Yah0o_121 Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Witam! Dawno nie odwiedzałem forum, ale teraz powracam, żeby zasięgnąć opinii u innych użytkowników sportowych rowerów Po niemiłym crashu, operacji stawu i niespełna 3 nudnych miesiącach bez roweru dojrzałem do decyzji o sprzedarzy mojego ukochanego sprzętu i zakupie 'nowego lepszego'. I tu pojawia się problem gdyż wybór w przedziale cenowym w który celuję okazyje się być za duży jak na moje możliwości percepcji . Ale to nic. Szukam bezkompromisowego roweru do ścigania się w cross-country (no i sporadycznie w maratonach), w grę wchodzi zakup za granicą (ale raczej w EU, żeby nie było problemów). Kwota to ok 8 kafli. Pozycja 1. Merida Carbon 3000-D (zamiast kół fabrycznych dostałbym CrossMaxy ST) w znajomym sklepie - cena jaką mi zaproponowano za taki zestaw to 8k zł. http://www2.merida-bikes.com/en_INT/Bikes.Detail.5 Pozycja 2. Zamówienie u zachodnich sąsiadów Canyona 9.0 LTD na mega-turbo wypasionym osprzęcie ale z aluminiową ramą. Razem z wysyłką wychodzi 79xx zł (nie pamiętam dokładnie) http://www.canyon.com/mountainbikes/index.html?b=115 Pozycja 3. Składanie sprzętu na ramie Meridy HFS 3000 (miałbym ją za niecałe 1100zł) - nie wiem czy to się opłaca przy osprzęcie oferowanym przez Canyona 9.0 ltd Ewentualnie na ramie Cube Reaction (gdzie ją kupić?) Jeszcze się zastanawiam nad składaniem - Canyon wydaje się być w 100% dopracowany pod kątem wyścigów, Merida też (no może trochę mniej) Niestety wybór między carbonem (w tym wypadku ok. 1250g) a bdb alu (1420g) jest trudny. acz to raczej kwestia sentymentalna. Teraz seria pytań: - sprzedawca w wymienionym wyżej sklepie Meridy źle wypowiedział się o tarczach Formuli ogólnie, nie tylko o Puro z Canyona - proszę o wypowiedzenie się użytkownika lub kogoś doświadczonego. - jak waszym zdaniem wypadają Crossmaxy ST przy DTSwissach 450 z Canyona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Co do ramy Cube Reaction. http://www.allegro.pl/item379632863_cube_r...l_dt_swiss.html Tutaj masz gotowy rower, jednak sprzedawca sam składa większość rowerków(na indywidualne zamówienie) więc myślę że odpaliłby ramę(o ile o tą chodzi), lub złożył rower na podanych przez ciebie komponentach. Co do rowerków. Hm ciężki wybór, z jedne strony świetna rama i amortyzator, z drugiej świetny osprzęt i najwyższa Reba. Może niech inni sie wypowiedzą, ja nie obracam się wokół takich ofert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 - sprzedawca w wymienionym wyżej sklepie Meridy źle wypowiedział się o tarczach Formuli ogólnie, nie tylko o Puro z Canyona - proszę o wypowiedzenie się użytkownika lub kogoś doświadczonego. Nie jestem co prawda uzytkownikiem Formuli, ale zbieraja one bardzo pozytywne opinie wsrod uzytkownikow. Zajrzyj sobie na mtbr.com. Mysle, ze 23 opinie na temat puro i srednia ocen 5.00 mowia same za siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Formula robi dobre hamulce. Zbierają pozytywne oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 no tak. Rzeczywiście wygląda na to, że te hamulce nie będą sprawiały kłopotów. Coraz bardziej skłaniam się ku Canyonowi, bo osprzęt ma rewelacyjny jak za takie pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drejo Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A dlaczego nie karbonowy canyon http://www.canyon.com/mountainbikes/index.html?b=112 - masz tu bezkompromisowy sprzet do scigania w tej samej cenie i waga 9kg. A co do hampli formuli - używam dużo bidniejsze niż puro hamulce k18 ale jestem bardzo zadowolony po jednym sezonie zero problemów dobra sila i modulacja wygodne klamki - takze polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Masz rację, ten carbonowy Canyon wygląda spoko. W sumie od aluminiowego ma gorsze kółka (no ale nie przesadzajmy - mavic to mavic), manetki x9 a nie x0 (w sumie to pracują raczej podobnie), a za to ramka jest fajniejsza i waży wg producenta 1150g. Carbonowy Canyon wypada chyba opłacalniej niż Merida (też z na Mavickach) na dużo słabszym osprzęcie.. Teraz wracamy do pytania nr 1 - co wybrać, CARBON czy ALU No i co możecie powiedzieć o widelcu MAGURA? Ja w necie wyszukałem raczej pozytywne opinie - waga ~1450g wiec raczej super - tyle co SID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Gdybym miał możliwość to Carbon. Lżejsza i sztywniejsza. Magura jest nieco mniej czuła na "listki" ale ogolnie fajnie szywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Ponoć md80r jest mniej wrażliwy na małe nierówności od reby team. Ogólnie Magura została bardzo dobrze oceniona w niemieckiej prasie (swój wyró. A tak w ogóle to radziłbym się poważnie zastanowić co do Canyona. Swojego zamówiłem miesiąc temu i od tego czasu ciągle dzwonię i ... wydaje mi się że będę czekał podobnie jak Kalah (bodajże 6 miesięcy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 BarteX88: Zamówiłeś express-bika, czy nie? Co do widelca to właśnie głównie o sztywność mi chodzi. W obecnym rowerze mam Rebe i i tak jest ustawiona na raczej niską czułość i małe pompowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Niby na stanie był jak go zamawiałem ale teraz za każdym razem jak dzwonię odwlekają termin na późniejszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 A jak jest z ich elastycznoscia jesli chodzi o wymiane komponentow? Mozna sobie zazyczyc zeby np. wymienili widelec magury na rebe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Właśnie chciałem zrobić tak jak piszesz ale niestety odmówili, z tym że ja chciałem rebe na md80r wymienić (a więc na droższy) ale to już temat na osobny wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mruczas Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 A tak w ogóle to radziłbym się poważnie zastanowić co do Canyona. Swojego zamówiłem miesiąc temu i od tego czasu ciągle dzwonię i ... wydaje mi się że będę czekał podobnie jak Kalah (bodajże 6 miesięcy) To ja cię podziwiam za cierpliwość. Na twoim miejscu gdyby mnie tak potraktowali( zamawiałeś w trybie express), to zażądałbym zwrotu pieniędzy w trybie natychmiastowym. A ten okres 6 miesiecy oczekiwania na rower to w ogóle jakaś abstrakcja. (chyba ramę z wędzidłem i całym osprzętem ręcznie kuli w warsztacie:)) Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Ale będę miał jako jedyny w Legnicy Canyona (może nawet na dolnym śląsku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 17 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Kurcze, BatreX88 dałeś mi do myślenia tymi 6 miesiącami :| Ja właśnie wpadłem na inny pomysł - zamiast sprzedarzy obecnego i kupna nowego roweru, można pobawić się w modernizację Rama: Kelly's Mobster 17,5" Merida HFS 3000-D lub inna - jaka? Stery: FSA Widelec: Rock Shox Reba SL 85mm Koła: sprzedarz obecnych - mam chętnego - i kupno Mavicków Crossmax SL - piasty Shimano XT disc (1,5 roku) - szprychy DT Comp 2 - 1,8 - 2 mm - nyple DT - obręcze Mavic XC717 Hamulce: Hayes HFX-9 XC zamiana na inne - jakie? Napęd: - w takim stanie pojeździ jeszcze dwa sezony - korba XT - przerzutka tył: Shimano XT 06 długi wózek - przerzutka przód: Shimano XT 08 - kaseta: Shimano XT 11-32t - łańcuch: Shimano XTR - manetki Shimano LX sl (bez telewizorków, 1,5 roku) - linki i pancerze: Shimano XTR Kierownica: ZZYZX Ultralight 560mm Mostek: ZZYZX Ultralight 110mm +/-7st. Sztyca: Kbix Carbon 400mm Zmiana na inną ze względu na średnicę rury w ramie - jaką polecacie? Gripy: pianki Author Rogi: Smica Light Siodełko: Selle Italia SLR XC Dętki: Maxxis Ultralight Opony: cała masa różnych - nie potrzeba nic zmieniać. Z ram biorę pod uwagę wszystko co jest sztywne, waży do 1600 gram i ma rozmiar z górną rurą między 580 a 590 mm. Kandydaci: Rama: Merida HFS 3000 Disc, Cube Reaction Koła: Mavic Crossmax SL, DT X1450 Sztyca: nie wiem, może po prostu WCS? Hamulce: tutaj nie mam pomysłu na razie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Ja tam na swojego, od momentu złożenia zamówienia, czekałem jakieś 3 tygodnie. Więc jak ktoś czeka pół roku to lepiej zwrotu kasy żądaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Ale będę miał jako jedyny w Legnicy Canyona (może nawet na dolnym śląsku) Na Dolnym Slasku to niestety nie bedziesz jedyny. Znam jedna osobe z Canyonem z okolic Swidnicy. Pochwal sie jak juz rower dotrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Ale będę miał jako jedyny w Legnicy Canyona (może nawet na dolnym śląsku) W Legnicy niestety też nie. Widziałem ostatnio w parku kolesia na Canyonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ves Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Wszystko wskazuje na to, ze moj brat stanie sie za niedlugo dumnym posiadaczem Canyona Nerva XC 5.0. Wiec Dolny Slaska (Wroclaw) odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Jeżeli chodzi o zakp samej ramy Cube Reaction , to w rozmiarze 18 jest tu: http://www.allegro.pl/item377852639_cube_r...ma_18_cali.html Co do innych ram , to zależy jaki budzet. Było już troche tych tematów , Scott Scale , Giant XTC , to marki bardzo popularne i produkty wysokiej klasy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 17 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 W Legnicy niestety też nie. Widziałem ostatnio w parku kolesia na Canyonie. tak ale to austriacki Canyon a my piszemy o niemieckim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 18 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 uznałem, że zainwestuję w mniej popularną i zarówno bardzo lekką ramę - Orbea Lanza, koła DT1450 oraz hamulce shimano xtr. Obecną ramę, koła i hamulce sprzedaje - ogłoszenie jest już w dziale 'Sprzedam'. Dzięki za pomoc i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BarteX88 Napisano 4 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 i jak tam już po modernizacjach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
post Napisano 4 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 a tak o wkleję wiem że już za późno, ale może ktoś się skusi http://allegro.pl/item394255292_doskonaly_...dt_formula.html pzdr post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.