Skocz do zawartości

[suport] xt hollowtech 2 czy to moze strzelac?

kmk

Rekomendowane odpowiedzi

jakies 15 tys przejechane - nie wiem czy lozyska w xt hollowtech II w suporcie moga tak strzelac, czy raczej szukac winy w bębenku tudziez w piascie w kolach ritchey girder xc z 2005 r? juz mi 2 razy naprawiali tylnia piaste ritcheya-wymiana lozyska, wiec z 5 tys maja , ale odglosy jakby z suportu idą..pedaly przesmarowane, takze w miejscach dokrecania do korb.. juz nie wiem co to strzela.. Jak stoje na pedalach to jest takie glosne cyk, az na wiele metrów slychac..

btw. witam cale forum :P

• Mod Team

Jeśi masz znajomy serwis to podjedź i zapytaj czy chwilowo mogliby włożyć suport H2 do twojej ramy,

wtedy zobzczysz czy efekt dźwiękowy jest nadal czy nie.

Jeśli nie to zostawisz sobie nowy suport,

jeśli tak to założą ci stary. :P

hehe, to to wiem, ale wlasnie chodzilo o okreslenie prawdopodobienstwa, bo w sumie to nie mial za duzo szans ten suport zeby zostac zalanym czy inne rzeczy, raczej suche warunki.. i tak podejrzewam, ze to te cholerne piasty zero ritcheya.., albo bebenek.. bedemusial znalezc czas w ciagu dnia na serwis, szkoda, ze wieczorami nie pracują :P

Strzelac moze duzo rzeczy, ciezko sie zorientowac skad idzie dzwiek. Ja ostatnio tydzien sie meczylem, bo tez mi cos strzelalo jak stawalem na pedalach. Okazalo sie ze strzela gwint w lewym pedale, wystarczylo wykrecic, nasmarowac i wkrecic. Oprocz tego strzelac moze np lewa korba w miejscu laczenia z osia, kierownica (tak, tak ;)), slabo dokrecone blaty albo sztyca, nawet jak stajesz na pedalach, bo rama wtedy pracuje i sztyca i tak moze strzelac. Jak dzwiek wystepuje gdy stajesz na lewym i prawym pedale, to sprawdz sztyce i kierownice, jak tylko na jednym, to stawiam na gwinty pedalow albo mocowanie korby.

Mnie dotknęło dokładnie to samo i wg. moich obserwacji strzela mi z okolic suportu (też xt h2). Piasty wykluczyłem bo są to 240S'y po jakiś 700km na szosie. W czasie postoju gdy mam zaciągnięte hamulce i próbuje nacisnąć korbę kręci się ona o jakieś 1-2 cm. Czy może być to niedokręcony suport? Te pstrykanie jest naprawdę uciążliwe... Przy mocniejszym depnięciu także występuje - krótkie metaliczne -pstryk- -pstryk-

Ja zajechałem łożyska LX-a H2 w 4000km także h2 to nie jest tak genialne rozwiązanie. Sprawdź dokręcenie innych rzeczy (szczególnie miski suportu) jeśli to nie pomoże to bankowo jest to korba. Obecnie mam LX-a 2004 z suportem na octalink i dojeżdżam to od 20 tys. km, ani razu się nie zająknęło :):);) POZDRAWIAM!!

Witam, teraz ja się dopiszę do tematu, bo mam chyba ten sam problem. Jak zaczynam jazdę, to tak przez ok. 400 metrów jest ok, a potem takie chorbotanie, strzelanie dobiegać zaczyną z okolic właśnie łożysk (dokładnie prawego). Wykluczam siodełko, sztycę, piasty ( nowe XT '08 ok. 1200km), pedały, odkręciłem i dokręciłem blat, bo to już sprawdziłem. Łożysko prawe wymieniłem, i myslałem, że będzie ok, ale dalej się to utrzymuje. Co to może być? Korba ma przechane ok. 4 tys. km i nie mam pojęcia co to może być. Moglibyście podrzucić mi jakieś rady, wskazówki ?

• 1 miesiąc temu...

U mnie napęd to XT 2008 i w moim przypadku kliknięcie pojawia się podczas ruchu lewej korby w dół. Korba musie być "pod obciążeniem". Podczas jazdy po płaskim i delikatnym naciskaniu na korbę (lewą) wszystko jest w porządku. Gdy napęd jest bardzo silnie obciążony z okolic suportu dobiegają dwa kliknięcia. jedno gdy lewa korba jest w najwyższym położeniu, a później drugie gdy korba wykonuje ruch w dół. Wykluczyłem pedały ponieważ je odkręciłem, dokręciłem i nasmarowałem. korby są sztywne i nie mają żadnego luzu. Rower ma przebieg około 600km i jest wykorzystywany w mokrych, błotnistych..., porostu w trudnych warunkach (typowe all mountain). Owe klikanie jest denerwujące bo do cichych nie należy.

Co z tym zrobić? Spróbować dokręcić korby?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...