Skocz do zawartości

[piasta] stukanie w NS Coaster - dręczący problem.

dejot

Rekomendowane odpowiedzi

Siema Wszystkim!

Piszę bo skończyły mi się pomysły a problem pozostaje nierozwiązany drażniąc mnie niemiłosiernie za każdym razem, kiedy na rower wsiadam.

Otóż posiadam koło tylne na pieście NS coaster. Z koła owego a dokładniej z wspomnianej piasty wydobywa się podczas jazdy odgłos stukania bliżej nieokreślonego pochodzenia.Nie jeżdżę ekstremalnie. Nie zaliczyłem żadnych znaczących gleb, nie katuję swojego roweru. Ważę ~85 kg. Nie mam pojęcia co może owe stukanie powodować a sporo rzeczy już przy tej nieszczęsnej pieście kombinowałem - Zmieniłem ośkę na ośkę z poprzedniego modelu (z nakręcanymi konusami), wyjmowałem łożyska(maszynowe) wszystko dokładnie smarowałem, rozkręcałem, skręcałem i nic... Wiecie zapewne jak drażnić mogą niezidentyfikowane odgłosy wydobywające się z rowerów... Mi już na samą myśl o tym odechciewa się jeździć :P

Zauważyłem pewną rzecz (nie wiem czy istotną). Otóż kiedy koło się kręci luzem - nieruchoma kaseta jakby faluje... Czy to może być problem?

Bardzo proszę Was o pomoc drodzy Forumowicze...

Pozdrawiam.

falowanie kasety swiadczy o kiepskim wykonaniu mechanizmu bębenka - w ekstremalnych przypadkach powoduje niską jakość i precyzje przerzucania.

wszystkie elementy piasty są sprawne? moj ns strzela przy nadepnieciu na pedaly - zapewne to co wczesniej czyli problem z mechanizmem zapadkowym.

Ha! dopiero teraz obadałem że w złym miejscu topic założyłem:P No ale to już Adminów wszechmocnych decyzja czy to przeniosą;) (Pozdrówki dla Nich serdeczne przy okazji :) )

Co do piasty- wymieniłem łożyska- działa tak jak powinno- przestało stukać. Musiały być padnięte.

Pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...