Skocz do zawartości

[rama] Pedal Force carbon - tani zakup

grzegorz1974paszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower złożony na tej ramie będzie bardzo nerwowy i cieniutki na stromych podjazdach ( w wersji z widelcem Carbonowym).

Przyjrzałem się dokładniej , ta geometria jest dla widelca o wysokości 366 mm, tak więc założenie amora o skoku 80 mm (co daje wysokość ok 450 mm) to będzie jakaś paranoja. ;)

Napisano

Nie dziwne , tylko tak jest tam napisane , ta geometria jest podana w odniesieniu do widelca o wysokości 366 mm (rama jest takiemu dedykowana) jak na załączonym przez ciebie zdjęciu .

To wybitnie wyspecjalizowana rama, dla zawodnika bardzo dobrego technicznie (jeden mały błąd, chwila nieuwagi i gleba) ;)

Napisano

Ten widelec z fotki jest ewidentnie wyższy tak na oko ;) Inna sprawa gdybym miał kasę to pewnie bym taką ramkę zamówił i przeoczył ten "szczegół"...

EDIT:

Race proven geometry. 80 - 125 mm fork travel compatibility.

Nie mogę dojrzeć gdzie jest napisane że geo przy takim widelcu.

Rozumiem że chodzi o tą ramę? http://pedalforce.com/online/product_info....roducts_id=4702

EDIT 2: Ok już widzę, na rysuneczku z geometrią. Coś mi tu jednak nie gra - zupełnie nie zgadza się to z opisem, nie ma amora 80mm o takiej wysokości przecież. Może miało być 466? :D

Napisano

A jak niby rama do XC może być kompatybilna z widelcami o skoku 80-125 mm (zwłaszcza taka krótka) ??? - mimo tego idiotycznego opisu ze strony producenta .

Gratuluję możliwości określenia wysokości widelca "na oko"

zupełnie nie zgadza się to z opisem, nie ma amora 80mm o takiej wysokości przecież

Amora nie ma, ale są takie widelce sztywne i z takim właśnie jest ta rama ze zdjęcia (przyjrzyj się jak mała jest odległość wierzchu opony od spodu główki ramy i porównaj to z analogiczną w amortyzatorze).

Jeśli chodzi o widelec, to jest założony ten wynalazek :

http://www.greatgocycles.com/MC01.htm

Napisano

Mierząc centymetrem krawieckim :D (czyli nie bardzo dokładnie ale aż tak mylić się nie mogę) w lini prostej od osi koła do wierzchu opony (scott oxyd 2.0) wychodzi mi 34cm, nie wiem jak widelec do xc miałby mieć 366mm (nawet jak się da to przydałby się jakiś prześwit, poza tym opona 2.0 to nie jest jakiś szczyt wielkości) w takim razie, ale już bardziej wierzę w moje zdolności oszacowania wysokości widelca "na oko", stawiam 42cm ;)

Masz dla porównania starą fotke mojego bike - wysokość amora 460 około.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...7d7b38439d.html

Poza tym ta rama nie jest jakaś skrajnie krótka.

Napisano
Poza tym ta rama nie jest jakaś skrajnie krótka.

Żarty sobie robisz, znajdź mi drugą taką która przy 19 " ma horyzontalnie 590 mm.

Sądząc po tej fotce, różnica jest duża ;)

Napisano

Dobra, wziałem pierwszą z brzegu przekonywał Cię nie będę, masz rację, jest krótka jak jasny piorun, scott scale ma o 10mm wiecej :P A różnica ja wiem? 4cm tam widze, a na pewno nie 9cm, podnieś sobie główkę o 9cm i wyimaginuj jak to będzie wyglądało :D Trzebaby to zmierzyć jakoś, może na podstawie zdjęcia da się oszacować? :P Ja tam idę spać ;)

Napisano

Teoria teorią - a tutaj opinia użytkownika [ raczej ma amora] cytat z LB

Wydaje mi sie ze zalezy od tego czy rosniesz czy nie, jesli nie i masz okolo 175cm wzrostu to 17" jest super z mostkiem 100mm.

Sama rama jest naprawde swietnie wykonana, jest sztywna ale bardzo dobrze tlumi drobne drgania. Na swoim rowerze jezdze juz drugi sezon, i nie moge sie nadziwic ze ten rower tak dobrze sie prowadzi. Scianki dolnej rury sa bardzo cienkie - tak ze reka da sie je odksztalcac, ale mimo tego przy srodku suportu jest sztywno. Polecam ten zakup.

Pozdr,

Loco

Napisano

To kup sobie tą ramę i przetestuj , a my poczekamy na wrażenia .... kupowanie ramy bez wcześniejszej przymiarki ,to poprostu głupota.

Napisano

A wystarczy użyc słowa '' nierozsądne '' - od razu lepiej sie słyszy - prawda ? Ja tej ramy nie kupuje - temat założyłem bo może ktoś ....Ale dgy pojawi się zbiorowe zamówienie na szosowe ramy - bardzo możliwe że skorzystam. Zresztą termin składania zamówienia jest do końca dnia jutrzejszego. Aby uzyskac cene 525 $ - brakuje 1 osoba na chwile obecną.

Napisano

Takich tematów mozna zakładać w nieskonczoność i tak naprawde trudno jest coś powiedzieć o tej ramie , bardzo mozliwe że bedzie ok .

Jednak jak dla mnie rower na ramie karbonowej , ale bez grafiki wygląda nie ciekawie .

Inna sprawa , to to że każdy sklep czy przedstawiciel , przy zamówieniu 30 ram , przygotowałby specjalna cenę , ponieważ w wiekszość nie sprzedadzą tyle nawet przez dwa lata :wallbash: mówie o rynku polskim. Mogło by sie okazać , ze cena ramy firmy bardziej rozpoznawalnej , czy też sprawdzonej , kosztowałaby niewiele wiecej .

Trzeba by tylko zorganizować 30 osób , hehe , chcacych kupic tą samą ramę :)

Napisano

Oczywiście możesz nakleic co chcesz , aby wygladało to ciekawie musi to być przemyślane , ale i tak trudno uzyskać efekt fabryczny .

Jest jeszcze jedna ważna sprawa aby upozycjonować tą rame , odnosnie atrakcyjności oferty .

Cena 525 $ , ale co dalej , jakie koszty dodatkowe ? Prawdopodobnie dojdzie jakiś podatek stanowy , trzeba uwzglednić cło ( no chyba że mamy szczęście ) , no i koszty przesyłki , + ewentualny koszt grafiki ( malowania ) .

Napisano

Z jakiego kraju jest rama ? Jeżeli z USA to prawdopodobnie , podana cena jest ceną netto , i do tej ceny doliczony zostanie podatek , wysokość uzależniona od stanu .

Może się mylę , ale ostatnio taką informację dostałem.

Napisano

Opinia użytkownika ramy - pozwole sobie zacytowac -

''Prawde mowiac to nie mierzylem amortyzatora ale z tego co wiem mozna smialo pakowac amory o skoku 80-120mm. Ja mam R7 ze skokiem 100mm. Nie wiem czy to z powodu ramy czy sterow, ale na poczatku musialem porzadnie skrecic stery bo inczej czulem ze amor nie jest poprawnie osadzony - po kilku godzinach jazdy wszystko sie zgralo i dziala swietnie. Zasadniczo jesli chodzi o rame to jest super wygodna jak na mnie, moj poprzedni rower Schwinn Homegrown w porownaniu jest duzo mniej wygodny jesli chodzi o przekazywanie drgan w tylek, w sumie obie ramy maja bardzo podobna geometrie ale w Pedal Force wyzej siedzi mostek. Poza tym nie moge powiedziec nic zlego o tej ramie, bylbym z niej tak samo zadowolony gdybym zaplacil za nia $1500 a nie $530.

Mam nadzieje ze zalaczone zdjecia okaza sie przydatne. Jak juz ktos rezolutnie to zauwazyl, kosztow przesylki do Polski nie znam. ''

Adres firmy - Pedal Force, PO Box 1039, (Installation Rebate), Canton, CT 06019, USA. Czy ktos znający się mógłby ocenic koszty całkowite ramy ?

Napisano

Śmieszne, to opinia nic nie mówi o rowerze - jeździe, sprawności na podjazdach czy zwrotności, to bełkot dziecka z przedszkola ... trzeba by być lekko upośledzonym, żeby na podstawie takiej opinii kupić ramę czy rower ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...