Skocz do zawartości

[rower] Merida Matts TFS 900-Disc.

Boomz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na forum, na razie bez roweru... właśnie dlatego chciałem spytać czy opłaca sie kupić rower Merida Matts TFS 900-Disc za 3700zl? Czy za tą cenę może coś lepszego? Interesuje mnie rower MTB do dość ostrej jazdy po lesie.

pozdrawiam,

Boomz.

Jeżeli jest to ten rowerek http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=56&id=367 to cena całkiem atrakcyjna :P . Ale na wstępie powiedz ile ważysz i co dla Ciebie znaczy ostra jazda po lesie, bo w tym rowerku siedzi Manitou R7 80mm, który jest dedykowany dla ciut lżejszych osób a przy cięższej osobie szalejącej na nim po lesie ze skokiem 80mm mógłby nie dac rady ;) . Jeśli dobrze rozumiem tą "ostrą jazdę po lesie"... :)

Jeżeli jest to ten rowerek (...) to cena całkiem atrakcyjna :)
.

Dokładnie ten. Cena z Allegro.

Ale na wstępie powiedz ile ważysz i co dla Ciebie znaczy ostra jazda po lesie,
napisz wiecej szczegolow nt swoich wymiarow/wagi i tego czy ma byc to rower pod rozbudowe, czy raczej nie planujesz modernizacji

Waże 70 kg, 188cm wzrostu. Ostra jazda po lesie... hmmm... pamietam jak jechałem 50 km/h z górki myślęcińskiej w Bydgoszczy, ścieżka była pełna korzeni, a nie miałem sprawnych hamulców i musiałem wymijać pieszych. Mądre to to nie było. Ale to było dobrych kilka lat temu, na Romecie. Anyway, chodzi najwyżej o coś takiego, ale sprawnymi hamulcami i nie pomiedzy ludzmi. :] Jakiegos specjalnego skakania nie planuje, ale jak sie wpakuje nawyboista droge to nie zamierzam zwalniać do 10kph. :] Nie planuje też modernizacji roweru, chwilowo nie jestem maniakiem rowerowym [zbyt długo w ogóle nie jeździłem], może się stanę tego lata. :]

rower za ok 4tys zl i wazne czesci typu hamulce/korba to shimano deore - pomylka

;) To co polecasz?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc,

Boomz.

jezeli meride to http://www.allegro.pl/item377104922_merida...detal_4699.html i naprawdę warto zacisnac pasa i dokupic jakies tarczowki o ile sa niezbedne ;)

kolejna propozycja godna rozwazenia http://www.allegro.pl/item373175251_nowy_c...08_4999pln.html

natomiast jak nie chcesz dokladac to kombinuj jakies radony/kross lvl a8 + wymiana kol/itp itd

Te meridki to raczej nie na ten styl jazdy, a polecany cube jest o przeszło 1k zł droższy od roweru wyjściowego. Ja sam jeździłem na radonie zr team only, a teraz wymieniłem ramke na fulla i amorka. Ogólnie do ciężkiego XC rower był idealny, sztywny, zwrotny i dobrze wyposażony. Ogólnie polecam.

A ja polecam.

http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...roducts_id=1476

Ramka jak dla ciebie spokojnie wystarczy, a Cube to zacna firma, na dodatek jeden z najlepszych produkowanych amortyzatorów i świetne hamulce, nad czym tu się zastanawiać?

Lub alternatywa:

http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...products_id=684

NIe różnią się praktycznie niczym(nawet ramy to praktycznie to samo), ale ten kolorek jest po prostu świetny! Jeżeli zależy Ci na estetyce, bierz Radona!

To są zupełnie inne ramy , równie dobrze można powiedzieć , że wszystko co ma dwa koła to ta sama rama .

Cube Reaction posiada potrójnie cieniowana rame , z Hydroformofanego aluminum 7005 , posiada również żadko spotykane , rozwiązanie, górna rura łączy się z rurą podsiodłową bez poprzecznego spawu .

Nie wspominając o wadze .

Jezeli informacja jest prawdziwa , to podany Radon posiada podwójnie cieniowaną ramę , natomiast Cube LTD CC niestety nie ma takiej .

LTD CC to rama , która niewiele ma wspłólnego z normalna seria LTD , która ma również zastsoaowane podwójnie cieniowane aluminium.

Zobacz sobie jescze rower taki :

http://www.allegro.pl/item376377680_cube_r...tchey_nowy.html

Według mnie , ważne są wszystkie informację na temat ramy , materiał , geometria , technologia , to wszystko wpływa na na wagę , i właściwości jezdne .

Mwegrzyn chodziło mi o porównanie Ltd CC a Radon.

A dokładniej o geometrię, czyli żadna wybitnie sportowa(dla 20" różnica wynosi 5 mm górnej rury i łańcuchowej na korzyść Cube). Poza tym słyszałem że oba pochodzą z tej samej fabryki. No i ani jedna ani druga nie jest specjalnie lekka :D

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, jednocześnie szczerze powiem, że wiem jeszcze mniej niż wiedziałem kilka godzin temu... każdy oczywiście mówi co innego. :D A na 188cm wzrostu to raczej rama 18'' czy 20''? I jeszcze jedno, w sumie też mi sie wydaję, że ważniejsza będzie rama... w sumie zależy mi na tym żeby rower był lekki.

zdecydowanie 19-20", chociaz tak naprawdę wszystko zalezy od dlugosci gornej rury + fakt zeby przy sztycy 400, czy tam 410mm styknelo ci, zeby ustawic optymalna pozycje

np przy wyborze radona bedzie ciezko, bo ma strasznie krotkie ramy - 18 np scotta jest dluzsza niz 20 radona :|

20"

Jeżeli chcesz mieć lekki rower to możesz zrezygnować z tarcz na rzecz v-ek. Dużo w tej kwestii zależy od charakterystyki twojej jazdy. Aczkolwiek do lasu brałbym jednak cięższe, hydrauliczne tarcze. Nieodłącznym pomocnikiem na korzeniach, kamieniach i innych leśnych prezentach jest amortyzator, więc celuj jak najwyżej. Chcesz mieć lekki rower? Zapewne za tą lekkością kryje się to, że chcesz szybki rowerek. W takim razie celuj w lekkie kółka, których wagę bardziej czuć w jeździe niż ramę. Aczkolwiek po co ci przesadnie lekkie koła i rama do lasu? Ja bym bardziej celował w wytrzymałość, później w wagę.

Ta Merida z linka nie jest znów taka zła, dobra rama+amor i znośne hamulce. Napęd i tak po pewnym czasie będzie trzeba wymienić, bez względu na cenę.

Gdybym był na twoim miejscu celowałbym w:

Cube ltd cc

Radon zr team

Merida TFS

lub jeżeli stać Cię na ciut większy wydatek to W Cube Reaction+tarcze(500zł avid 3). Linki już masz.

W takich sytuacjach nie ma to jak pokierować się wyglądem, w końcu rower ma dobrze jeździć i cieszyć oko. Każdy z nich jest stosunkowo dobry, jeden ma lepsze to, kosztem tamtego. Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam

P.S.Nabiał-znam osobe co przy takim wzroście jeździ na 20" Radona. Ta rama byłaby dobra. Cube ltd też 20" Inne to już nie wiem. indywidualna sprawa, najlepiej się przymierzyć albo poszukać po mieście czy ktoś nie ma takiej ramy :D

Z tym 19" dla 188 cm. wzrostu to lekkie przegięcie - jest tylko kilka ram które w tym rozmiarze będą pasowały - na pozostałych będzie baaardzo zgarbiony .

Merida Matts TFS 900-Disc za 3700zl?

Rozmiarowo przy 20" powinna być ok. Jest też solidnym sprzętem.

witam. jestem świeży na tym forum. planuje w lipcu zakupić rower :-D po przeglądzie kilkunastu tysięcy stron o rowerach, for i aukcji na allegro natrafiłem na ten wątek. moje wymagania co do roweru są bardzo zbliżone do Boomz'a.

Czy dla faceta 80kg, 185cm i z niewielkim doświadczeniem rowerowym takie dwa modele będą odpowiednie?

http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...roducts_id=1476

i

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/Radon...0_id_26462_.htm ?

przeznaczenie to las, szuter, góry i mazury. bez katowania. potrzebuje mocny, wygodny, dobrze wyposażony rower na lata. ze zmian to tylko pedały spd, wygodniejsze i pewniejsze chwyty. oczywiście pomijam konieczność wymiany podzespołów wynikającą z eksploatacji bicykla.

no to pozdro. <_<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...