chudzik91 Napisano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Witam !!! Mam pytanko odnośnie przerzutki w moim rowerku. Mianowicie posiadam rowerek Giant Rincon 04 z aluminiową ramą w rowerze mam zamontowaną przerzutkę Shimano acera FD M 330 do osi suportu , chciałbym wymienic sobie korbe obecnie mam 42 T a nowa którą mam na "oku" ma 44 T w innym temacie przeczytałem że ta przerzutka nie bedzie pasowała do nowej korby więc trzeba wymienić przerzuteczke . I tu nasuwa się moje pytanie czy moge wymienić przednia przerzutke na inną z innym uchwytem (tzn. żeby nie była montowana na suport tylko do ramy) czy nie grozi to uszkodzeniem ramy ??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Jasne że możesz zmienić przerzutkę :| Ściągasz korbę, odkręcasz co potrzeba i sciągasz przerzutkę. Montujesz nową korbę i zakładasz na ramę nową przerzutkę... Proste tylko musisz mieć narzędzia. Swoją drogą... zła nazwa tematu (pewnie wyląduje w koszu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzik91 Napisano 7 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Dzięki wielkie za odpowiedz A to nie spowoduje żadnych uszkodzeń na ramie ??? Dzięki wielkie za odpowiedz A to nie spowoduje żadnych uszkodzeń na ramie ??? Dzięki wielkie za odpowiedz A to nie spowoduje żadnych uszkodzeń na ramie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Nie, nie spowoduje uszkodzeń na ramie. To pewna informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzik91 Napisano 7 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Czy będziesz mógł to zrobić to zależy, możesz umieścić zdjęcie łączenia się mufy z rurą podsiodłową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andref Napisano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Chwila chwila. To chyba nie takie proste. Z tego co mi wiadomo, to do przerzutek monotwanych do suportu są inne środki suportu. No, chyba, że chcesz kupić korby z zewnętrznymi łożyskami, to wtedy nie ma tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzik91 Napisano 7 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Nie wiem nie znam się na tym lecz wydaje mi sie że jest taki sam środek suportu dla przerzutek montowanych do ich osi .. ale to tylko moje osobiste zdanie Ja zamierzam kupić tylko korby bez łożysk... Próbowałem dodać zdjęcie ale dlaczego nie dodało tego nie wiem (jestem nowy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parampam Napisano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Jeśli masz hardtaila to nie wiem co mogłoby stanać na przeszkodzie byś zamocował sobie przerzutkę na ramie podsiodłowej. No, zły rozmiar obejmy przerzutki i brak reduktorów, ale o takich przypadkach nie mówimy. Przerzutka na ramie podsiodłowej nie spowoduje ani osłabienia rury ani większej podatności na złamanie ani inne tego typu sprawy. Możesz jedynie zadrapać sobie trochę obejma lakier (jeśli go masz na tym aluminium) gdybyś kilka razy zmieniał ustawienie wysokości przerzutki względem tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 7 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Raz, że są specjalne suporty pod e-type a dwa że producent z jakiegoś powodu montował takie a nie inne przerzutki. W grę może wchodzić niestandardowa średnica rury podsiodłowej lub kąt nachylenia tej rury, który uniemożliwia wyregulowanie normalnej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzik91 Napisano 10 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 A mam jeszcze dwa pytanka 1. wymiana tej przerzutki e-type tzn jak ja wogóle wyjąć , jakie są potrzebne klucze itp itd jeszcze nigdy nie mialem z tego typu przerzutka doczynienia więc się nie orietuje czy mógł by mi ktos pokolei wytłumaczyć instrukcje demontażu tej przerzutlki ewentulanie jakiś link z dokładnym opisem??? 2. Upatrzyłem sobie prerzutke http://allegro.pl/item379818404_przerzutka...80_e_type_.html czy jest ona dobra czy doradzali byście może coś innego w przedziale cenowym 50-60 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Schwefel w tym wypadku akurat nie masz racji. Ja w swoim GF Wahoo również miałem przerzutkę e-type i wymieniłem na XT montowaną na ramie i wszystko jest OK. Żadnych problemów z regulacją ale na zdjęcie starej i montowanie nowej przerzutki jechałem do serwisu. Raz że trzeba ściągać korbę a dwa że trzeba odkręcać tą nakrętkę suportu (nie wiem jak to się fachowo nazywa) bo przerzutka e-type jest dokręcana tą właśnie nakrętką. Ale większych problemów nie było i wszystko działa jak nalezy Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzik91 Napisano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 z odkręceniem korby nie będę miał problemu tylko z tą .... nakrętką suportu ( nie wiem jak to sie nazywa) nie wiem czym ja odkręcić czy jest do tego jakiś specjalny klucz czy co ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.