arek_wro Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Może takie?http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=510 Za dopłatą 32 zł szprychy DT Revolution. Ze szprychami DT Revo bym nie szalal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MS3 Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 I będą one lepsze niż Mavic CrossRide? Będą lżejsze...natomiast piasty XT do bezobsługowych nie należą (stąd propozycja maszynówek) Crossride są m.in. w Scale/Spark 30, Genius MC-20. DT 370 + DT XR 4.1d + szprychy DT Competition...to bdb oferta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Kurcze... Mam mętlik w głowie. Nie wiem czy kupić jak najlepszą ramę i dać osprzęt niższej klasy, czy kupić słabszą ramę ale super osprzęt. Help please... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Więc jak z tym wyborem? Kilka postów wyżej zadałem pytanie. Może ktoś odpowiedzieć? Chętnie wysłucham każdej opini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 jezeli palnujesz się na tym rowerze scigać, tak bardziej na poważnie, to kup lepsza ramę. a jeżeli chcesz zaliczyć sobie 1-2 maratony w roku, z nastawieniem na dobra zabawę ( a nie katowanie sprzetu na akzdym zjezdzie) to kup tańszą ramę i wsadz lepszy osprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Ja przewiduje dość mocno i często się ścigać. Więc może kupię S-Worksa, Sida, w miarę dobre kółka i jakieś Shimano Xt albo Sram x7. Chyba dobrze na tym wyjdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Tak, wyjdziesz na tym na ok. 7.500 - 8.000 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Zależy czy będziesz korzystał z Ebaya, Allegro etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Aha... to troche więcej niż przewidywałem ... Muszę pokombinować. Ale raczej nie z cen katalogowych. Allegro, eBay, w sklepach mam zniżki itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Nawet jak pokombinujesz to nie zlozysz sensownego roweru na ramie speca w zalozonym przez siebie budzecie. Kupujac taki jak chcesz osprzet na allegro musisz sie liczyc z kosztem min. 5.000 zl. Podziwiam twoj optymizm, ale jak chcesz koniecznie miec speca to kombinuj skad wziac brakujaca kase. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Kurcze... Mam mętlik w głowie. Nie wiem czy kupić jak najlepszą ramę i dać osprzęt niższej klasy, czy kupić słabszą ramę ale super osprzęt. Help please... Sam jest zwolennikiem teorii, że rama to podstawa wiec kup dobrą ramę a osprzęt z czasem się dokupi/wymieni. Pisałem już o tym ale widzę, że jak zwykle nikt mnie nie słucha . Podam prosty przykład. Jeździłem do tej pory na giancie boulder 510 (przez około 9 lat) i większość zostało w nim wymienione prócz ramy!!!. Koła ze 3 razy wymieniałem, napęd tak samo, żeby było ciekawie to parę razy go rzuciłem o zięmię bo coś mi w nim nie działało (wiem, wiem, jestem wybuchowy :turned: ) i rower do dzisiaj wszystkim służy. Żeby było ciekawiej to kupiłem nowy tylko i wyłącznie bo w giancie nie odpowiadała mi geometria (przy szybkiej jeździe na szybkich i krętych ścieżkach musiałem hamować albo drzewo bym pocałował). Gdyby jakimś cudem udało się w nim zmienić długości rur i kąty to za Chiny bym nie kupił nowego. A scotta wybrałem dlatego, że prócz komentarzy typu "płaci się za markę", "rower do lansu" i ograniczonej kasy to słyszałem o nim pochlebne opinie. Dodatkowo przekonał mnie "test" przed zakupem. Zakładając, że w sezonie robisz około 3000 km to napęd (deore) na dwa lata powinien wystarczyć. Mając 24 miesiące i odkładając miesięcznie po 50 zł to śmiało ci starczy na np. XT a, poczekać jakiś czas czyli dozbierać kasę i masz fajne koło np na DT (wiem, że przeginam z tą firmą ale uwiodła mnie tym że robią to szwajcarzy a nie skośni ). Podane wyżej wyliczenia są czysto teoretyczne i jak wiadomo, w życiu różnie bywa ale starałem się napisać w jak najbardziej obiektywny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 A zawsze ze starego sprzętu można złożyć rower zimowy, do czego sam dążę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Owszem, rama to podstawa, tylko sa pewne granice, ktore okresla budzet. Zalozmy, ze kupujesz speca za 2.500 zl + SIDa za 1.500 zl. Zostaje ci z zalozonego budzetu jakies 2.500 zl na reszte osprzetu. Nic sensownego za to nie kupisz. Zeby rower mial rece i nogi bedziesz potrzebowac 4.000 zl. Warto sie zastanowic jak szybko jestes w stanie odlozyc taka kase zeby miec wymarzony rower, a nie tylko wymarzona rame. Gdybym mial 6.000 - 6.500 zl na rower, nie dalbym 4.000 zl za rame i amortyzator, bo reszta pieniedzy zostalaby wywalona w bloto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 2500 na resztę osprzętu i to bez amora? Kumplowi z amorem (RST Titan Air-RL) wyszło właśnie tyle. Korba LX, manetki Deore, przerzutka przód SRAM 3.0, tył XT Shadow, koła Deore/Sapim Leader black/Accent Generation-XC, siodełko San Marco Blaze, hamulce XT'08. Da się złożyć, wystarczy chcieć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Ale twoj kumpel zapewne nie wladowal tego osprzetu do ramy s-worksa. Rower powinien byc harmonijnie zbudowany zeby w pelni wykorzystac jego mozliwosci. Co ci po super ramie jak masz klacki zamiast kol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Czyli się nie da? . No to lipa... musze kombinować kasy trochę... ;( ... Urzekł mnie S-Works... ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Wszystko sie da, tylko szkoda pakowac do wyczynowej ramy odstajacy od niej o dwie klasy osprzet, ktory za chwile bedziesz chcial zmieniac. Zbieraj kase, albo kup tansza rame, ale z porzadnym osprzetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Chyba pozbieram trochę kasy. A ile trzeba włożyć, żeby na tej ramce zbudować sensowny rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Mysle, ze z 5.000 zl przydaloby sie wylozyc na reszte osprzetu. Ale zrob sobie rozpiske i sprawdz na allegro ile dokladnie bedziesz jeszcze potrzebowac. A jak cie kiedys na jakims maratonie spotkam na s-worksie na osprzecie alivio to ci na najszybszym zjezdzie wsadze pompke w szprychy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 arek_wro dobrze mówi, rama s-worksa z deore..... yyyyy wstyd ! również wsadzę Ci pompke w szprychy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Kup tego S-works i na początek możesz trochę zaoszczędzić wsadzając osprzęt Deore LX - tylko kółka odrazu zakładaj porządne . Ja bym poskładał kółka pod hamulce tarczowe , na piastach XTR , obręczach Mavic 717 disc i szprychach DT Supercompetition - wyjdzie stosunkowo tanio i lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Jak dla mnie, to daj sobie spokój z piastami XTR'a. Arek dobrze gada, lepiej dołożyć kasy i zrobić cały porządny sprzęt, albo kupić tańszą ramę i wsadzić do tego proporcjonalne graty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Jak dla mnie, to daj sobie spokój z piastami XTR'a. No pewnie, może odrazu wsadzić DT Ceramic ... co ty wiesz o nowych XTR-ach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Kup ramę s-worksa i wsadź do niego amora r-7 (tego z 2007 roku) - w tej cenie nie ma konkurencji (http://www.allegro.pl/item370492958_manitou_r7_super_clickit_gwarancja_dystrybutora_.html) - tylko kup 80 a nie 100!!!. Dodaj mostek, kierę i stery ritchey pro a nie carbonowe cudeńka. Wsadź osprzęt klasy lx z allegro i będzie git (ja nadal mam manetki LX w specu i jakoś się nie wstydzę . Koła weź ze starego roweru i trochę się pomęcz a za rok złożysz to co ci się marzy. (Po drodze święta - napisz do gwiazdora - czasami to działa - jak będziesz grzeczny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 tak dla twoje wiadomości... jeżeli masz zamiar kupić s-worksa w rozmiarze 19" to nie kupuj amora o skoku 80mm !! spec w tym rozmiarze jest dedykowany pod amora 100mm !! pamiętaj o tym bo to jest ważne z mniejszymi nie wiem jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.