ramir Napisano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Witam - żywot pasków (rzepów) moich Sidi Bulet dobiega powoli końca i zastanawiam się na co zbierać pieniążki. Topowy model odpada. Zastanawiam się nad; 1) eagle, 2) dominator, 3) action SRS. Szczerze mówiąc nie wiem czym się różnią pierwsze dwa modele (oba są zapinane na 2 paski i jedną klamrę). Różnica między nimi a action SRS jest widoczna. Zastanawiam się, czy warto wydać te 200,- i mieć model zapinany na system i klamrę?!? Proszę o opinie użytkowników - plusy i minusy obu rozwiązań. Może ktoś znalazł różnicę między modelami eagle i domiantor?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 nie wiem jaka jest roznica miedzy eagle a dominatorem - z opisu nic nie wynika. twoje bullety w stosunku do tych dwoch maja inne rzepy z dodatkowym zabezpieczeniem chroniącym przed poluzowaniem sie rzepow. zapięcia na system są fajne - po pierwsze mozesz je wymienic (przy rzepach musialbys przyszyc nowe rzepy ale jak do tej pory te ktore kupowalem osobno w detalu nie są takiej jakosci jak te w butach rowerowych) w przypadku awarii, po drugie jak dla mnie uregulowanie sciagniecia jest precyzyjniejsze niz przy rzepach. poza tym podeszwa action jest wymienialna co do poszczegolnych jej czesci - to czy jest ci to potrzebne zalezy głownie od tego czy duzo chodzisz w takich butach (dla mnie byloby to istotne bo korzystalbym z butow sidi w turystyce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 13 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Do zapięć skłaniają mnie właśnie zalety przedstawione przez Ciebie (wymienialność). Z tego względu zastanawiam się nad SRS-ami. Podeszwa z wymienialnym protektorem jest mnie nie potrzebna (moje bullety mają nadal dobry protektor pomimo 4 lat używania), ale właśnie te zapięcia, które w razie czego można zastąpić nowymi. W eaglach i dominatorach są jednak 2 rzepy - choć z plastikowymi paskami. Trudny wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 gdyby mnie bylo stac to ja bym wybral srs'y ze wzgledu na brak rzepow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Dominator, to buty jesienno - wiosenne, ale we włoskim tego słowa rozumieniu. Eagle są trochę lepiej wentylowane. Szczerze powiem, że nawet za bardzo jak na polskie warunki, i marzec kwiecień i wrzesień listopad już wyraźnie w górach daje sie odczuć mocne zimno bez ochraniaczy. Teraz mam Eagle i chyba następne moje buty to będą Dominatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 14 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 A jak się sprawuje Tecno II System i co to właściwie jest? Czy to jest żyłka nakręcana na rolkę czy coś innego? Dobrze to trzyma stopę ? nie uciska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Tu masz dokładnie opisane wszystkie systemy. http://velo.com.pl/www/pages/sidi_tech/ Generalnie zamiast rzepa jest żyłka nawijana na system zapadkowy. Jak chcesz zdjąć buta naciskasz przycisk i zapadki przestają działać. Patent używany kiedyś przez Pumę (disk system czy jakoś tak). Miałem kiedyś takie buty i mam pozytywne wspomnienia. Jedyny bul, ze w nich nie było części zamiennych. Mi ko kilku latach pękła żyłka i niestety Pumy poszły na śmietnik. Co do trzymania stopy to żyłka sprawdza się lepiej niż rzep czy sznurówki. Czy warto dopłacić? Moim zdaniem nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
post Napisano 18 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 jaki masz numer buta w sidi ? jeżeli 44 46 lub 47 to mam sprawdzone miejsce gdzie możesz nabyć dragony za ok. 550 zł z wysyłką. pozdrawiam, post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 19 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Niestety - rozmiar 42 - ale dzięki za dobre chęci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Też niedługo będę buty zmieniać, sądzicie że warto dopłacić i kupić Dominatory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Zależy, jakie teraz posiadasz Generalnie jeszcze sceptycznie do sidi podchodziłem, jak nie wiedziałem, że skórę można poddawać renowacji. Teraz przed każdym sezonem elementy skórzane najzwyczajniej sobie odświerzę. Poza tym, że czubki się szybko zdzierają, te buty jak dla mnie nie mają wad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 29 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Uwaga na rozmiar - ze zdziwieniem w sklepie zauważyłem że 43 rozmiar nie jest mi za duży?!? Byłem przekonany, że mam 42?!? Do tego SIDI są jeszcze w rozmiarze 42,5 - i co teraz zrobić? Na szczęście można zamówić rozmiar bez konieczności kupienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Obawiam się, że w przypadku SIDI to normalne. Nie wiem czy Włosi mają mniejsze stopy, albo inną podziałkę na centymetrze , ale moje SIDIki również musiałem kupić o numer większe niż "cywilne". Dlatego wolę przepłacić, ale kupić na miejscu niż w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 1 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Tym bardziej, że w przypadku butów nie ma różnicy między netem a sklepem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 1 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Tutaj akurat nie ma reguły. Np. w Skiteam sprzedają o ok. 20-30 zł drożej niż w sieci. Z drugiej strony robią od czasu do czasu nocki bez VATu, kiedy przez bodajże 3 h wieczorem można kupić wszystko, no właśnie, bez VATu, czyli dla odmiany taniej niż w necie. Swoje Bullety nabyłem właśnie wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 3 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Uwaga na rozmiar - ze zdziwieniem w sklepie zauważyłem że 43 rozmiar nie jest mi za duży?!? Byłem przekonany, że mam 42?!? Do tego SIDI są jeszcze w rozmiarze 42,5 - i co teraz zrobić? Na szczęście można zamówić rozmiar bez konieczności kupienia. 42,5 nie są dłuższe, ale szersze od 42. Sidi bez mierzenia bym nie kupował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 3 Lipca 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Dokładnie tak sobie pomyślałem. Problem w tym, że w sklepach nie ma pełnej rozmiarówki i trzeba kombinować - ponoć taka strategia sprzedaży. Buty mam kupować nie wtedy kiedy są mi potrzebna tylko na początku sezonu bo teraz to handlowcy czekają na kolekcję na przyszły rok i nie sprowadzą dla mnie jednej pary (tłumaczenie jednego ze sprzedawców). Co za bzdury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 29 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Zmień sklep. Mi sprowadzili 4 pary po 2 z każdego wybranego koloru i rozmiaru Potem niepotrzebne najzwyczajniej zwrócili. Na sidi się dobrze zarabia (Velo trzyma ceny) wiec dużej łaski Ci nie zrobią Chciałem jednak w tym miejscu podziękować zaprzyjaźnionemu sklepowi z Bolesławca i Panom Apanasewiczom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Kupowałeś w sklepie z sieci DSR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Jak ja je kupowałem to tej sieci jeszcze nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 30 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Wiesz, też niedługo przymierzam się do SIDI i chyba pojadę do sklepu w większym mieście i tam poprzymierzam kilka rozmiarów - jestem ciekaw czy czasem nie będę potrzebował wersji Mega, na stopę z szerokim podbiciem - a jak będę pewny to u siebie zamówię bo mam niezłą zniżkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.