Skocz do zawartości

[naped]Wymiana tylnej przerzutki i kasety

Krawcowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy i troche mal sie znam na sprzecie rowerowym.

Posiadam rower z rama chyba Arkus&Romet B) Rower dostalem juz dosyc dawno ale dopeiro teraz chcialbym go upgradeowac.

Posiadam przerzutki przednie Shimano SIS (dalszych insygni nie znam) z tyl zas posiadam jakies unnammed.

Od dawana mi cos przeskakuje na wiekszosci przerzutakch. Z teog co sie doczytalem to moze t byc wina regualcji rpzerzutek kaseta lub lancucha.

I moje pytanie polega na tym czy bez dokladnej nazwy przednich przerzutek mozecie mi polecic jakas przerzutke na tyl do spokojnej jazdy oraz kasete. Teraz [posiadam kasete 6-cio biegowa.

Pozdrawiam

Michal

Dzieki za odpowiedz. Poczytalem troche o tym w necie i sa w sumie rozne opinie ale wydaje mi sie ze jak dla mnie chyab wystarcza. Mam jeszcze pytanie dot. kaset. Czy to wsyzstko jedno jaka to bedzie kaseta? Czy do kazdego modelu przerzutek nalezy dopasowac odpowiednia kasete. Znalazlem taka kasete SHIMANO Tourney MF-HG22( i chyba tu sobie odpowiedzialem na swoje poprzednie pytanie) czy to bedzie kompatybilne? Oraz jaki do tego lancuch?

Pozdrawiam

a jesteś pewien, że masz kasetę? 6 biegowy to chyba raczej będzei wolnobieg.

Sprawdź to najpierw bo te rzeczy nie są zamienne

Kaseta/wolnobieg będzie pasował (Tourney obsługuje 6-7 biegowe kasety)

Łańcuch... jakiś do napędów 6-7biegowych ;) (jakiś shimano, kmc UG51... za wielkiego wyboru tutaj nie będzie)

po jakiego grzyba ładować LXa na kasetę (czy raczej wolnobieg) 6-kę?

Jak nie Tourneya to Acerę. Nie jest wiele droższa a na pewno będzie dobrze się sprawowała.

hmm, moim zdaniem przydała by się też zmiana manetek/klamkomanetek. Wtedy mógłbyś pomyśleć np. o napędzie 7-biegowym :D

hmmm no ok mi 7 -pasuje bo nawet czasami brakuje mi jednego biegu B) znalazlem na allegro polecana przez Was przerzutki Acere oraz kasete do niej. (http://www.allegro.pl/item374596223_nowa_przerzutka_shimano_acera_rd_m340.html ; http://www.allegro.pl/item371347703_shiman..._ka_11x28.html) Ale jak na razie nie mam kasy na manetki bo z tego co widze to sa dosc drogie. I mam takie pytanie czy nic nie przeszkadza jesli mial bym manetki do 6-biegow i poprostu na razie nie korzystal z 7 a jak bede mial kase to kupie manetki?

Aha i mam jeszcze pytnaie kwestii technicznej. Bo z tego co sie doczytalem to kaseta to poprostu zbior zebatek a wolnobieg to zbior zebatek z tym wszystkim zeby dalo sie to zalozyc na piaste. Czyli jak bym kupil kasete 7-biegowa to czy mialbym jakies problemy z zalozeniem jej ?

Zmiana na kasetę jest stanowczo nieopłacalna: kaseta+piasta+zaplatanie koła, to sporo kasy

a tak tylko: wolnobieg+ewentualnie koszt wymiany (sam bez klucza tego nie zrobisz)

Kup więc wolnobieg 7 (np. ten Acery), przerzutkę też Acerę a na manetki/klamkomanetki sobie odkładaj pieniądze - da się tak jeździć ale rzecz jasna jednego biegu nie będziesz mógł wrzucić :P

daj już mu spokój z tym LXem.

Do 6-biegowego wolnobiegu sobie go wsadzi?

Skoro kolega pisze, że chciałby kupić wolnobieg Alivio i Acerę a na manetki musi sobie zaoszczędzić to chyba znaczy, że nie ma kasy do szastania na lewo i prawo. Zwłaszcza na przerzutkę której i tak w pełni nie wykorzysta.

Jak chcesz ją sprzedać to wystaw na Allegro - ktoś chętny na pewno się znajdzie.

wiem, że nie ma znaczenia ale sam powiedz, czy jest sens zaprzęgać LXa do łańcucha, wolnobiegu i menetek klasy Altus?

20zł to niewielka różnica i jestem przekonany, że to światna okzaja, ale dla kogoś kto tę przerzutkę będzie używał zgodnie z jej przeznaczeniem i możliwościami.

Poza tym, z tą przesyłką też bez przesady. Jak kolega będzie kupował wszystko w jednym sklepie to mu wyjdzie dużo taniej.

Gość R3surrection

hmm a tak na serio polecam klamkomanetki na 3x7 są tanie jakiegoś alusa...tył byle co + kaseta na 8 mam na sprzedaż tano sram 5.0 i alivio :) + jakieś TANIe koło z allegro pod 8... bo pchanie się w 6 czy 7 różnicą kilku złotych to mstrata kasy,,, ale zależy od budżetu i czy będziesz inwestował w słaby w sumie rower...

no ok. Ale w takim razie nalezaloby porzadnie wyregulowac te przerzutki tak? Z reszta czy oplaca sie trzymac jakies przerzuti unnnamed ? Tzn nie sa firmy FIS. W ogole troche mi sie teraz pomieszalo i naprawde nie wiem co mam robic. Czy aby na pewno wymieniac czy tak jak mowia Koledzy wymienic wolnobieg i lancuch?

na twoim miejscu zostawilbym w spokoju przerzutki i wymienil tylko wolnobieg i lanuch. wolnobieg najtanszy 7sp jaki znajdziesz, lancuch ze sredniej polki.

Masz sporo racji. Sam kiedyś stanąłem przed podobnym wyborem - inwestować w stary rower (właśnie Acera na 7biegów) czy kupić nowy. Sytuacja finansowa pozwoliła na zakup nowego więc problem odpadł. Jak sobie pomyslę, że miałbym wpompować ileś tam dziesiątek a raczej setek złotych (bo wymieniając przerzutkę chciało by sie już mieć 8, a jak 8 to zamiast wolnobiegu kaseta, a wiec nowa piasta/koło, do tego manetki, klamki, łańcuch itp, itd...) to aż się za głowę łapię.

Krawcowy - przelicz ile możesz na to przeznaczyć i ile cię to wszystko wyniesie. Jeżlei zmieścisz sie w 100zł to IMHO warto - za tyle roweru nie kupisz a na tym jeszcze sobie pojeździsz. Jeśli miałbym coś sugerować to kupił bym wolnobieg 7 +Acerę +klamkomenetki/manetki.

W ogóle, jakie masz teraz manetki/klamkomanetki? Jak jakieś przyzwoite to kup w cholerę 6-kę i też będzie ok. Zaoszczędzisz kilkadziesiąt zł.

co do tego unnameda - może wcale nie jest to noname tylko stary "SIS" ze zdartym napisem? :) Tak było w moim starym rowerze.

Hmm... Manetki sa dosc kiepskie tak mi sie wydaje. Klamkomanetki + wolnobieg+ Acera7=125 z przesylkami wiec nie wiem czy inwestowac. Ale nie wiem jeszcze czy ten wolnobieg ( http://www.allegro.pl/item371232235_wolnob...z07_14_28t.html ) pasuje do Acery ( http://www.allegro.pl/item374596223_nowa_p...ra_rd_m340.html ). No i jeszcze na allegro znalazlem takie klamkomanetki http://www.allegro.pl/item375292982_klamko...najtaniej_.html.

wolnobieg pasuje. W tej klasie sprzętu wszystko będzie do siebie pasowało ;) (no, oczywiście nie sram 1:1 do shimano, ale to inne buty :D ).

Kupuj wszystko od jednego sprzedającego, to mniej zapłacisz za przesyłkę (chyba, że jest jakaś super okazja). Jak chcesz zaoszczędzić na manetkach to weź gripy, np. coś takiego http://tnij.org/bawv

Te co podałeś też będą ok, ale tak jak mówiłem, doliczaj koszty przesyłki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...