Skocz do zawartości

[okulary] - "kołująca" optyka

J23pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Spotkaliście się już kiedyś z takim problemem: zakupiłem okulary firmy Uvex konkretnie: http://www.allegro.pl/item376054380_uvex_i...ia_wysylka.html

Myślałem, że to firma z której będę zadowolony. Tymczasem wyszła lipa, bo zakładam okularki i okazuje się, że nie są optycznie obojętne, w rezultacie czego zaczynam mieć karuzelę w główce. Nie wiem - tak trafiłem , czy to reguła w tych sprzętach, ewentualnie jakie okulary sa pozbawione tego efektu?

Pozdrawiam

Witek

No wiesz.... "protekty" to koszt ok 150 zeta o ile dobrze patrzę - moje kosztowały niecałe 40, ale mnie to irytuje, bo takimi wadami to są "obdarzone" okularki na bazarach za 5-10 zeta sztuka. Kiedyś się już na to naciąłem i tego właśnie chciałem uniknąć.

Może jakaś dobra dusza podpowie jakie w miarę tanie okularki zachowują się poprawnie - tzn chronią i nie przyprawiają o ból głowy.

Pozdrawiam

Witek

W Protect dostajesz oprawkę, 3 pary szkieł, woreczek, twardy futerał i design okularów, więc wszystko jest wliczone w cenę. I-vo nie ma niektórych z tych rzeczy, więc jakością szkieł nie powinien się zbytnio różnić. I-vo od Protect różni się natomiast przeznaczeniem. I-vo są to typowo ochronne okulary zgrupowane razem z innymi ochronnymi akcesoriami na tej stronie:

http://www.uvex-safety.pl/index.php?p=9160_076_103

Ochronne czy nie - w tym przypadku jest bez większego znaczenia. Ważne, że nie da się w tym chodzić. Trochę mnie dziwi, bo pomimo, że w kilku postach znalazłem informacje, że są optycznie czynne, to nadal wiele jest opinii na plus. Przecież taka wada dyskwalifikuje okulary na dzień dobry.

Powtórzę jeszcze swoją prośbę - zna ktoś okularki pozbawione tej wady i w miarę niedrogie?

Pozdrawiam

Witek

Polecam okulary Arctica model S-49. Co prawda nie wyglądają na typowo rowerowe, nie mają wymiennych szkiełek ale dają doskonały obraz, są BARDZO elastyczne i wytrzymałe (da się wygiąć zauszniki nawet do poziomu :)) no i co ważne dobrze się w nich jeździ. Z innymi Arcticami nie miałem do czynienia ale w tych jeżdżę i w zeszłym sezonie spędziłem w nich cały miesiąc na basenie jako ratownik. Pierwsze moje okulary w których oczy mogą odpocząć.

Pozdrawiam

Arek

No to trafiłeś... Mam dokładnie ten model firmy Arctica gdzieś w szufladzie. Tyle, że chyba eksperymentalny model z niebieską powłoką, bo już tego nie widzę nigdzie (kupione od autoryzowanego przedstawiciela). Nie brać tego pod żadnym pozorem. Zniekształcenia jak w starych szybach okiennych. Nie można w nich skupić wzroku, nie dają wyraźnego, czystego obrazu i w ekstremalnych sytuacjach można coś przeoczyć albo nie zdążyć zareagować na to co się dzieje. Jeździłem trochę w nich samochodem ze względu na polaryzację, ale już nie jeżdżę i nie mam zamiaru jeździć w tanich okularach - nie czuję się pewnie.

Jeśli chciałbyś kupować ten model to zwróć uwagę czy nie mają zniekształceń. Wydaje mi się, że niebieska powłoka jest temu winna, bo widać przebarwienia na szkłach, więc w normalnych (szarych), jako że nie mają tej dodatkowej powłoki nie powinno być tego defektu.

Tak - wiśta wio łatwo powiedzieć. W okolicy w której mieszkam o to trudno. Specjalnie po okulary do Torunia nie będę gnał. Poza tym w necie jest większy wybór. Nie można przymierzyć i sprawdzić - to rzeczywiście kłopot. Dlatego zdaję się na opinie użytkowników.

Co do kupna kolejnej pary - Uwexy już odesłałem - jest taki przepis, że przy zakupach na odległość masz 10 dni, w których możesz oddać towar bez podania przyczyn. Co prawda niektórzy sprzedawcy zdają się o tym nie wiedzieć (tzn maja nadzieją, że kupujący nie wie ;) ) i próbują przerzucić odpowiedzialność na producenta, ale wtedy wystarczy powołać sie na w/w przepis, ewentualnie postraszyć rzecznikiem praw konsumenta :blink: i jest po sprawie.

Gdyby ktoś jeszcze zechciał podać swój wypróbowany typ - byłbym wdzięczny.

Za dotychczasowe bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Witek

ja używam teraz okularów PRO za 22zł. Czarne szybki ale nie takie bardzo ciemne, taki kompromis

i żadnych zniekształceń nie ma okulary zakupione w www.eurobike.pl ale stacjonarnie a nie przez internet

http://www.allegro.pl/item381220385_okular...reme_shop_.html o takie tylko czarne szybki

równocześnie używam okularów artcia

http://www.allegro.pl/item374407827__arcti...enne_szkla.html

i wszystko pięknie ładnie

fajnie leżą fajnie się przez nie patrzy ciekawie rozwiązane przyciemnienie szybek

na środku jaśniej i przyciemnienie w górę i w dół :o

tylko o dziwo ja je dostałem bez wymiennych szkiełek i szybko mi się porysowały

Niedawno sprawilem sobie okularki marki Optonia model Xudd 500. Okulary mozna zakupic w sieci sklepów Decathlon. Maja komplet wymiennych poliweglanowych szybek (przyciemniane i przezroczyte na pochmurne dni). Jak dla mnie sa rewelacyjne. Zero zniekształceń. No i cena jest jak najbardziej odpowiednia 29 zloty w promocji, która trwa nadal:). Polecam je kazdemu. Pozdrawiam

A ja zaproponuję modele accenta... ^^

Accent barracuda- miałem kupić te okularki. Świetnie leżą na głowie, trzymają jak szatany i nie mają jakichkolwiek zniekształceń ;) Ale okazja sprawiła że kupiłem http://www.allegro.pl/item376422794_okular..._krajek_pl.html bo mają gąbeczkę na czole, wymienne szybki i ładnie wyglądają... (niestety nie na głowie xD wygląda się jak mucha) IMO opłaca się tą stówkę na nie wydać :D

Witam!

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Wybrałem:

http://www.okularymatrix.pl/product_info.p...roducts_id=1315

co prawda nie są typowo sportowe, ale nadadzą się - optyka jest super, trzy komplety szkieł montowanych na magnes.

Muszę podkreślić wzorową wzorową wręcz postawę sprzedawcy, który sumiennie doradził, kiedy pytałem o szkła - czy nie mają efektu soczewki. Rozpisałem kilka zapytań do różnych handlowców i albo nie opowiadali wcale albo pisali coś w rodzaju "wszystko jest w opisie" lub "na ten temat musiałby wypowiedzieć się optyk". Jedynie od p. Marka Janasa ze sklepu Matrix otrzymałem rzeczową , konkretną i co najważniejsze zgodną z prawdą odpowiedź. Nie jestem z tym człowiekiem powiązany w żaden sposób, jedynie uważam, że taka postawa zasługuje na uznanie i z czystym sumieniem ten sklep mogę polecić.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za porady.

Witek

fajne ale nie na rower

ja mam uvexy protect i tak jak kolega wyżej moge je z czystym sumieniem polecić. Zero zniekształceń, świetnie przez nie widać, super wygląd, nie parują nie zsuwają się, fakt że nie są z tych najtańszych ale w 100% polecam

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

moga byc bo tam nawet napisali ze na ryby na rower itp. ale predzej by mnie zastanawialo czy nie sa za wąskie w sensie czy przy pochylonej glowie w dol jak to ma miejsce na rowerze patrzac z byka nie bedzie oprawka przeszkadzac albo czy dadza ochrone przed wiatrem, w moich tylko to mnie denerwuje ze wlasnie sa nieco za wąskie a tak to ok, czasem zaparuja to tez maly minus... ponizej link:

http://www.allegro.pl/item401478760_okular..._uv_19887s.html

Najlepiej pójść, przymierzyć, popatrzec, i wtedy bedziesz miał pewniaka. Ja jak biore okulary kuzyna to nie moge w nich nic zrobic, a on jeździ, twierdzi ze mu wygodniej bo wydaje mu sie ze wyzej siedzi. Okulary to jakieś shimano za około 60 zł. A w moich obaj widzimy dobrze, wiec lepiej samemu przymierzyc

• 4 tygodnie później...
Najlepiej pójść, przymierzyć, popatrzec, i wtedy bedziesz miał pewniaka. Ja jak biore okulary kuzyna to nie moge w nich nic zrobic, a on jeździ, twierdzi ze mu wygodniej bo wydaje mu sie ze wyzej siedzi. Okulary to jakieś shimano za około 60 zł. A w moich obaj widzimy dobrze, wiec lepiej samemu przymierzyc

Mam to samo :) Wole te, które lekko oddalają obraz. Lepiej mi sie jeździ. To bezbarwne uvexy, dokładnej nazwy nie pamiętam, na pochmurne dni i do jazdy w nocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...