stuq Napisano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Witam Nie wiedziałem jak sformułować ten temat. Opiszę krótko mój problem. Jeżeli chodzi o grzebanie w rowerze jestem kompletnym amatorem, więc sorry jeśli mój problem wyda Wam się głupi. Otóż w moim Basicu zaczęło coś chrobolić w okolicach suportu. Przy manetce odpowiedzialnej za przełożenia na przodzie tzn. 1,2,3 przekręcałem tym pokrętłem o pół obrotu tak, aby pozbyć się ocierania na poszczególnych przełożeniach. No i wszystko było ok, aż pewnego razu znowu tarło i tak się wczułem w przekręcanie, że wykręciłem? to pokrętło i linka "wyszła" z manetki tak o 1 - 1,5 cm - na tym co wyszło jest jakaś sprężyna. Moje pytanie brzmi: Jak zrobić, aby tą linkę z powrotem "wkręcić?" w manetkę tak, aby było ok. Bo teraz przy zmianie przełożeń i jeździe chroboli i trze tak, że wytrzymać nie można i nie jeżdżę, aby niczego nie popsuć... Proszę o odpowiedź. Z góry dzięki. Prosiłbym także o nie usuwanie tego tematu, a jeśli jest zdublowany to dajcie mi linka do podobnego tematu - ja takowego nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAbiker Napisano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Ten element, który wykręciłeś, składa się z 3 elementów - na wierzchu plastikowe pokrętło, w środku taka metalowa tulejka z gwintem, który wkręca się w manetkę, a na niej sprężyna, odpychająca tą tulejkę od plastikowej nakrętki. Musisz po prostu wcisnąć metalową tulejkę tak, żeby gwint wystawał w kierunku manetki i cały czas trzymając ją w takiej pozycji wkręcić ją z powrotem w manetkę. Tak jak napisałem, w środku jest sprężyna, która troszkę będzie odpychała tulejkę z gwintem, ale na pewno dasz sobie radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Najlepiej będzie jak oddasz rowerek do serwisu by Ci to zrobili ... Bo wkręcić może Ci się uda ale jak z tym są problemy to przerzutki zapewne już nie uda Ci sięwyregulować... Ewentulanie podejdź do jakiegoś znajomego który się na tym zna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Wszystko tak jak napisali poprzednicy. Regulacja przerzutki przedniej nie jest wcale taka trudna. Powinieneś sobie sam z tym poradzić. Na forum było już trochę o regulacji przerzutek, więc możesz się tym posiłkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stuq Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Dzięki za rady. Pojadę chyba do tego serwisu, bo niestety nie dałem rady tego wkręcić. Siłą własnych palców nie dałem rady, użyłem obcęg aby chwycić to, ale też w pewnym momencie stanęło i dalej wkręcac się nie chciało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.