Skocz do zawartości

[Piasta] Dobór piasty do 7 rzędowego napędu

deyot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuję wymienić kółko w moim rowerze. Niedawno złożyłem sobie nowy rower. Z tym, że sporo rzeczy pobrałem ze starego. Między innymi stare koła, jeszcze z nakręcanym wolnobiegiem. Postanowiłem wymienić całe tylne koło (w starym kiedyś pękła mi oś i się piasta lekko zdeformowała). Rzecz ma się z kompatybilnością komponentów. Manetkę i przerzutkę tylną mam na 7 biegów. Nie chcę tego jeszcze zmieniać, bo wszystko na razie świetnie działa. Wiem jednak, że obecnie może być ciężko dostać przyzwoitą, nowoczesną piastę kompatybilną z czymś innym niż kaseta 8,9-rzędowa (a może się mylę?). Wpadła mi w oko piasta Dartmoor z serii X-Force albo Free Force (co prawda nie mam tarczówek ale to chyba nieistotne). Pomyślałem sobie zatem, że złożę kółko na 8-rzędową kasetę i będę po prostu wykorzystywał 7 koronek aż przyjdzie czas na zmianę przerzutki. Ma to sens? A może da się wmontować jakoś kasetę 7-rzędową? Jak wygląda sprawa z szerokością piast? Istnieją w tym zakresie jakieś standardy? U mnie rozstaw haków tylnego widelca to ok. 12,5 cm. Nigdzie w opisach aukcji na allegro nie podają szerokości piast, więc chyba panują w tym zakresie jakieś standardy? Czy muszę się o to pytać sprzedawcy? A może mi każe nakręcać jakieś nakrętki na ośkę?

Jakie są dobre piasty za dobrą cenę?

Napisano

długość osi wynosi w piastach mtb 135 mm z czego w hakach jest osadzone po 5 mm z kazdej strony czyli sumarycznie 10 mm wiec rozstaw piasty bez koncowek osi to wlasnie 125 mm. to jest standard. piasty szosowe maja 130 mm.

os 135 mm jest standardem w rowerach mtb. innym standardem (do rowerow do ciezszych zastosowan jest os 150mm skrecana na sruby - zapewne dla zapewnienia wiekszej stabilnosci. jednak wiekszosc dostepnych w sklepach piast jest na standard 135 mm z szybkozamykaczem).

jesli masz kasete z siedmioma koronkami to bez problemu mozesz ją zalozyc na piastę przeznaczoną dla kaset 8/9biegowych. piasty te maja co prawda szersze bębenki ale mozna zalozyc na nie kasete 7mkę plus dystans - nakladasz go na bębenek piasty a dopiero na to kasetę.

przerzutka nie musi byc wymieniana przy zmianie napedu na 8/9 rzędowy z tylu - przerzutka wspolpracujaca z twoim napedem obsluzy to jedno lub dwa dodatkowe przelozenia kasety. w ostatnich latach kasety 7/8/9rzędowe maja koronki od 11 do 34 i przerzutki z nizszych grup (ty/altus/acera/alivio) rowniez je obslugują. przy zamianie kasety na wieksza ilosc koronek musisz zmienic łancuch (w przypadku napedu 9rzędowego) - bo jest wezszy niz lancuchy dla 7/8mek oraz manetkę prawą obslugujaca tylną przerzutkę.

najpopularniejszymi piastami w tanszym segmencie (choc nie wiem ile chcesz na to wydac) są piasty shimano, novatec, dartmorr.

kupujac piaste z mocowaniem do tarczy (jesli nie zamierzasz montowac jej) licz sie z minimalnie mniej sztywnym kolem tylnym - piasta z kolnierzem do mocowania tarczy ma ze strony mocowania szprychy ustawione bardziej pionowo niz piasta bez takiego mocowania co wplywa na sztywnosc kola. szerszy rozstaw szprych daje sztywniejsze kolo. nie jest to moze az tak istotne ale warto o tym wiedziec.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Napisano
długość osi wynosi w piastach mtb 135 mm z czego w hakach jest osadzone po 5 mm z kazdej strony czyli sumarycznie 10 mm wiec rozstaw piasty bez koncowek osi to wlasnie 125 mm. to jest standard. piasty szosowe maja 130 mm.

Jesteś pewien, że 135mm to nie szerokość piasty, a zwykle długość 'nowych' osi w piastach mtb to 146mm?

http://www.cyf-kr.edu.pl/rowery/shim1999.html

http://forumrowerowe.bikeholicy.pl/najleps...arcze-vt832.htm

Napisano
jednak, że obecnie może być ciężko dostać przyzwoitą, nowoczesną piastę

potrzebna Ci nowoczesna??? zadzwoń do Pawlaka może jeszcze mają STX-a na 7b. w katalogu jest może w magazynie również a cena 39pln...

Napisano

Po pierwsze piasty mają wymiar 135 mm, ale to tzw. O.L.D. czyli Over Locknut Diameter czyli w praktyce właśnie rozstaw widełek, bo to wymiar na zewnątrz nakrętek piasty. Polecam to - wynika, że najbliższe jest 126 mm czyli szosowy rozstaw na 6, 7 biegów.

Nie wiem jak z dostępnością takich piast, ale można (teoretycznie) rozgiąć ramę, z tym, że to mało precyzyjne i nie do końca bezpieczne.

Po drugie ze stosowaniem kaset 7-biegowych na piastach 8, 9 biegowych, to nie ma żadnego problemu - należy od strony piasty na bębenek założyć 3 mm podkładkę - do kupienia za parę zł lub do zrobienia samemu - wiem, bo używam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...