skraburski Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 Witam, Chciałbym nabyć singlespeeda na miasto i byc moze popróbować zabawy na ostro. Co sądzicie o kupnie gotowca? Myślałem o specialized langster, gary triton, bianchi pista ale nie moge ich znalezc w Polsce, natomiast jest do lykniecia kona paddy wagon za 2300zl. Myslicie, ze rower jest warty tej ceny? Wiem, ze moglbym pewnie zlozyc cos taniej, ale zajmnie to troche czasu zeby zebrac wszystkie czesci a i tak nie wiem ile calosc by mnie kosztowala. Czy ktos z was jezdzil na tej konie? A moze polecacie innego gotowca i wiecie skad go sciagnac? Pozdrawiam, Lukasz
rurokura Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 witam z mojego punktu widzenia sądzę ,że kupowanie gotowca jest skrajną głupotą ale jeśli masz za dużo pieniędzy do wydania to proszę bardzo jesli dopiero chcesz próbować ..naprawde leiej sobie złóż/pożycz na początek ,a nie ładuj taką kase w coś co może Ci nie spasować inna sprawa ,że rower "na miasto" za 2300 zł to jakiś żart .. potem strach go gdziekolwiek zostawić .. czy takie rowery warte są swojej ceny ? uważam ,że nie -ceny z dupy ,nie adekwatne do ich realnej wartości ,ale w końcu mieszkamy w polsce .. więc moze się czepiam składanie- dobór nawet dobrych części (z takim budżetem) to nie jakaś wielka strata czasu ,bo i tak nie musisz szukać okazji tylko kupujesz "jak leci" jakieś stockowe langster i podobne -nie ma ich -nie masz czego żałować ;] -chociaż taki bianchi ...chyba jedyny fajny może dalej na all jest koleś który próbuje takiego sprzedać .. zresztą omówiony na tym forum a jeśli chcesz koniecznie coś sciągać -to moge Ci pomoc ,w kwestii rowerków z us ale jak juz mowiłem -osobiście uważam ,ze lepiej sobie złozyc osobiście
snuffi Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 a jak kupować gotowca to może ostre koło made in Poland Kross Unforgiven http://www.kross.pl/546-g425-k211-unforgiven.html
Grabarz Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 Tylko nie Kross! Nie mam nic do tej firmy, ale w Uniforgivenie popełnili koszmarnego babola - rozstaw tylnych widełek jest na 130, piasty na 120, zastosowali podkładki dystansowe i efekt jest taki, że nakrętki ledwo gwint chwytają. Zbyt niebezpieczne jak dla mnie. skraburski! Jeśli chodzi o kupno gotowego sprzęta, to trochę słabo trafiłeś - tu raczej są fanatyczni budowniczy A może pomyślał byś o kupnie jakiejś używki? Jeśli chcesz wyrzucić 2300 na Konę, to może lepiej kupić coś na allegro złożonego z nieco większym smakiem? Ten był całkiem przyzwoity, nie sprzedał się, więc może warto podpytać jegomości: http://allegro.pl/item361063706_ostre_kolo...bacz_fixed.html Niestety chyba nie zamontujesz w nim hamulca, więc pozostaje jedynie opcja ostre koło. Skoro szkoda Ci czasu na składanie, a rozważasz kupno nówki, to może spróbuj podpytać ile za zbudowanie najtańszej wersji ostrego/ss wzięli by Orłowski lub Kondej. Czasami coś na stanie ma też Gromada, ale bywa, że zniechęca cenami. Najtańsza i najszybsza opcja, to kupno jakiejś używanej starej szosówki, odkręcasz skrzynię biegów, zostawiasz łańcuch, dopasowujesz sobie jakieś przełożenie (poprzez przemieszczanie łańcucha po różnych koronkach wolnobiegu), a jak już się wjeździsz i podejmiesz decyzję o przesiadce na OK, to wystarczy tylko konwersja tylnego koła. Gdybyś był z 3miasta lub okolic, mógłbym poświęcić Ci trochę czasu i pomóc w budowie/konwersji.
mmi Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 Jeśli jesteś ze stolicy bądź okolic to przejdź się do Bikomu na wilczej. Byłem u nich ostatnio po trybik i obejżałem co mają. Jest bardzo ładna ramka torowa (ponoć polska, ale nówka) za 550. No i te ukraińskie za 450 (rozmiar 57). Pomalują, wywiercą dziurki na hamulce na życzenie, złożą koła i resztę złomu też pewno i nich znajdziesz. To jeśli zależy Ci na czasie. Ale jak masz 2-3 tyg i stosowne fundusze (zakładam, że tak) to złożysz sam spokojnie (piasty novateca za 200 z netu za parę dni będziesz miał i w prawie każdym warsztacie złożą dość prędko, a siodło, mostek itp dostaniesz w każdym sklepie). Powodzenia.
skraburski Napisano 30 Maja 2008 Autor Napisano 30 Maja 2008 Dzieki za wsystkie odpowiedzi, chyba jednak zdecyduje sie na skladanie, które mnie nie przeraża. Musze tylko wiedziec jakie podzespoly potrzebuje. Najbardziej obawiam sie o kupno ramy, nie chce tracic duzo czasu na poszukiwania a chcialbym rame ktora umozliwia napiecie lancucha. A tak wogole to jestem z wrocka, wiec jesli ktos jest to chetnie wyskocze na jakiegos bronka. Pozdrawiam Lukasz
Grabarz Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 Twoje wcześniejsze rozważania (Kona, Bianchi, Spec) wskazują, ze budżet nie jest dla Ciebie problemem. Sugerował bym zamówienie ramy od któregoś z wymienionych Panów: Orłowski lub Kondej. To mistrzowie palnika przez wielkie M, a Pan Orłowski to już klasa światowa. Zrobi Ci taką ramkę, że mimo, żeś chłop, będziesz miał kisiel w majtkach Możesz z nim ustalić rozmiar, kolor, rodzaj rurek, cechy szczególne (np. otwory na hamulec), nie zrobi Ci chyba tylko jajecznicy w niedzielę na śniadanie. Poza tym sprzedawał zimą keirinowe torówki za baaardzo przyzwoitą cenę - kilku forumowiczów takie (lub podobne) ma (są m.in. w temacie exhibicjonistycznym). Z resztą sobie poradzisz.
qla Napisano 30 Maja 2008 Napisano 30 Maja 2008 Ja skłądałem sobie singla, mimo iż nigdy nie sklądałem innego roweru, ..pomeczyłem się ciut, sporo się naucyzłem, bez pośpiechu i mam i jeździ i w ogóle...Nigdy bym nie kupił gotowca, gdybym miałznowu wybierać...a gotowe MTB kupuję, bo taniej wychodzi niż złożenie(zwłaszcza za 1400;]) NIe kupuj, składaj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.