Skocz do zawartości

Rowery w autobusach i tramwajach :D na legalu

elful

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś w Wyborczej wyczytałem, że nasi krakowscy radni przegłosowali poprawkę dającą możliwość przewożenia roweru środkami komunikacji miejskiej niezależnie od pory dnia, pogody i stanu technicznego roweru.

Poprzednie przepisy pozwalały przewozić rower środkami komunikacji miejskiej tylko w przypadku załamania pogody lub awarii sprzętu.

Dzięki Radni ;) Niech Moc będzie z Wami.

Napisano

Z tego co przeczytałem w linkach których podałeś wygląda na to że już tak. Jednak osobiście słabo to widzę.

Wprowadzisz rower do pustego autobusu, a na jednym z przystanków będzie już wypchany po brzegi ludźmi i trochę trudno będzie wysiąść z rowerem.

Kilka razy samemu bez roweru nie udało mi się wysiąść i jechałem przystanek dalej: P

Napisano

Wracałeś kiedyś autobusem nocnym z imprezy? Albo z meczu? Wtedy to się dzieję :) Gdybyś chciał wysiąść jak cywilizowany człowiek bez pchania sie i kopania to dojechałbyś na pętlę autobusową :P A rowerek ma to do siebie że jest dobrym taranem, pomijając kwestię psychologiczną czyli brudne opony :P

No ale powiedzmy sobie szczerze, na co komu rower, skoro ma go wozić autobusem? :D

Pozdrawiam

Napisano

Ja myślę że brać DH z Lasku Wolskiego będzie zadowolena bo wreszcie kierowca nie będzie ich wypraszał ze 134 <_< .

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano
A bagażnik to pic na wode :) bo zakładanie i zdejmowanie roweru możliwe jest tylko na przystankach końcowych.

Jak ma bagażnik to i tak w środku go przewozic nei mozesz, wiec w tej chwili bagażniki raczej szkodzą niż pomagają.

Co ważne, nie trzeba też za rower płacić (zresztą tak jak i za wszytko inne) bo jakiś czas temu zlikwidowano opłatę za bagaż :P

Niemniej dla mnie autobus to ostatecznośc. Nie jest niczym miłym podróżować komunikają miejską z rowerem.

• 1 rok później...
Napisano

Koledzy ja przewoziłem rowerek tylko raz w tłoku w czasie awarii korby i nie było problemu z wyskoczeniem z tramwaju i to starego blaszaka jeszcze mi ludzie pomogli ale wiem że jak sie trafi na ch..a to nic nie pomoze. fakt jest jeden dobrze że juz nie ma prawa wyprosić i nie trzeba płacić jak za bagaż:)))) choć tak jak pisałem zadko korzystam ale w razie "W" dobrze jest że się da.

Napisano

Co do bagażników to jak dobrze pamiętam odkąd je wprowadzili to możliwość zakładania rowerków na bagażnik jest tylko na pętlach, przystankach początkowych/końcowych.

Co do samego tematu to dobrze że jest możliwość przewożenia roweru w MPK i to jeszcze za darmo :P Zaszaleli :D:)

• 9 miesięcy temu...
Napisano

A jak jest z możliwością zabrania sprzętu do autobusów PKS i BUSY?Jest jakiś przepis to normujący?Pytam bo mieliśmy raz takie zdarzenie wracając z Zakopanego przez Krościenko nad Dunajcem w Nowym Sączu coś się stało z kręgosłupem kolegi nie mógł już dalej jechać.Pojechaliśmy na PKP a tam najbliższy pociąg dopiero za 5 godzin więc ruszyliśmy na PKS,tam pani w okienku powiedziała że jeśli kierowca się zgodzi to możemy jechać no i oczywiście kierowca się nie zgodził,więc pozostało nam czekać na pociąg :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...