Skocz do zawartości

[piasta]Serwis bębenka - Novatec

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Czy ktoś już to robił na forum? Jeżeli tak to w jaki sposób go zdjął. Wiem bo do tej pory przy innych piastach zdejmowałem go zwyczajnie kluczem imbusowym 10 mm, wszędzie w poradach czy instrukcji demontażu bębenka jest napisany ten rozmiar i zdejmowało się go bez większych problemów. Natomiast w tym ustrojstwie zwanym Novateciem klucz imbusowy 10 mm jest za mały.

66fbc8037dbd1f34m.jpg

Zamieszczam link do zdjęcia, może to wam pomoże rozeznać się w sytuacji. Najgorsze jest to, że mój warsztat kończy się na kluczach imbusowych z numerem 10, więc nie mam nawet jak sprawdzić, czy aby Novatec nie dał tam jakiegoś większej średnicy.

• Mod Team

Taa klucz imbusowy 12 mm załatwił sprawę, ale nie do końca.

Wygląda to teraz następująco:

c4221cc6cb69debcm.jpg

Widok od strony wewnętrznej

5e33af65a47ecfcem.jpg

Tak wyglada w środku, czy tu trzeba wziąć śrubokręt z młotkiem i uderzać w te dwa takie wycięcia? A może mieć specjalny klucz żeby odkręcić to coś w środku z połową ząbków.

6a6ac34e2d9be574m.jpg

Aaaa nigdy więcej piast Novatec.

Kawałek płaskownika taki, żeby akurat wszedł w te dwa wycięcia. Jeżeli ciężko będzie odkręcić ręcznie to francuzem można zrobić odpowiednią dźwignię. Znacznie bezpieczniejsze i wygodniejsze od młotka - sam się męczyłem z bębenkiem od Shimano.

Chociaż fakt, młotkiem można naprawić prawie wszystko ;)

• 3 miesiące temu...

Podepne się do tematu. Na ilu łożyskach jest Twoja piasta? Moja piasta jest na 2 łożyskach(Novatec), i także chciałbym zabrać się za jej serwisowanie z powodu luzu który jest wyczuwalny na bębenku. Czy zdjąłeś bębenek dlatego, że też wyczułeś na nim luz, czy może powód jest inny? Jeżeli powodem był luz, to napisz czy udało Ci się go zlikwidować.

pozdro

... szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze piasty bez luzu ma bębenku. Zbyt wielu piast nie badałem, ale i w piastach Shimano i Novatec takie coś się działo - luz w granicach 1 mm, tak że można wyraźnie poruszać kasetą, ale nie przeszkadza to w jeździe. Chyba można to jakoś dokręcić, ale wtedy za daleko nie pojedziesz.

No chyba, że mówimy o takim luzie, że bębenek lata na wszystkie strony i nie da się normalnie jechać ani zmieniać przerzutek. - wtedy powinieneś się martwić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...