Skocz do zawartości

[narzędzia kieszonkowe] jakie wybrać?

borekd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam dobrego zestawu podręcznych narzędzi, zalezy mi na tym zeby był w nich imbus 10 mm, do dokręcania spdków ;).

Czy warto wydać 100 zł za park tool`a MTB-3 ? Miał ktoś styczność? jak sie tym pracuje?

a moze wogóle nie warto kupować takiego czegos?

Zastosowanie : treking, kilkudniowe wyprawy jak i jednodniowe przejażdzki??

• 4 tygodnie później...

Zgodnie z tym co powyżej - tanie narzędzia nie zdają egzaminu, chyba najbardziej imbusy - nieprawdopodobnie szybko się wyrabiają przez co stają się nieużyteczne. Z drugiej strony 100 za pęk kluczy bym nie dał. Najlepiej poważnie się zastanowić co tak naprawdę jest nam niezbędne na trasie i nie przepłacać.

Mam CrankBrosa 19 i nic mi więcej do szczęscia nie potrzeba.

Drogi hmmm no moze troche ale to klucze na wieeeele sezonów o ile ich nie zgubimy :o.

Składałem już nimi kilka rowerów, skręcałem meble, otwierałem piwo i używałem do setki innych zadań. Jedynie na jednym z imbusów widać minimalne ślady na satynowanej powierzchni. Reszta w stanie idealnym.

SKS i SIGMA w tym czasie już dawno były połamane lub imbusy robiły się okrągłe.

Miałem już kilka tworów Cranko podobnych. O ile wyglądem być może przypominaja CB to jakością materiału pozostają daleko w tyle.

Czy klucze są za krótkie hmmmm mi się nie zdarzyło żebym potrzebował dłuższe. W końcu to są narzędzia kompaktowe a nie zestaw hydraulika.

Pozdrawiam!

Marcin

Jeśli chodzi o Sigmę pt16, to mam starszy, albo niższy model - brak skuwacza.

+ Klucze są bardzo mocne - dokręcałem śruby nawet stosując przedłużkę w postaci dużego francuza, którym łapałem za 1 imbus, a drugim wkręcałem :( Nie mają też żadnych ubytków.

- Spora "cegiełka" to jest wagowo, nie jest idealna na szlak - IMO klusze oczkowe niezbyt przydatne, imbusy też mogłyby być tylko te bardziej typowe - użyteczne.

• 5 tygodni później...
Dodam jeszcze, że raz na sezon dobrze jest dokręcić śrube trzymającą imbusy bo z czasem zbyt luźno chodzą.

Ale czym, skoro wszystkie imbusy są w mutitoolu? :D

A serio: w 100% polecam Crank Bros 17 - mają wszystko co potrzeba oprócz kluczy płaskich powyżej rozmiaru 10, a już skuwacz i klucze do nypli są po prostu rewelacyjne! Oczywiście materiał bez zarzutu - po pół roku żadnych śladów zużycia :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...