slowik93 Napisano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Witam! Mam taki problem, wczoraj chciałem ostrzej ruszyć z miejsca i nacisnąłem na pedąły tak mocno, że coś "strzeliło". Myślałem pierwszo, że może coś w korbie, ale korba normalnie się kręci i nic jej sie nie stało. Później zauważyłem że to coś z tyłu w wolnobiegu lub piaście, ponieważ jak kręce korbą to ona normalnie napędza tylne zębatki ale one nie nepędzają koła. Mogę w miejscu cały czas kręcić korbą ale i tak nie pojade. Jeszcze zauważyłem że nie ma tak zwanego "cykania" na luzie kiedy rozpędze się oczywiście popychając się nogami. Powiedzcie mi co za część trzeba wymienić i jakich narzędzi trzeba przy tym użyć. Jeszcze dodam, że mam napęd jakiś stary 18 biegowy Shimano. PS: Byłem w sklepie rowerowym ale mi powiedzieli że w tej chwili nie naprawiają rowerów dopiero od następnego miesiąca, a tak długo nie mogę czekać także zabieram się za to sam. Mam książkę Zinna także myśle że coś zrobie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 10 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Wydaje mi się, że to jakieś zapadki sie posypały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik93 Napisano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Mi się też tak wydaje że zapadki poszły w diabli. Czyli raczej wolnobieg do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PMichalak Napisano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 To zależy czy masz wolnobieg czy kasetę... Jeśli to drugie to musisz wymienić najprawdopodobniej bębenek w piaście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik93 Napisano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 To zależy czy masz wolnobieg czy kasetę... Jeśli to drugie to musisz wymienić najprawdopodobniej bębenek w piaście. Mam wolnobieg 6-rzędowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Więc wymień wolnobieg 6 biegowy i będzie śmigać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 nie zapomnij również nowego łancucha założyć , moze sie zdarzyć że stary łancuch nie bedzie chciał współpracować z nowym wolnobiegiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Jak już jurasek wspomniał o łańcuchu, to ja jeszcze dopowiem, że również i korba może nie podejść pod nowy łańcuch i trzeba będzie to wymienić. Chociaż z doświadczenia wiem, że z tym raczej nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 A jeśli już jest problem to zwykle ze średnią zębatką korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Kieeeeedys za mlodu tez ten problem mialem. Bylo to dawno temu, kiedy sie nie znalem na roweruch. Podobny naped nawet mialem. Z tego co pamietam to mi powiedziano ze oske zlamalem... wlasnie nie pamietam by mi wymieniali wolnobieg... wiec moze sprawdz. Moze i glupie..ale chyba wlasnie tak sie sprawy potoczyly X lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ale jeżeli chodzi o łańcuch to na ogól jest problem z używaną kasetą i nowym łańcuchem, a nie nową kasetą i używanym łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.