COOLoo Napisano 28 Maja 2008 Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Witajcie, Mam pytanie co do tarcz hamulcowych - ktora bedzie najlepsza (skutecznosc, wytrzymalosc, chlodzenie)? Avid G2 clean sweep rotor Avid Polygon Formula ORO Magura?? (jakas topowka) Shimano XT 2008 SM-RT78 Jezdze ostre XC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 31 Maja 2008 Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Odnoszę nieodparte wrażenie, że jakość i skuteczność hamowania zależy od tarczy w bardzo marginalnym stopniu. Weź taką która najbardziej podoba Ci się optycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dark_Reaver Napisano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Ja mam Avida Polygon 185mm z Juicy 5 i powiem, że jest dobrze, tarcza nie dzwoni, jest dośc sztywna i wygląda nie najgorzej bo np. winzip 180mm którego mam z tyłu dzwoni jak głupi czasem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 2 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Tylko ze mowi sie ze tarcze formuli sa dosc miekkie i przy ustawianiu hamulcow (czego sam doswiadczylem) gna sie i nie mozna dobrze tloczka ustawic. Arnik mi polecal wziac Polygona, ale nie jest to tani biznes... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 2 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 przepraszam co tam sie gnie ? ze tlok docisk i tarcza sie lekko odgina ? tak to kazda sie odgina , nie ma cudu , chcesz miec mega sztywna szukaj najgrbuszej z mozliwych , chociaz wiekszosc ma i tak standardowe grubosci , ewentualnie pelniejsze , nie tak mocno podciete , za to bedzie swoje wazyla , cos za cos ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Dzieki za odp. A jak to jest z twardoscia stali? Czy producenci robia tak samo twarde tarcze? Wydaje mi sie ze bardziej miekka bedzie lepiej hamowac, ale szybciej sie zuzyje. Twarda - bardziej trwala choc mniej skuteczne hamowanie. Na razie widze, ze niewazne jaka tarcze wezme i tak bedzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Roznica w twardosci bedzie znikoma , nie ma tak miekkich tarcz ktore by dawaly jakas przewage , to nie ma sensu poprostu , ani nie ma takie potrzeby , powierzchnia tarczy , czy to miekka czy twarda jest ciagle szlifowana wiec imho roznicy by nie bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Tarcze hope maja solidnego pajaka. http://www.swiatroweru.com.pl/item.php?sho...;PHPSESSID=sv5c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Ale niestandardowe rozmiary i może być problem z ocieraniem zacisku. Ja miałem na początku SM-RT61 (Deore) ale dzwoniła mi za bardzo więc kupiłem wyższy model SM-RT75 (XT) która już nie dzwoniła ale w zestawieniu z metalicznymi klockami zużywała się bardzo szybko więc wymieniłem ją na Polygon 160mm i od tego czasu nic mi nie dzwoni a tarcza powoli się zużywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 To ja się podepnę z pytaniem: czy wyjątkowo lekkie tarcze, jak powiedzmy 86g przy 6": http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=3&k=10 Będą miały mniejszą żywotność, albo wpłyną negatywnie na siłę hamowania, albo wykażą inne wady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Te tarcze to faktycznie zloty interes... Za glupi ksztalt wyciety z blachy stalowej tyle kasy . Kiedys na tym forum byl taki watek, w ktorym pisano, ze i tak wszystkie tarcze, przynajmniej na Europe robi jeden producent, potem, w zaleznosci od tego ktora marka je firmuje roznia sie cena, niekiedy dosc znacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Nie powinno być z tym problemu. Wykonana jest z tego samego materiału co Accent Blade, jest tylko od niego o 6 gram lżejsza, więc nie widzę problemu z wytrzymałością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Pytam tak ogólnie To przykład. Bo niektórzy mówią np. o sztywności tarcz, a na tą waga ma zapewne wpływ.. I czy lżejsze nie wpadają w jakiś nieprzyjemny rezonans czy coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.