1reed Napisano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 W związku z brakiem klubu zrzeszającego userów tej zacnej niemieckiej marki niniejszym zakładam go Ciekawi mnie ilu użyszkodników się nazbiera jak, że marka ta jest dość rzadka w naszym kraju (a szkoda) Poniżej kilka fotek mojej maszyny poskładanej na bazie ramki NOX Satellite. Specyfikacja: rama - NOX Satellite 19" sztuciec - RS RECON U-Turn mostek - Ritchey WCS kiera - Ritchey WCS chwyty - Ritchey dzwonek - mini Cateye koszyk - Cateye Composite sztyca - NOX siodło - Selle Italia SLR XC Gel Flow manetki SRAM X-7 przerzut przód - XT przerzut tyl SRAM X-7 kaseta - XT korba - LX SPD - XT suport - XT łańcuch - XTR hamulce - Shimano M535 tarcze - przod/tył XT 160mm klocki metaliczne - przód Accent "gold" / tył Kool Stop "red" piasty - DaBomb obręcze - Vuelta Excalibur DH opony - przód Continental Explorer / tył Continental Survival (koła niedlugo wymienię na nowe/lżejsze - na obręczach Alexrims DP20 i piastach XT) Nie ważyłem całości ze względu na bliską wymianę kół i brak wagi Ale jak rowerek osiągnie swoją ostateczną wersję, to zważę z czystej ciekawości. Generalnie rowerek prowadzi się znakomicie, sprawdza się w terenie i nie mogę na niego narzekać. Wydaje się średnio lekki, ale nie jestem maniakiem lajtowania, wiec waga nie byla moim priorytetem. Raczej na wytrzymalości i niezawodności mi zależało przy skladaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuga Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 ja jeżdże na ramie NOX FLUX 4.5 z 2006. Przejechałem na niej TC2007 i sprawiła się świetnie. Jednak wykonanie elementów ruchomych mogłoby być lepsze - brat ujeżdza podobną ramę i już 2 razy zlecał toczenie piwotów... Także dampery DT Swiss w obu ramach już 2 razy były w naprawie (pierwszy raz juz po 1k km -naprawa podobno wykonana u producenta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1reed Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Witaj. Wreszcie znalazł się ktoś kto jeździ na NOXach Nie miałem do czynienia z fullami od NOXa, ale hardtaila sobie chwalę, bardzo fajna ramka. Jeździłem na poprzedniku NOXa, na HAWKu FS II Pro, ale z niego też byłem zadowolony bardzo, mimo, że ramkę mam 17" co jak na mnie nawet w terenie jest zbyt zwrotne Natomiast jakość wykonania jest znakomita. BTW wspomniałeś o toczeniu piwotów, mógłbyś rozwinąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuga Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 jeżdżąc poprzednio na Hawku niewiele zmieniłeś Nox jest jednym z brandów Hawka. Podobno np. Nox Flux to ta sama konstrukcja zawieszenia jak w ramach Hawka - nie ma tylko "wygiętej" górnej rury. W jednej z używanych przez nas ram kruszyły się tuleje w zawiasach - trudno dociec, czy to wada mechaniczna, czy materiałowa. Na szczęście ślusarze dają sobie z tym radę, bo serwis jest dość daleko, niestety. Nawalały dampery DT - to nas przykro zaskoczyło... Z plusów mogę dodać, że sama rama potrafi wiele znieść, ma schludne spawy, pancerze przepuszczone są przez ramę (otwory w głównce ramy do ich wprowadzenia). Zdaje się, że jest kilka osób ujeżdzające Flux 6.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1reed Napisano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Troszkę zmieniłem. Mój Hawk to full, Nox sztywny Trochę pozmieniali profile i lekko kształty, ale faktycznie niewiele Noxy odbiegają od Hawka. Dampera mam DNM AO-1AR i mimo jego prostoty nie można zbytnio narzekać. Planuję pomalować Hawka i go sprzedać. Tak BTW: Mój NOX po małym liftingu lajtującym: Zostały wymienione koła na nówki poskładane z : Obręcz - Alex Rims DP20 Disc Piasty XT - 6 śrub/36otwórków Szprychy - Sapim Leader Black Wymieniłem też tarczę z XT 160mm na BOP 180mm oraz osłonę tylnego trójkąta z neoprenu na kawałek opony Continental Explorer (sam sobie ją rozwaliłem na hałdach ) Walnąłem też "tuning optyczny" polegający na naklejeniu covera na oryginalne malowanie z modelem ramy. Mi się podoba całość po zmianach, a Wam? (wiem wiem, każdy ma swój gust i słowa krytyki przyjmę z pokorą :-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 6 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Miałem złożyć rower na tej ramie. Jednak Eclipse okazał się za drogi i mimo to niezbyt lekki jak na te pieniądze. A Satelite był jednak ciężki. Ponad to doszedł jeszcze kolor ramy, który w realu odbiega od tego na zdjęciach (grafitowy szary - połysk) według mnie rewelacja. No i tak stałem się posiadaczem ramy Poison. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekvolvo240 Napisano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 witam, zakupiłem ramę Nox Eclipse SLT , więc witam w Klubie.Pozdrawiam na razie zrobiłem 5 km, ustawiam przerzutki itp. Wcześniej 5151 km na Accent El Norte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.