Skocz do zawartości

[rama]mtb ht do 1200zl

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

po polowie sezonu przesmiganego na a6 19" doszedlem do wniosku ze rama jest za krotka o dobre 2cm

waze ok 90kg, zastosowanie klasyczne xc bez hardkoru, musi pasowac pod tore 100mm, ew po sezonie przestawie ja na 80mm, ale wolalbym tego uniknac

wymagania konieczne co do ramy:

-gorna rura min ok 59,5cm

-rozmiar 20-21"

-cena do 1200zl, ale jezeli bedzie cos sensownego za 600zl to czemu nie

-neutralna, acz sportowa geo, z naciskiem na efektywnosc na podjazdach

-piwoty

dodatkowe zalety, ale nie ma musu:

-fajnie byloby gdyby pasowala sztyca grubsza niz 27,2

-waga do 1900g

ma byc to rama pod rozbudowe, na dluzszy czas, czekam na propozycje, najlepiej linki

Jeśli za krótka o 20 mm , to znaczy, że te 59,5 cm to wymiar mierzony po osi górnej rury ? (bo tyle właśnie ma horyzontalnie Kross 19" + 20 mm. = 615 horyzontalnie)

Mało tego mamy - np. Felt RXC 19,5" - 620 mm. (nie Team) cena nieznana , Trek 19,5"- 625 mm. - droższy , Pells 610 mm. przy 19,5" - cena nieznana.

Witam

Pozwól, że się podłączę ;)

Podobnie jak Ty rozglądam się za ramką dłuższą niż moja obecna i mam na oku - póki co - ramkę XTC-ka. Górna rura horyzontalnie w rozm. L=20" wynosi 615 mm, więc w poziomie będzie ok. 600 mm - tak mysle. Tylko jest "ale", otoz skopany rozmiar sztycy 30,9 :/

moja a6 ma mierzac wg zasady srodek-srodek 57,5cm

Tak jak napisałem - 595 mm. horyzontalnie = 575 mm. po osi = środek-srodek ;)

Merida 20" - dłuższa o 10 mm. (605 mm. - po osi) - niestety ma wysoko przekrok,

Ten - Marin - porządna firma , śmiało można brać (jeden problem 150 mm. główka ramy - nie wiadomo czy wystarczy rury sterowej) , w rozmiarze 20" spełnia twoje oczekiwania , dokładne geo :

http://www.marinbikes.com/2008/us/bikes/specs_nail_trail.php

Rura nie jest zintegrowana z koroną- jest zazwyczaj nabijana- no chyba że chinole albo ktoś o kim nie wiem, wymyślił w pełni zintegrowaną (oczywiście nie myślę tu o rurach carbonowych). A co do RXC, to wystarczy odrobina chęci i się znajdzie http://arnik.home.pl/product_info.php?cPat...roducts_id=4638 ;-) Pozdrowerek ALL :P

wyglada na to ze skonczy sie zakupem mostka ponad 120mm

To dopiero złe wyjście - mostek służy do drobnej korekty pozycji na właściwie dobranej ramie , przy takim mostku to dopiero łatwo będzie o OTB, rower będzie mniej zwrotny, a pozycja na rowerze będzie źle wyważona.

• 1 miesiąc temu...

pozwole sobie troche odswiezyc temat, poniewaz juz mialem upatrzona ramke, ale teraz nie wiadomo czy na pewno ja kupie wiec na wszelki wypadek trzeba sie rozgladac za czyms innym :)

moje wymagania:

cena - okolo 1200zl i raczej nie wiecej

gorna rura min. 585mm

rozmiar 19-20"

waga - najlepiej okolo 1600g i mniej

ma byc sztywna i zeby wytrzymala te 10-11k km rocznie, w tym okolo 15 wyscigow.

aspekt wizualny tez jest wazny, ale jak rama bedzie miala odpowiednie parametry jezdne to wyglad odsune na drugi plan :wub:

pomozecie ? :)

ps: moja waga to 60kg

Taką ramą jest Pells Razzer Carbon - 587 mm przy 19" , dystrybutorem na Polskę jest Piotr Przydział .

Piotr Przydział

ul. Słoneczna 37C, Tarnów

tel.: 014-626 06 70

Użytkownikiem takiego roweru jest na pewno ten kolega (można go zapytać o opinię):

http://www.forumrowerowe.org/FFputek-m110021.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...