susi33 Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Od niedawna mam nowe koło. Cieszyłem nim sie bardzo jednak coś zaczeło mi stukać z tyłu. Jedynym starym elementemw tym kole jest kaseta. Jest ona specyficzna poniewaz zamiast jednego blatu ma ona wsadzone specjalne podkladki. Na poczatku wszystko bylo dobrze jednak od jakiegos czasu gdy mocniej stane na pedaly z tylnej czesci roweru slyszę stuki, tak jakby ktos mi mloteczkiem pukal w jakis metalowy element mojego roweru. Korby suport i pedaly juz sprawdzalem, wiec zostaja 2 mozliwosci albo lancuch przeskakuje jakos dziwnie na zebatce albo coś się dzieję z kasętą. Kaseta ma luz, jest on bardzo malutki, mój kumpel twierdzi ze taki luz jest normalny (chybocze sie moze na 3mm) jednak na poczatku nie miala zadnego luzu. Podejrzeam tez ze moglem ją zbyt slabo dokręcic i stad sie wzial ten luz. Czy luzna kaseta nie zepsuje mi piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Maja 2008 Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 heh, ostatnio tez mi cos stukalo z tylu. nie wiedzialem co, az do momentu w ktorym urwal sie hak :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczy Napisano 30 Maja 2008 Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Jest taka możliwość, że uszkodzi bębenek. Ja także miałem luz na kasecie w granicach 2mm i najmniejsze "luźne" koronki mogłem przekręcać przód-tył (oczywiście trochę). Mimo mocnego dokręcania kasety po chwili używania tych koronek pojawiał się luz. Podkładki nie mogłem użyć, bo wtedy najmniejsza koronka nie łapała bębenka. Po wymianie pierścienia jak ręką odjął A na bębenku mimo dość szybkiej likwidacji luzu został ślad. Po dłuższym użytkowaniu zapewne ścięło by bębenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartaFR Napisano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 prawdopodobnie rozleciały ci się zapadki w bębenku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.