Skocz do zawartości

[Hobby] Czy interesuje się ktoś Birofilistyką?

dzwonek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam czy ktoś z Was interesuję się birofilistyką? Polega to na kolekcjonowaniu wszystkiego co jest związane z piwem. Ja zbieram podstawki (wafle) i kufle. Moje hobby narodziło się podczas jazdy rowerem. Wstąpiłem w Czechach do restauracji wziąłem wodę i patrze fajna podstawka i ją zabrałem i tak zacząłem zbierać i dziś mam 450 podstawek z całej Europy i 70 kufli od 0,25l do 1,00 litra.:P

Napisano

hmn.... czyli jak ja mam kilka ciekawych kufli to można mnie nazwać już birofilistą?? Zawsze to lepiej niż "pijak" :P

a tak na serio to zbieram kapsle od wszystkich piw "egzotycznych" jakie piłem -i tylko te które sam opróżniłem... mam kilka chińskich, hiszpańskich zza naszej wschodniej granicy... jak na razie są to głównie "browce" które udało mi się wypatrzyć w naszych polskich sklepach(polecam monopolowy w Milanówku pod Pruszkowem -mają trochę piw ukraińskich i rosyjskich).

Mam nadzieję że kolekcja się będzie powiększać wprost proporcjonalnie do liczby km na bike'u które zamierzam nabić w wakacje;)

pzdrower

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja zbieram kapsle (ściślej mówiąc to zbierałem...) W swojej kolekcji mam około 350 różnych kapsli z kilkunastu krajów. Część z nich już nawet nie istnieje, wide ZSRR :)

Napisano

Zaraz wpadnie tu Robo87 i zacznie o prohibicji nawijać :D

A tak na serio, to ładna nazwa na dość dziwne hobby. Z resztą jakby to brzmiało bez nazwy. "Jakie jest twoje hobby" "Zbieram puszki po piwie ;) " "Na który złom oddajesz ? "

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Napisano

Uwaga odgrzewam starego kotleta! :P

Robiłem ostatnio porządki w domku i natknąłem się na kilka podkładek po piwo które mogę albo wyrzucić albo oddać (ZA DARMO, ewentualnie co łaska :) ) jak ktoś chce. Fotki załączam (plus pełne linki):

4ae0ea1cd1d5e86emed.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ae0ea1cd1d5e86e.html

f44d16fe84b11ab5med.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f44d16fe84b11ab5.html

Pierwsze 6 to żadna rewelacja, bo jest ich pełno, ale ostatnie 3:

- Dog In The Fog - kiedyś była tego masa ale teraz jakoś przestali promować to piwo, więc może jak ktoś nie zdążył...

- Perła - lokalne lubelskie piwo, swego czasu też wyprowadzane na kraj ale też jest go niedużo,

- Zwierzyniec - bardzo lokalny wyrób z zamojszczyzny, jak ktoś tam nie był to szansa że ma taką podkładkę jest bardzo niewielka.

Jak ktoś chce to na PRV lub maila: misterj@vp.pl, mogę wysłać po prostu listem bo mnie jest to zbędne :)

Napisano

ja kiedyś zbierałem kapsle podstawki i puszki od piwa puszki od piwa jeszcze zbieram a póżniej sprzedaję jako aluminium [kasa się przyda] :icon_mrgreen:

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Od paru lat zbieram wszelkiego rodzaju szkło przeznaczone do picia piwa. Niestety część musiałem wsadzić do kartonów bo już mi się na półkach nie mieściły :icon_mrgreen: . Niedługo czeka mnie przeprowadzka wiec będę mógł znowu wystawić całą moją kolekcję :devil:

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...