Skocz do zawartości

[piasta tylna] luzy na łożyskach

stefanX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś z Was miał podobny problem:

Piasta quando; tylna; na konusach. Wszystko ładnie wyczyszczone, przesmarowane i skręcone z odpowiednią siłą. Konusy zakontrowane właściwie. Koło obraca sie lekko, brak wyczuwalnych luzów. Czyli tak jak powinno.

I teraz problem, nic nie robiąc przy tej piaście, czasem pojawiają się luzy (wyczuwalne, gdzy stara się ruszać obręczą na boki). Nie są to jakieś strasznie wielkie luzy, ale jednak je czuć dosyć wyraźnie. A najlepsze jest to, że trochę pojeżdżę, i luzów brak. Innym razem znów czuć luzy.

Miał ktos taki problem?

Napisano

często wyciągasz koła z roweru ?

jeśli, tak to może masz za lekko skręcone kontry i lekko sie poluzują po jednym wyciągnięciu, a przy następnym skręcą sie z powrotem.. nie mówię, że tak musi być, ale takie rzeczy się zdarzają.

Napisano

Nie wyciągam często koła z roweru. Konusy zakontrowane odpowiednio. Kulki wizualnie ok. A skoro nie ma żadnych wżerów, to chyba nie ma co ich mierzyć mikrometrem - co? Te piasty od początku budziły moje wątpliwości. Powiedzcie mi jedno - wymiana piast z tych" quando-srando,czy coś" :P  wiąże się z koniecznością zakupu nowych szprych? Czy jeśli długość będzie dobra - można użyć starych?

Napisano

Teoretycznie trzeba wymieniać szprychy co jedno plecenie... Ale ja już raz miałem plecone 2 koła na jednym komplecie szprych i było git :)

Jak z długością- pomierz kołnierze piast quando i tych które chcesz kupić. Jak będą takie same to możesz na jakiś czas darować sobie nowe szprychy. Jeśli inna- kupuj szprychy ;)

Znając życie zaraz ktoś wyskoczy że to osłabia koło, zmiesza mnie z błotem itd... Ja przejechałem na śmiganych szprychach lekko ponad 6 tyś km (w tym 5 wyścigów) i były idealne ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...