dzwonek Napisano 6 Czerwca 2008 Napisano 6 Czerwca 2008 Cześć mam taki problem. W zeszłym tyg zmieniłem korbę w rowerze. I od tamtej pory przeraźliwe skrzypi przy podjazdach pod górę. Z początku myślałem ze jest zbyt mocno przykręcona śruba ale nie. Co muszę zrobić aby przestała skrzypieć? trochę mnie to denerwuje jak mijam ludzi na trasie i cały czas coś skrzypi a ludzie się śmieją.
Ecia Napisano 6 Czerwca 2008 Napisano 6 Czerwca 2008 A czy posmarowałeś pedały przed montażem? Pozdrówko sondujące
tobo Napisano 6 Czerwca 2008 Napisano 6 Czerwca 2008 skoro wymieniales korby to musiales odkrecac pedaly. moze one są nieprzykrecone dobrze. korby dociągnąles srubami dostatecznie mocno? moze korba wymaga innego wkladu niz masz teraz i ociera o rame lub mufe suportu? nie zawsze mozna sobie ot tak zamienic korbe bo niektore maja głebsze inne płytsze osadzenie na osi. a wogole jaka to korba? korby ze zintegrowanymi osiami przylegaja ciasno do zewnetrznych oslon łożysk suportu i byc moze w tym miejscu powstaje skrzypienie. przy korbach na isis producenci informuja ze niektore wklady maja specjalny pierscien zapobiegający skrzypieniu/piskom. moze tarcze korb nie są dokrecone? proponuje ci sprawdzac jedną mozliwosc i testowac - by na przyszlosc jesli uda ci sie wyeliminowac problem wiedziec gdzie go szukac w przypadku powrotu.
dzwonek Napisano 7 Czerwca 2008 Autor Napisano 7 Czerwca 2008 Problem naprawiony. Okazało się że nie była dostatecznie nasmarowana. Dziś po 70 km nie skrzypiała ani razu!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.