Skocz do zawartości

[przerzutka]upgrade

Mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zmienić przerzutkę i manetki w moim rockriderze. Obecnie jest tam Altus i klamkomanetki ST-EF50.

Mam mały dylemat, czy wybrać Shimano czy SRAM.

Napęd ma być 8-biegowy. Shimano nie ma zbyt bogatej oferty manetek w tym zakresie: Alivio to max. Możliwe jest jednak dać np. Deore LX/XT + manetki Sram Rocket/Attack ale nie wiem czy jest sens. Czy nie lepiej zmienić całkowicie napęd na Srama w systemie 1:1? Myślałem o grupie x.5 (podobno to prawie to samo co x7), chyba jest sporo lepsza od Alivio a cena całkiem przyzwoita (przerzutka na Allegro kosztuje ok 50-75zł, manetki chyba też da się kupić poniżej 100zł).

Co byście polecali?

aha, zastosowanie to szeroko rozumiane XC (bez jekiś szczególnych ekstrawagancji :P )

Hmm, a faktycznie. Nie wiedziałem o tym :P

XT to dla mnie za wiele.

Może LX ale do LXa bym musiał kupić manetki Alivio bo zarówno współpracującez nim sramowskie (rocket i attack) jak i XT są za drogie a gripów nie chcę...

Więc pytanie, czy lepiej dać LX + Alivio, czy Sram x.5?

jesli nie chcesz gripow, to musisz zdecydowac co wolisz:

- triger/rapidfire

- dualcontrol

najtansze (i moim zdaniem najlepsze) sa rapidfire. manetki alivio dzialaja dosc przyjemnie, jak chcesz wiecej to poszukaj starego lx'a. z tymi manetkami beda dzialaly tylko przerzutki w systemie 2:1, wiec tylko shimano, np: deore.

Z tego co się orientuję dualcontrol jest tylko 3x9. Może się mylę?

Dlaczego Alivio miało by być lepsze od x.5? (jedyny plus jaki mi przychodzi obecnie do głowy to to, że sram obsługuje się kciukami, więc przesiadając się na alivio nie musiał bym się przyzwyczajać :) )

starych raczej ciężko znaleźć. W ogóle ciężko obecnie znaleźć coś na 3x8...

Używanych nie chcę.

aha, jeszcze jedna sprawa. To musza być manetki (nie klamkomanetki). Klamki będą Avida a poza tym może kiedyś przekonam się do 3x9 i znowu będę musiał robić rewolucję? :D

W przypadku tylnej przerzutki jednak polecałbym Sram'a. W porównaniu z Shimano lepsza praca (a porównuję co mialem, czyli Acera->Deore->XT->XT low normal->X9) i o wiele łatwiejsza regulacja. Raz ustawiona przerzutka u mnie lata aż do wymiany linek i pancerzy i nie trzeba nic poprawiać ;) Na przód z kolei lepsze Shimano, obecnie testuję XT-ka i w porównaniu z X-Genem wypada sporo lepiej.

Przy cenach jak podałeś, czyli 150-175zł za komplet to bardzo dobry zestaw.

3x9 jest mi zbędny. Mam jeszcze nie zjechaną kasetę i łańcuch na 8-kę, więc po co pchać się w dodatkowe koszty?. Poza tym, 9-biegowe napędy są mniej trwałe - nie wiem ile w tym prawdy ale wole nie ryzykować :)

a poza tym, ja jestem oryginalny ;) Ma być 3x8.

właśnie teraz wymieniam napęd... zostaję przy 3x8... manetki zostawiłem alivio(jestem z nich zadowolony więc po co zmieniać?) na tył wrzucam XT.... zobaczymy jak to będzie działać...

ale co do manetek to mogę polecić Alivio właśnie(2005r dla ścisłości użytkuję), ogólnie może lepiej żebyś został przy szitmano bo IMHO w tej klasie napędu nie ma co robić takich mixów

mix: patrz twój pierwszy post ;)

a skoro wolisz srama bo w tej klasie cenowej jest lepszy to nie widzę sensu zakładanie tego tematu;)

innymi słowy: jeśli fundusze pozwalają rób tak jak chciałeś(tj SRAM) bo ten sprzęt nie jest zły;) jeśli natomiast taniej będzie zostać przy szimano to z manetek alivio również będziesz zadowolony(zważywszy na twoje dotychczasowe stefany)

z tego mixa to ja już dawno zrezygnowałem, jak zobaczyłem ceny rocketów i attacków :P (wcześniej chyba widziałem je na allegro w sporo niższej i myślałem, ze są tańsze).

Nie mówię, że wolę srama (chociaż tak podświadomie chętnie bym spróbował ich systeu). Mówię, że z takimi opiniami się spotkałem ale chętnie też wysłucham innych. Zwłaszcza, ze o x5 za wiele w goglach się nie wyczyta ;)

Poza tym, z tym x5 jest tak, że gdzieś wyczytałem, że jest to praktycznie to samo co X7 tylko z kompozytowym wózkiem. O x7 już sporo dobrego czytałem. Lepszy jest ponoć od LX'a, wiec jeżeli wszystko to jest prawdą, to można kupić przerzutkę porównywalną jakościowo z LXem w cenie 50%, wiec niższej może warto?

Dodatkowo Sram jest chyba lżejszy? Chociaż to akurat nie jest dla mnie najważniejsze.

Dlatego włąśnie się pytam :D

nie twierdze, ze alivio jest lepsze od x5. twierdze, ze sa to b. przyzwoite manetki. przypominaja mi moje stare rc'ki :D. sugerowalem stajnie shimano, bo wyjdzie znacznie taniej. 9sp nie jest mniej zywotny, ale tez IMHO nie oferuje nic ciekawego ponad 8sp. jesli masz czesci do 8-ki to nawet nei ma sie nad czym zastanawiac. z tym dualcontrol to jakas pomrocznosc ;).

niezawodność obu wariantów jest podobna... różnicę i tak poczujesz(o ile linki i pancerze masz nowe/dobre) in plus po obcowaniu ze stefanami...

bierz te które Ci się bardziej podobają:blink: jak masz parcie na SRAMa to nawet się nie zastanawiaj bo za dopłatą 30-50zł będziesz mieć coś z czego będziesz zadowolony no i pewnie będzie na swój sposób bardziej niepowtarzalne i oryginalne niż wszechobecne Shimano...

hehehe, właśnie trafiłeś w sedno! Ten sram nęci mnie, ze względu na tę swego rodzaju oryginalność :(

Podobają - jeśli chodzi o walory wizualne - bardziej mi się manetki SRAMa (zwłaszcza wyświetlacze). Obsługa, nie wiem. Alivio obsługuje się "normalnie", Sramy jakoś tak "fikuśnie" - kciukami. Nie wiem czy by mi to odpowiadało.

Bardziej chodzi mi o różnice w jakości pracy między Alivio a x5. Bo to, że różnice poczuję jestem pewien :blink:

mój kumpel ma triggery x7, ja jeżdżę na rapidfire Alvio... zamieniliśmy się rowerami...

Po 10km już automatycznie przyzwyczaisz się do nowego systemu(no może nie od razu po 10 ale z pewnością dosyć szybko :blink: ), ekraniki... jakie są -każdy widzi :(

Bierz SRAMA :D będziesz zadowolony

Bardziej chodzi mi o różnice w jakości pracy między Alivio a x5. Bo to, że różnice poczuję jestem pewien <_<

No, wygląda na to, że różnicę poczujesz (a przynajmniej usłyszysz - łojenie w ramę) na korzyść X.5 nawet w porównaniu z Deore!! :

http://pl.youtube.com/watch?v=NYKvCLC23ww&NR=1

Mi się właśnie rozpadła deorka, szukam nowej, a poszukiwaniu info o low normal (bo może się skuszę na próbę) przeszukuję forum i znalazłem ten filmik. Do tego tematu pasuje jak ulał, więc wklejam B)

Moja deorka top normal waliła w ramę jak oszalała dopóki neoprenem jej gęby nie zatkałem B) , teraz sam się zastanowię nad X.5.

Na dzień dzisiejszy deore można kupić na allegro za 63zł więc wydaje mi się, że do Alivio nawet nie ma się co przymierzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...