2*36szprych)

Przerzutka SHIMANO - Przerzutka TIAGRA SS [RD4500SS] 93zł

Napinacz 0 (dokupie po zlozeniu roweru jesli w ogole zloze)

Kaseta SRAM - Kaseta PG-830 53zł (niejestem gotowy na singlespeed)

Pedały NS Pancake 69zł

Suma: 2095zł

Prosze o rade i rzetelne wypowiedzi no i oczywiscie konkretne przyklady polecanego sprzętu. Jesli wymienic cos to co na co i jesli czegos mi na tej liscie brakuje to tez prosze o dopisanie czego. Jeszcze oczywiscie chcialbym wiedziec czy te czesci ktore tu wymienilem beda do siebie pasowaly(kompatybilnosc piast, kasety, sterów i wszystkiego co moze byc niekompatybilne).

Dokładnie tak - przy takiej sumie nie opłaca się składać.

Dobrą opcją jest kross sign ds za jakieś 1300-1400zł http://allegro.pl/item372360454_rower_kros...p_rowerowy.html i zmiana amora oraz hamulców.

Zostanie Ci ponad 1000zł i za to kupisz np. komplet mechaników (chyba, że wolisz jeden na tył) http://allegro.pl/item378369242_hamulce_av..._przod_tyl.html lub nawet tańszych hydraulików http://allegro.pl/item382851305_kompl_hamu...180_160_mm.html i przyzwoity amor np. http://allegro.pl/item381222813_marzocchi_..._mega_cena.html

jak chcesz składać to na pewno rama z poziomymi hakami. Octane one, 9.81 albo dartmoor 24player :) no chyba ze masz więcej kaski na suburbana / pussy.

ale chyba lepszym rozwiązaniem będzie kupno czegoś gotowego z stajni ns bikes lub authora exe B)

Czemu akurat z poziomymi hakami?? (niewiem jaka jest różnica w praktyce)

te rame moge miec za 510zł (nowa)

http://www.rowerowy.com/ramy/da_bomb.html

opłaca sie ??

Co do kupowania gotowca to ja chce cos w stylu NS - ROWER CENTRAL 2 ale mnie nie stac dlatego chce składać, mam uaktualniona wersje poprzedniej listy:

Rama Da Bomb Grenade 510zł

Amor Dirt Jumper III 488zł

Korba+suport Octane One - Korba 3 pcs 200zł

Obręcze ALEXRIMS - Obręcz DM 24 srebrna 26" 36 120zł

Piasta Tył NS - Piasta COASTER - TYŁ 99zł

Opony KENDA K-RAD 98zł

Stery Stery FSA THE PIG 90zł

Mostek NS BIKES - Mostek QUARK [2008] 89zł

Siodełko GAMBOL MX 79zł

Manetki TRIGGER TRX 75zł

Szprychy 72 nierdzewki 72zł

Kierownica NS albo DARTMOOR 69zł

Przerzutka SRAM SX4 69zł

Pedały NS Pancake 69zł

Piasta Przód 60zł

Kaseta SRAM - Kaseta PG-830 53zł

Sztyca OctaneOne - Sztyca 27.2mm 49zł

Hamulce Hamulec SINGLE DIGIT 5 49zł

Napinacz CH-2G 45zł

Gripy BOLT ON 39zł

Klamka AVID - Dźwignia hamulcowa FR-5 25zł

Dętki Zwykłe :unsure: 16zł

Obejma sztycy ACCENT Obejma X-Country 16zł

Łańcuch

Suma: 2479zł

Przy czym niewiem czy ta rama jest okej, czy nie lepiej tego prodigy 9.81 ktory kosztuje 499zł a jeszcze jest Dartmoor Razzor ktory spadł do 449zł!!

http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=3&k=30 (ten razzor)

Poziome haki sprawdzają się przy ss, bo nie są potrzebne dodatkowe napinacze. Ty chcesz tylną przerzutkę z tego co widzę, więc nie robi róznicy.

Ta rama da bomb jest wielka i moze być nie wygodna, i do tego mało popularny model i nie wiadomo co to.

Po za tym korba i suport - lepiej poszukaj setu truvativa hussefelta lub ruktiona, bo octane one to niezbyt dobry i trwały wynalazek.

Obręcze - może lepiej vuelta dh.

Set kiera mostek truvativa za jakies 100-110zł i kilka dyszek do przodu, które z kolei możesz przeznaczyć na jakiegoś mechanika zamiast v.

Manetka alivio za jakieś 30-40zł i przerzutka acera za podobną cenę.

Poziome haki sprawdzają się przy ss, bo nie są potrzebne dodatkowe napinacze. Ty chcesz tylną przerzutkę z tego co widzę, więc nie robi róznicy.

Ta rama da bomb jest wielka i moze być nie wygodna, i do tego mało popularny model i nie wiadomo co to.

Po za tym korba i suport - lepiej poszukaj setu truvativa hussefelta lub ruktiona, bo octane one to niezbyt dobry i trwały wynalazek.

Obręcze - może lepiej vuelta dh.

Set kiera mostek truvativa za jakies 100-110zł i kilka dyszek do przodu, które z kolei możesz przeznaczyć na jakiegoś mechanika zamiast v.

Manetka alivio za jakieś 30-40zł i przerzutka acera za podobną cenę.

Myslalem o tych obręczach ale to są obręcze tylko pod tarczówki, wolałbym coś uniwersalnego a przy tych co mam na liście moge i V-ki zamontowaći i tarczówki. Podoba mi się opcja z setami truvativa ale niemoge ich znalezc w necie (korba+suport) to samo kiera+mostek za 100-110 tez byloby super ale tez niewiem gdzie takiego seta szukac. Co do manetek i przerzutki to się zastanowię.

Dzięki za podpowiedzi!! Jakbyś mógł jakieś linki z tymi truvavitami podać byłbym wdzięczny.

Allegro - http://allegro.pl/item378318267_zestaw_tru...dirt_jump_.html , http://allegro.pl/item385899843_korba_truv...itzer_team.html

Obręcze - lepiej zaoszczędź trochę kasy np. na manetce i przerzutce i zainwestuj w tarczę.

Hamulec z klamką http://allegro.pl/item379003396_hamulec_ta...ka_gratis_.html

Ale jeśli chcesz koniecznie v, to moze vueltę na przód (dj nie ma piwotów), a na tył ten dm, czy jakas inna obręcz pod v.

Kierownica Truvativ +mostek HUSSEFELT+korba+suport+siodełko z allegro, jako gratis moge wziac siodelko i oszczedzam dobra kase majac lepsza korbe i moge brac wtedy tego BB5 tarczowego :)

Aktualny build:

Rama: Dartmoor Razzor+hak (50zł) 500zł

Amor: Dirt Jumper III 488zł

Kierownica Truvativ +mostek HUSSEFELT+korba+suport+siodełko 333zł(allegro)

manetka+przerzutka: MANETKI SRAM SX-4 + PRZERZUTKA SRAM 5.0 89zł

hamulec tarczowy tył: AVID BB5 203mm + klamka 149zł

hamulec tarczowy przód: AVID BB5 160 mm 130zł

Obręcze: Vuelta RODI Excalibur DH 26" 32 120zł

Piasta Tył: NS - Piasta COASTER [tył] 99zł

Piasta Przód: NS - Piasta ROLLER [przód] 79zł

Opony: KENDA K-RAD 98zł

Dętki: Zwykłe :) 16zł

Stery: OCTANE - Stery WARP 1 69zł

Szprychy: 64 nierdzewki 64zł

Pedały: NS Pancake 69zł

Kaseta: SRAM - Kaseta PG-830 53zł

Sztyca: OctaneOne - Sztyca 27.2mm 49zł

Napinacz: CH-2G 45zł

Gripy: EYEBALL FR 23zł

Obejma sztycy: ACCENT Obejma X-Country 16zł

Pancerze+linki: PANCERZ 5M+4 LINKI i 20 KOŃCÓWEK 25zł

Łańcuch ??

Suma: 2511zł

Coraz lepiej :]

Na tył wystarczy zdecydowanie tarcza 160mm. Jeśli już to większa na przód, ale myslę, że w streecie 160 na przodzie też wystarczy.

Zapewne ludzie doradzą Ci tylko jeden hamulec na tył, ale sądzę, że na początku przedni moze się przydać, a z czasem możesz się go pozbyć, jeśli będzie zbędny.

Do tego koło na tył lepiej na 36 szprych (będzie nieco mocniejsze i sztywniejsze).

A łańcuch jakiś sramowski. Może jak poszukasz na allegro to znajdziesz w zestawie jakiś napęd nieco taniej.

Znalazłem kasete te co mam w zestawie z łańcuchem KMC Z82 za 70zł i do tego klucz do montażu kasety xD

Problem z kołami na 32 szprychy jest taki ze nigdzie nie moge piasty NS Coaster 2006 na 36 znaleźć, na rowerowy.com jest niedostępna a w innych sklepach jest 30zł drożej, a z przodu wystarczy 32 szprychy?? Czy też lepiej 36? Co do hamulców to jaka jest różnica między rozmiarami tarczy? Słyszałem że małe się szybko przegrzewają co powoduje spadek jakości hamowania więc dałem większą na tył bo częściej tylnego hamulca się używa.

Ilość szprych wpływa na sztywność i wytrzymałość koła. Myślę, że z przodu koło na 32 wystarczy (oczywiście nie zaszkodzi 36), ale na tył przy sztywnej ramie lepiej 36.

Tarcze - mniejsze szybciej się nagrzewają i wolniej chłodzą, ale w streecie to Ci nie grozi. Ale z kolei mniejsza jest mniej podatna na wygięcia, uszkodzenia itp. No i szczerze mówiąc to hamulec przedni jest używany częsciej (zwalnianie i wytracanie sporej częsci prędkości), a tylny mniej ponieważ masa człowieka idzie na przód podczas hamowania (tak na chłopski rozum). I stąd też często w rowerach są większe tarcze z przodu niż z tyłu.

opony schwalbe table top polecam :wub:

do dirt street single speed jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż przerzutka

tarcza 160 na tył tak jak mówi mane. nie pognie sie przynajmniej szybko ;)

i ja bym zrezygnował z przedniego hampla. a linke i pancerz to najlepiej kupić bezoporową jeśli masz w planach robienie barspinów, tailwhipów :)

gripy jakieś bmxowe ;) corey martinez albo wtp slapshot (czy jakoś tak) :D

acha i jak robisz SS to wtedy piaste coaster SS ;)

rama razor niee!! ponoć daremna. kupuj octana!! :D

obrącze brałbym dm24. sam mam i sobie chwale ;)

opony schwalbe table top polecam :wub:

do dirt street single speed jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż przerzutka

tarcza 160 na tył tak jak mówi mane. nie pognie sie przynajmniej szybko ;)

i ja bym zrezygnował z przedniego hampla. a linke i pancerz to najlepiej kupić bezoporową jeśli masz w planach robienie barspinów, tailwhipów :)

gripy jakieś bmxowe ;) corey martinez albo wtp slapshot (czy jakoś tak) :D

acha i jak robisz SS to wtedy piaste coaster SS ;)

rama razor niee!! ponoć daremna. kupuj octana!! :D

obrącze brałbym dm24. sam mam i sobie chwale ;)

Co do opon to 12zł różnicy to nie różnica, jeśli chodzi o tę nieszczęsną przerzutkę to problem w tym, że fajne spoty na dirt mam w odległości 5 i 15 km od miejsca zamieszkania i nie wiem czy to nie bedzie problem. Druga sprawa odnośnie przerzutek, że ten drugi spot jest na sporym "wzgórzu" na które najpierw trzeba wyjechać żeby móc pojeździć. A te tarcze to sam nie jestem przekonany czy nie dostosować roweru pod tarcze a założyć proste V-ki a później je na hydrauliki wymienić.

no metro to dobre wyjście. bo nie wliczyłeś sobie wysyłek wszystkich :) SS rulez walić podjazdy :) a tabletopy moim zdaniem lepsze od kradów. no mozesz kupić vke na początek, a potem jakiegoś mechanika ( osobiście nie pakowałbym sie w hydrauliki bo jak sie popsują to duzo zabawy z nimi jest, a moc mechaników myśle ze spokojnie wystarczy )

Jeśli składak to dużo dobrego słyszałem o ramce void octan'a .

A ja słyszałem jak spokojni zwykle sprzedawcy ze znajomego sklepu, składając jakiemuś chłopakowi sprzęt na tej ramie używali zdecydowanie za często niecenzuralnego słowa na "k". I nie było to "kaczyński" :P

Void ma suport typu Spanish - czyli dzwoń człowieku bo sklepach BMX i takiego szukaj :)

kiceknh - zdecyduj się czy to ma być raczej dirt - koła 26 i przerzutka, czy street - kółka 24, SS. Co prawda na tym ostatnim też da się dirtować (w końcu Tina ma takiego u mnie w pokoju :) ), ale uniwersalność jest jednak nieco mniejsza.

Z rozpiski zaznaczę me propozycje i uwagi:

Rama: Dartmoor Razzor+hak (50zł) 500zł - dobry i niedrogi wybór, jakoś o uszkodzonych Razzorach się nie słyszało, a np. o 9.81 już tak

Amor: Dirt Jumper III 488zł - mega-klocek. Ale w podobnej cenie to chyba tylko Duracz ze zmniejszonym skokiem by podołał... Nie myślałeś ostatecznie o jakimś RST Launch-podobnym wynalazku? Bo te 3kg na przedzie uwierz, że baaardzo ciąży.

Kierownica Truvativ +mostek HUSSEFELT+korba+suport+siodełko 333zł(allegro) - za tę cenę ciekawa opcja

manetka+przerzutka: MANETKI SRAM SX-4 + PRZERZUTKA SRAM 5.0 89zł - tanio i dobrze

hamulec tarczowy tył: AVID BB5 203mm + klamka 149zł - patrz niżej

hamulec tarczowy przód: AVID BB5 160 mm 130zł - pomyśl nad zamianą obu hampli (tył 160, przód 203) - jeśli byłyby problemy z adapterami, zawsze można się popytać i powymieniać ze znajomymi. jak ma być 1 hamulec na tyle to 180. Jak dwa - tył 160, przód też najwyżej 180. Więcej nie ma sensu, to nie FR :D

Obręcze: Vuelta RODI Excalibur DH 26" 32 120zł - po co obręcze do DH? Single Tracki też by spokojnie podołały

Piasta Tył: NS - Piasta COASTER [tył] 99zł

Piasta Przód: NS - Piasta ROLLER [przód] 79zł - obie spokojnie dadzą radę

Opony: KENDA K-RAD 98zł - chyba da się wyrwać taniej...

Dętki: Zwykłe tongue.gif 16zł

Stery: OCTANE - Stery WARP 1 69zł - byle na maszynach, naprawdę czuć różnicę w jakości pracy i trwałości!

Szprychy: 64 nierdzewki 64zł

Pedały: NS Pancake 69zł - mogłyby lepiej trzymać. Ostatecznie jeśli nie liczysz gramów (Hussefelty i DJ raczej o tym świadczą) zainteresuj się Dartmoorami DirtyHarry - nogi aż się do nich kleją :P

Kaseta: SRAM - Kaseta PG-830 53zł

Sztyca: OctaneOne - Sztyca 27.2mm 49zł - Accent SP-408 to praktycznie to samo a prawie 10 zeta taniej

Napinacz: CH-2G 45zł

Gripy: EYEBALL FR 23zł

Obejma sztycy: ACCENT Obejma X-Country 16zł - polecam taką na imbusa, lepiej trzyma! Za 10 już się wyhaczy

Pancerze+linki: PANCERZ 5M+4 LINKI i 20 KOŃCÓWEK 25zł

Łańcuch ??

Suma: 2511zł

POWODZENIA! ;)

PS. W zestawie ciekawy jest Author EXE i EXE 24.00. Oba to co prawda SS, ale za swoją cenę oferują całkiem przyzwoite części - EXE masz za 2000 i jak na początek spokojnie wystarczy, potem można się pobawić w zamianę części i dobrać to co będzie bardziej kręciło :P - szukaj na http://www.velo.pl ;)

Zrezygnuj z przerzutki i przedniego hamulca, w tych sportach nie mają kompletnie zastosowania, a przy okazji oszczędność wagi i pieniędzy(odchodzi manetka, klamka i dodatkowe pancerze).

Za zaoszczędzone pieniądze kupisz lepszy sprzęt.

Co do rozpiski:

pedały: vp http://www.allegro.pl/item381498246_pedaly...wym_pinami.html

tańsze od pancake'ów

obręcz przód: dartmoor fortress lekka i tania

obręcz tył: wziałbym coś mocniejszego np. s-type/MTX

piasta tył: jakby starczyło pieniędzy zaoszczędzonych z hamulca i przerzutek to mógłbyś wziąć Coastera SS Pro

szprychy: za 1zł/szt masz DT Champion srebrne

stery: FSA Pig czy na kulkach czy na maszynach i tak dobry wybór (Octany siadły mojemu znajomemu)

łańcuch: KMC 710/810 do 30zł powinieneś znaleźć

gripy: zdecydowanie nie bierz takich na imbusy szybko się wycierają, najlepiej coś a' la de la rosa, albo corey martinez

P.S. Pamiętaj że jest jeszcze do wyboru ramka Octane One Void.

"Rama: Dartmoor Razzor+hak (50zł) 500zł - dobry i niedrogi wybór, jakoś o uszkodzonych Razzorach się nie słyszało, a np. o 9.81 już tak"

bo na razzorach prawie nikt nie jeżdzi. rama jest z tego co słyszałem cholernie krótka i jest bardzo mało miejsca na koło przy barspinie. Octany wszyscy polecają, słyszałem nawet opinie ze bardziej opłaca sie kupić własnie octana niż pussy ;)

9.81 gorsza od octana ;)

(kieruje sie tylko słyszanymi opiniami) ;D

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...