Skocz do zawartości

[kaseta] zastanawiam się

zabiel17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to kolejny mój temat na tym forum.

ostatnio zastanawiam się, czy opłaca się wymienić kasetę z 8 na 9 rzędową- są jakieś zalety i różnice?

Jeśli tak, to co proponujecie w rozsądnej cenie oczywiście- do 80zł??

Jeżdżę dość często, po terenie.

to skoro masz manetki pod 9 to po co ci kaseta na 8? :blink:

moim zdaniem nie ma za wielkiej. ale to sprawa indywidualna. Jak np. na 3x8 brakuje Ci biegów (tzn. nie możesz sobie ustawić własciwej kadencji) to można rozważać napęd 9 rzedowy, ale jak dobrze jest na 8 to po co zmieniać?

hmm, trochę nie rozumiem. Masz kasetę 8. Kupiłeś sobie manetki 9-ki i teraz się pytasz ilo biegowy robić napęd? :D

JTę kasetę musisz wymieniać bo się zużyła czy po prostu masz taki kaprys?

Jak i tam musisz wymienić to jak masz już manetki 9, kup i 9-kasetę (łańcuch i tak byś musiał wymieniać). Jak chcesz tylko dla kaprysu to IMHO nie ma sensu.

Ja też rozważam przesiadkę z 8-ki na 9-kę ;)  Kaseta i łańcuch już powoli się do wymiany nadają ale musiałbym kasę na manetkę wyłożyć. Pozostałbym przy 8-ce ale lekkiej kasety nie mogę znaleźć. No chyba, że ktoś mi podpowie gdzie 8-kę xtr można znaleźć ?

kiedys spotkałem się z taką opinią, że Shimano (bo to głównie shimano odchodzi od 8-ek) celowo lansuje napędy 9-rzędowe, gdyż te są mniej trwałe. A to znaczy, że częściej trzeba je wymieniać, a co z kolei zanaczy więcej kasy dla firmy :D

Nie jest to mój pogląd tylko zasłyszany. Nie wiem czy ta mniejsza trwałość to prawda, ale na zwykłą logikę biorąc - jeżeli mamy dwa łańcuchy zrobione z tego samego stopu, w tej samej klasie sprzętu i jeden jest cieńszy a drugi grubszy, to wnioski są dosyć jednoznaczne ;)

kiedys spotkałem się z taką opinią, że Shimano (bo to głównie shimano odchodzi od 8-ek) celowo lansuje napędy 9-rzędowe, gdyż te są mniej trwałe. A to znaczy, że częściej trzeba je wymieniać, a co z kolei zanaczy więcej kasy dla firmy :D

Nie jest to mój pogląd tylko zasłyszany. Nie wiem czy ta mniejsza trwałość to prawda, ale na zwykłą logikę biorąc - jeżeli mamy dwa łańcuchy zrobione z tego samego stopu, w tej samej klasie sprzętu i jeden jest cieńszy a drugi grubszy, to wnioski są dosyć jednoznaczne ;)

e to dopóki nie wytrę zębów kasety to jej nie zmienię:P

A jakieś fajne 9- na dłużysz okres użytkowania?

ja pierdziele, i jeszcze dzisiaj skrzywiłem największą koronkę przy korbie. no ja pierd.... da się to jakoś wyprostować, ewentualnie zmienić samą koronkę?? z tego co wiem, to chyba całą korbę trzeba wymienić?

Nie jest to mój pogląd tylko zasłyszany. Nie wiem czy ta mniejsza trwałość to prawda, ale na zwykłą logikę biorąc - jeżeli mamy dwa łańcuchy zrobione z tego samego stopu, w tej samej klasie sprzętu i jeden jest cieńszy a drugi grubszy, to wnioski są dosyć jednoznaczne :P

byc moze jednoznaczne, ale na pewno nie oczywiste. np: moim zdaniem roznica jest niezauwazalna, a jesli ktorys ma byc mocniejszy to raczej ten cienszy.

A teraz jeszcze jedno pytanie: z######ała mi się korba- powykrzywiały się zębatki, stukanie młotkiem nic nie daje.

jakąś korbę- najlepiej w miarę tanią- do 250zl, wytrzymałą możecie polecić??

czy jeżdżenie na przełożeniu 2/8 mogło skrzywić największą zębatkę z przodu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...