Skocz do zawartości

[napęd] łańcuch, kaseta, manetka plus przerzutka na tył

sirareq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

planuję, a raczej jestem już w trakcie wymiany napędu. A mianowicie chodzi mi o zestaw taki jak w tytule, czyli kaseta, łańcuch, manetka plus przerzutka na tył. Do przodu mam już X.7 z triggerem (też X.7).

Obecnie z tyłu mam kasete 7-mio rzędową, chciałbym się przerzucic na 8 rzędów. Nie chciałbym się pchac w 9 z uwagi na cieńszy łańcuch i mniejsza wytrzymałośc.

Planowane zakupy:

kaseta: sram, model bliżej nie sprecyzowany,

łańcuch: naczytałem się, że wippermanna są dobre. Oznaczenia 800,804 itd. to im wyższy numer tym mocniejszy egzemplarz?

przerzutka tył: planowane X.7. Może, że warto się szarpnąc na X.9 ewentualnie pomyslec o shimano.

manetka: fajnie by było do kompletu, czyli trigger X.7, ale to akurat mało istotne. Byle nie gripy i nie klamkomanetki (klamki będą avida).

Budżet: ok. 350-450zł.

Miejsce zakupu: dobrze by było w jednym miejscu, żeby nie rozdrabniac sięz przysyłkami (zwłaszcza przy strajku poczty), ewentualnie na terenie krakowa.

Zapomniałbym - korba deore LX, przeznaczenie: szeroko pojęte XC, moja waga - ok. 90kg, więc sprzęt nie ma lekko;)

W takim razie jest ok. :)

Ja osobiście na Twoim miejscu przesiadłbym się na 9 rzędów, bo to obecnie standard w XC i dzięki temu łatwo dostać fajne manetki, lekką kasetę, a 8 rzędów u Shimano to raczaj sprzęt mocno turystyczny, czyli od Alivio w dół, nic lekkiego ani rewelacyjnie wytrzymałego.

A przy 9 łańcuch wcale nie jest cieńszy tylko węższy. :)

u mnie z doświadczeniami słabo - do tej pory przez ostatnie 4 lata męczyłem zestaw przerzutek: przód - Shimano C051; tył: Shimano Acera, kaseta 7-mio rzędowa. Ogólnie zwykle działały, czasami tylko do domu trzeba było wracac na jednym przełożeniu;)

Tak więc prosze o opinie o wersjach 8/9

Sorry ale ładować sie teraz w kasete 8 rzędową i reszte osprzętu do tego jest bwez sensu.

Sam mam niedługo Cube AIM i właśnei napęd z 8 rzędowa kasetę jest jego najwiekszym problemem- shimano już poza alivio nie robi nic wyższej klasy na napęd 8 rzędowy.

Przy modernizacji bęe musiał dzieki temu pozbyć sie moich 3 łańcuchów oraz manetek. Dodatkowo korby pod napęd 8 rżedowy działająz 9-kami ale trudno to wyregulowac itp- jakakolwiek modernizacja w przyszłości na lx/xt będzie problematyczna. to co teraz można kupić to już czyszczenie magazynu.

w takim razie może byc kaseta 9-cio rzędowa. A co konkretnie?

Póki co takie zestawy wymodziłem ze sklepu centrumrowerowe.pl

1.

• SRAM X.9 SGS 225zł

• Kaseta PG-980 149zł

• Łańcuch PC-991 95 / SLT 99 MTB 135zł

Koszt: 469-509zł

2.

• Deore XT 2008 RD-M772 GS 155zł

• Kaseta XT 2008 CS-M770 135zł

• SLT 99 MTB 135zł

Koszt: 425zł

3.

• X.7 SGS 145zł

• Kaseta PG-970 99zł

• Łańcuch PC-971 69zł

Koszt: 313 zł

Komplet linek i pancerzy:

• DURA-ACE 42zł

• XTR 75zł

Manetki:

• TRIGGER X-7 72,5zł

• DEORE LX SL-M580 61,5zł

Komentarz (od tyłu):

- Mam nadzieję, że bez problemu kupię manetkę tylko na tył

- linki i pancerze - warto pchac się w XTR? wg mnie dura-ace wystarczy - prosze o podpowiedź.

- Trzy zestawy praktycznie w pełni wymienialne między sobą i nasuwają następujące pytania:

• warto pchac się (i pogłodowac trochę) w x.9 czy dają za mało plusów w stosunku do wyższej ceny?

• XT czy X.7? przedział cenowy prawie ten sam, a jakościowy?

• warto dokładac do łańcucha firmy rohloff?

Pozdrawiam i czekam na pomoc!

kasete xt, zadnego srama bo strasznie miekkie i szybko sie zuzywaja. do tego lancuch hg 93 starczy. jest wystarczajaco twardy jak na ta kasete. co do przerzutki to bym wzial albo xt shadow i manetke xt (sam na takim czyms jezdze) albo komplet sramow x9.. na ich temat sie nie wypowiadam bo nie jezdzilem na nich.

slowem nie dokladaj do rolhoffa kup hg93, na ktorym jezdzi polowa zawodnikow na maratonach, do tego kaseta xt i miescisz sie w 200zl. do tego shadow za ok 150-160 i reszta na manetke..

jednak na x.9 kasy braknie (chyba):/

kaseta będzie xt,

łańcuch? hmm.. miał ktoś do czynienia z dartmoorem? http://www.mbike.pl/product_info.php?cPath...roducts_id=1478

bo o shimanowskich sie nasłuchałem i jakoś nie mam przekonania:/

no i nadal największy problem: przerzutka. Do wybory zostały X.7, XT shadow i HONE RD-M600 - mogę prosić o opinie o nich?

w kosztorysie jest pozycja: triggery x7 72,5 zł. Muszę Cię zmartwi, ale manetki kupuje się w kompletach (lewa+prawa), więc wychodzi 145 zł.

Ps. mam kilka częsci w bardzo dobrym stanie za niewielką kasę, w tym przerzutkę tył sram 9.0 w idealnum stanie, przebieg 500km.

jeżeli jesteś zinteresowany prześlę foto na maila.

Te z linku to są pod osiem biegów na tył - chociaż to mi nie przeszkadza;) ogólnie z manetką problemów raczej nie będzie - zawsze coś uzywanego można znalezc jakby w sklepie nie chceli pojedyńczo sprzedac. Najtrudniejszy jest wybór przerzutki - która z trzech: X.7, XT shadow i HONE RD-M600? Czy może jednak X.9 jest zdecydowanie lepsza?

a łańcuch jak nie shimano i sram to co?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...