Skocz do zawartości

[łańcuch] do zestawu. SRAM

kminek18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jaki łańcuch polecacie do zestawu :

-kaseta - SRAM PG-970

-korba - Shimano Hone FC-M600

Na początku wybór był jak dla mnie oczywisty, ponieważ już dawno zaplanowałem sobie zestaw PG-970+PC-971. Po głębszej analizie mam pewne wątpliwości co do łańcucha. Czy PC-971 będzie dobry do tego zestawu ,czy może jednak kupić PC-991? W planach mam stosowanie systemu rotacyjnego. Do łancuchów shimano jakoś nie mam przekonania, ponieważ jeden po krótkim okresie użytkowania się urwał ;)

Czekam na opinie i ewentualne sugestie co lepiej kupic.

Przepraszam za złą nazwę tematu. Nie wiem jak teraz zmienić :/

Sram PC-991 ma jednak dość dobrą opinie na mtbr.com

U mnie nie ma dobrej opinii , zbyt ciasno spasowane ogniwa powodowały przeskakiwanie na kasecie i obecnie nowy po przebiegu ok. 100 km. leży sobie w piwnicy , zastąpiony wippermannem , zresztą mam już 3 rowerki na Wippermanie.

Ponadto różnica w cenie z PC 991 nie jest taka wielka

http://www.allegro.pl/item373102796_lancuc...najtaniej_.html

w ostateczności można wziąć ten :

http://www.allegro.pl/item370296316_nowy_l...wippermann.html

Mogę jeszcze dodać, że u mnie ten łańcuch współpracuje z kasetą Sram 990 , i działa lepiej niż łańcuch Sramowski .

Na stronie Harfy-Harrysona przeczytałem ,że zalecany łańcuch do PG-970 to właśnie PC-971. Sprzęt z jednej serii powinien razem ze sobą dobrze współpracować. Obecnie używam łańcucha PC-58 i jestem z niego zadowolony. Czy taki Wippermann dużo wiecej wytrzyma i czy opłaca się dawać za niego tyle kasy. Musze sie liczyć z tym ,że jak kupie takiego wippermanna 908 lub 904 (patrząc na ceny raczej 908) to w niedługim czasie musze wyłożyć kolejne 100zł na łańcuch , żeby wprowadzić w życie metode rotacyjną.

Do łancuchów shimano jakoś nie mam przekonania, ponieważ jeden po krótkim okresie użytkowania się urwał

To się łańcuchowi z każdej firmy zdarza że może się urwać.

Jak myślicie będzie on lepszym wyborem od PC-971 i czy będzie dobrze współpracował z moją kasetą?

Każdy łańcuch dedykowany pod kasetę 9 będzie dobrze współpracował i nie musi wcale być tej samej firmy co kaseta.

Czy taki Wippermann dużo wiecej wytrzyma i czy opłaca się dawać za niego tyle kasy.

Czy więcej wytrzyma to zależy od szczęścia. A drogie łańcuchy to raczej nigdy nie są opłacalnym zakupem. Jak już tyle chcesz wydać to opłacalnym zakupem będzie (zamiast 2 łańcuchów za 100 zł) np. zakup 4 łańcuchów za 50 zł.

A najlepiej zakup jeden drogi, drugi tańszy i całkiem możliwe że zauważysz że ten tańszy nie jest wcale mniej wytrzymały niż ten droższy.

ja niszcze juz 2 komplet starszej wersji czyli pc-59 + kaseta sram 7.0, roznia sie one chyba jedynie oznaczeniami, ale moge sie mylic

faktem jest ze poprzedni zestaw nie byl zbytnio katowany i przezyl 15tys

obecny ma w granicach 5tys, moze ciutke wiecej i konca nie widac ;) nawet co dla niektorych wyda sie smieszne - przy takim przebiegu rozwazam opcje wymiany lancucha w celu przedluzenia zycia kasecie

prawda tez taka, ze duzo zalezy na jaka serie trafisz, jak ci sie dostanie jakas wybrakowana 2. kategoria to moga byc cuda wianki bez wzgledu czy wydasz 50 czy 300zl

Jeździłem na Sramie 950, zrywał się co 2 tyg:/ i przy 4 zerwaniu poszedł do zimówki. Znajomy jeździł na 970 albo 971 i też mu pękał. Teraz mam kolejny łańcuch srama ( 990), ale jeżdżę na nim tylko dlatego, że go dostałem. JEdnak zastanawiam się nad zmianą na xt, bo jest niedrogi, a mam po nim pozytywne odczucia. JEdnak strach przed łańcuchami srama zostaje...Sram robi wszystko świetnej jakości, oprócz łańcuchów

Ja ze swoim SRAM'em nie mam problemów i dlatego zamierzałem kupić łańcuch tej firmy. Shimano jak już wspominałem urwał się i nie dało się już nic z niego zrobić. Ostatnio dużo czytałem i widze, że wiele osób jeździ na łańcuchach shimano i sobe chwalą. Ceny też są atrakcyjne - najwyższy model za niecałe 70zł :wallbash: . Muszę to jeszcze przemyśleć i może zdecyduje się na zestaw łańcuch XT/XTR + spinka SRAM.

Czy są jakieś różne modele łańcuchów XT i XTR ? Jeżeli tak to który będzie najlepszy z nich ?

ja niszcze juz 2 komplet starszej wersji czyli pc-59 + kaseta sram 7.0, roznia sie one chyba jedynie oznaczeniami, ale moge sie mylic

Różnią się i to sporo - inny kształt ogniw, inne nacięcia i inna jakość pracy.

Ja teraz jeżdżę na PG970+PC970 - jest dobrze, przebieg blisko 5000 km. Na początku chciałem jeździć na 3 łańcuchach i jako drugi założyłem właśnie PC-59, niestety strasznie kiepsko mi się na nim jeździło i po 100km wyrzuciłem...

A jak Sebek napisał - zależy od szczęścia co i kiedy się urwie. A PG970 i PC971 będą działały wystarczająco dobrze.

No to czas na moje doświadczenia :)) Ja kupiłem zestaw kaseta SRAM PG-970 + łańcuch HG93, po przejechaniu 500km łańcuch zaczął przeskakiwać na 7 biegu kasety z każdym kilometrem coraz gorzej. Po oględzinach okazało się że koronka nadmiernie się zużyła. Myślę że łańcuch XT jest dla niej zdecydowanie za twardy(albo kaseta zbyt miękka). Odradzam Ci kupowanie tej kasety. Jest to najgorsza kaseta jaką miałem. Za tą kasę kup LX-a i 2 łańcuchy XT. teraz tak mam i zestaw ciągnie już 10 tys. km ;)) i nigdy nic nie przeskoczyło ( łańcuchy wymieniam co 700km).

Pozdrawiam!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...