dzwonek Napisano 8 Czerwca 2008 Napisano 8 Czerwca 2008 Witam czy ktoś z Was interesuję się birofilistyką? Polega to na kolekcjonowaniu wszystkiego co jest związane z piwem. Ja zbieram podstawki (wafle) i kufle. Moje hobby narodziło się podczas jazdy rowerem. Wstąpiłem w Czechach do restauracji wziąłem wodę i patrze fajna podstawka i ją zabrałem i tak zacząłem zbierać i dziś mam 450 podstawek z całej Europy i 70 kufli od 0,25l do 1,00 litra.
QWEY564 Napisano 8 Czerwca 2008 Napisano 8 Czerwca 2008 hmn.... czyli jak ja mam kilka ciekawych kufli to można mnie nazwać już birofilistą?? Zawsze to lepiej niż "pijak" a tak na serio to zbieram kapsle od wszystkich piw "egzotycznych" jakie piłem -i tylko te które sam opróżniłem... mam kilka chińskich, hiszpańskich zza naszej wschodniej granicy... jak na razie są to głównie "browce" które udało mi się wypatrzyć w naszych polskich sklepach(polecam monopolowy w Milanówku pod Pruszkowem -mają trochę piw ukraińskich i rosyjskich). Mam nadzieję że kolekcja się będzie powiększać wprost proporcjonalnie do liczby km na bike'u które zamierzam nabić w wakacje;) pzdrower
dzwonek Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Napisano 9 Czerwca 2008 Kiedyś też zbierałem kapsle ale miałem tylko polskie i przestałem. Przy okazji zapraszam na moją stronę o birofilistyce: http://birofilistyka.dbv.pl/news.php
Kamil_ Napisano 17 Czerwca 2008 Napisano 17 Czerwca 2008 Ja zbieram kapsle (ściślej mówiąc to zbierałem...) W swojej kolekcji mam około 350 różnych kapsli z kilkunastu krajów. Część z nich już nawet nie istnieje, wide ZSRR
dzwonek Napisano 17 Czerwca 2008 Autor Napisano 17 Czerwca 2008 No no kapsle z ZSRR to teraz już prawdziwy rarytas.
Kubus18 Napisano 17 Czerwca 2008 Napisano 17 Czerwca 2008 Zaraz wpadnie tu Robo87 i zacznie o prohibicji nawijać A tak na serio, to ładna nazwa na dość dziwne hobby. Z resztą jakby to brzmiało bez nazwy. "Jakie jest twoje hobby" "Zbieram puszki po piwie " "Na który złom oddajesz ? " Pozdrawiam
MrJ Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Uwaga odgrzewam starego kotleta! Robiłem ostatnio porządki w domku i natknąłem się na kilka podkładek po piwo które mogę albo wyrzucić albo oddać (ZA DARMO, ewentualnie co łaska ) jak ktoś chce. Fotki załączam (plus pełne linki): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ae0ea1cd1d5e86e.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f44d16fe84b11ab5.html Pierwsze 6 to żadna rewelacja, bo jest ich pełno, ale ostatnie 3: - Dog In The Fog - kiedyś była tego masa ale teraz jakoś przestali promować to piwo, więc może jak ktoś nie zdążył... - Perła - lokalne lubelskie piwo, swego czasu też wyprowadzane na kraj ale też jest go niedużo, - Zwierzyniec - bardzo lokalny wyrób z zamojszczyzny, jak ktoś tam nie był to szansa że ma taką podkładkę jest bardzo niewielka. Jak ktoś chce to na PRV lub maila: misterj@vp.pl, mogę wysłać po prostu listem bo mnie jest to zbędne
wojtek2504 Napisano 21 Lipca 2009 Napisano 21 Lipca 2009 ja kiedyś zbierałem kapsle podstawki i puszki od piwa puszki od piwa jeszcze zbieram a póżniej sprzedaję jako aluminium [kasa się przyda]
bani Napisano 15 Czerwca 2010 Napisano 15 Czerwca 2010 Od paru lat zbieram wszelkiego rodzaju szkło przeznaczone do picia piwa. Niestety część musiałem wsadzić do kartonów bo już mi się na półkach nie mieściły . Niedługo czeka mnie przeprowadzka wiec będę mógł znowu wystawić całą moją kolekcję
tomeh Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Ja osobiście to nie ale mam takiego kolegę co odwiedza browary w Polsce.
bizoner Napisano 16 Czerwca 2010 Napisano 16 Czerwca 2010 Ja zbieram kieliszki do wódki z całego świata. Mam już ponad 20 w kolekcji, a perełką jest okaz z Bangkoku
Szogun123 Napisano 8 Lipca 2010 Napisano 8 Lipca 2010 Zbieram kapsle od jakichś 10 lat mam ich sporo ponad 2000. Ale bardzo dużo się powtarza. Różnych absolutnie mam ze 190.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.