Skocz do zawartości

[korba] już sam nie wiem jaka

KONAbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Byleby szybko odpisali bo i jak mam niezły dylemat co do korby...

Wygląda to tak, że obecnie napęd bika składa się z manetek i obydwu przerzutek x-9, korba to Truvativ Firex, którą zmieniam z powodu krótkich ramion (170 mm) - jeździłem na XT FC-M760 z ramionami 175 mm i różnica jest mocno wyczuwalna. I tu jest dylemat... Kaseta na przyszłość to Ultegra, łańcuch HG93, przerzutka tył i manetki zostają, przód wymieniany na Top Swing - w zależności od korby, jeśli XT FC-M760 to XTR FD-M970 a jeżeli Truvativ Stylo to zębatki będzie obsługiwać x-9 w wersji Top Swing. Co byłoby najlepsze dla napędu, lepszy homogeniczny czy mieszany? Pozostaje jeszcze pytanie czy uda mi się ściągnąć w/w korbę XT, tegoroczna wersja nie za bardzo do mnie przemawia.

Tak , może wielkiej róznicy w pracy nie ma , ale stalowe zęby na środkowej tarczy popracują trochę dłużej - jak dla mnie w FC M 760 środkowa za szybko padała.

I jeszcze coś - w opisie wszystkich korb Truvativ czytamy - minimalna długość linii łańcucha 425 mm a w ramach - Scott , Merida - linia łańcucha ma 420 mm. w GT linia łańcuca 419 mm. i wiele innych tak ma :D

http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...=1140&pos=0

Działało będzie, chodzi raczej o to , że przy krótszej linii łańcucha , tenże łańcuch, pracuje bardziej pod kątem - co może mieć jakiś tam wpływ na trwałość czy szybkość i precyzję zmiany biegów , a także, może być trudniej wyregulować przerzutkę , żeby nie tarła o łańcuch.

Czyli im dłuższa linia łańcucha, tym lepiej?

Ja w tej chwili mam u siebie lx'a i mam taki problem, że jak za bardzo naciągnę linkę, to przerzuca za korbę, jak wkręcę ogranicznik, to nie chce wskakiwać na blat, a jak już jest w miarę dobrze, to jak jadę na blacie, to wystarczy już 6 z tyłu, żeby łańcuch zaczął spadać na średnią koronkę:/ Czy tu właśnie chodzi o tą linię łańcucha?

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...