Skocz do zawartości

[tarcza]Najbardziej wytrzymala i skuteczna

COOLoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam pytanie co do tarcz hamulcowych - ktora bedzie najlepsza (skutecznosc, wytrzymalosc, chlodzenie)?

Avid G2 clean sweep rotor

Avid Polygon

Formula ORO

Magura?? (jakas topowka)

Shimano XT 2008 SM-RT78

Jezdze ostre XC.

przepraszam co tam sie gnie ? ze tlok docisk i tarcza sie lekko odgina ? tak to kazda sie odgina , nie ma cudu , chcesz miec mega sztywna szukaj najgrbuszej z mozliwych , chociaz wiekszosc ma i tak standardowe grubosci , ewentualnie pelniejsze , nie tak mocno podciete , za to bedzie swoje wazyla , cos za cos ;]

Dzieki za odp.

A jak to jest z twardoscia stali? Czy producenci robia tak samo twarde tarcze? Wydaje mi sie ze bardziej miekka bedzie lepiej hamowac, ale szybciej sie zuzyje. Twarda - bardziej trwala choc mniej skuteczne hamowanie.

Na razie widze, ze niewazne jaka tarcze wezme i tak bedzie dobrze.

Roznica w twardosci bedzie znikoma , nie ma tak miekkich tarcz ktore by dawaly jakas przewage , to nie ma sensu poprostu , ani nie ma takie potrzeby , powierzchnia tarczy , czy to miekka czy twarda jest ciagle szlifowana wiec imho roznicy by nie bylo.

Ale niestandardowe rozmiary i może być problem z ocieraniem zacisku.

Ja miałem na początku SM-RT61 (Deore) ale dzwoniła mi za bardzo więc kupiłem wyższy model SM-RT75 (XT) która już nie dzwoniła ale w zestawieniu z metalicznymi klockami zużywała się bardzo szybko więc wymieniłem ją na Polygon 160mm i od tego czasu nic mi nie dzwoni a tarcza powoli się zużywa.

• 3 tygodnie później...

Te tarcze to faktycznie zloty interes... Za glupi ksztalt wyciety z blachy stalowej tyle kasy :). Kiedys na tym forum byl taki watek, w ktorym pisano, ze i tak wszystkie tarcze, przynajmniej na Europe robi jeden producent, potem, w zaleznosci od tego ktora marka je firmuje roznia sie cena, niekiedy dosc znacznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...