Elo78 Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 Witam , tutaj jest link do kalkulatora szprych http://www.remek.internecik.com/rower/kalkulator/ . Tutaj pojawia sie moja rposba aby ktoś przetłumaczył co poszczególne opcje oznaczają. Z góry dziękuje za pomoc , pozdrawiam. --- 31.05.08.: No ej , ziomki , przecieŻ korzystacie z takich kalkulatorów , więc co to za problem napisać co co znaczy
firzu Napisano 1 Czerwca 2008 Napisano 1 Czerwca 2008 hole - ilość dziur cross - to chyba o rodzaj zaplotu chodzi effective rim diam - efektywna długość obręczy flange hole circle -wysokość kołnierza piasty flange spacing - tego nie udało mi się znaleźć, na pewno ma to też coś wspólnego z piastą i jaki mś odstępem spoke lenght - długość szprychy
pudeleQ Napisano 1 Czerwca 2008 Napisano 1 Czerwca 2008 flange spacing to raczej odległość między kołnierzami, a cross to ilość krzyży
firzu Napisano 1 Czerwca 2008 Napisano 1 Czerwca 2008 Właśnie o krzyże mi chodziło tylko brakło mi tego słówka
bodziekk Napisano 1 Czerwca 2008 Napisano 1 Czerwca 2008 ERD to średnica obręczy, a nie długość. No i flange hole circle to średnica okręgu z otworami w kołnierzu piasty. Ogólnie to chyba nie zaufałbym temu kalkulatorowi, a poza tym nie uwzględnia na przykład tego, że kołnierze piasty nie są rozłożone symetrycznie, albo tego, że mogą mieć różną średnicę.
Arni_King Napisano 4 Czerwca 2008 Napisano 4 Czerwca 2008 To przykład bardzo kiepskiego kalkulatora, ale jak ktoś chce, to czemu nie- na swoją odpowiedzialność ;-) Pozdrowerek ALL
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.