Skocz do zawartości

[rower] Składak na ramie S-Works lub Scale 40 - do 6000 zł

MasterBoss

Rekomendowane odpowiedzi

Strasznie mnie kusi ten S-Works. W związku z tym co proponujecie dobrać do niego aby ogólny koszt wyniósł około 6000zł?

Czyli: Rama S-Works, amorek (najlepiej SID Race/Team), porządne kółka (jakiś mavic?), osprzęt (daruje na razie XO, wystarczy x7/x9), hamulce (tylko hydrauliczne tarcze), kokpit i sztyca (fajnie by było jakiś karbon), siodełko ( sportowa deseczka). Proszę pomóżcie dobrać mi odpowiednie komponenty do wyścigów. :) Pozdro ;)

Racja że w 6 tys. ciężko będzie Ci się zmieścić... 2,5 tys. na ramę i pozostaje ledwie 3,5 tys. na osprzęt. Porządny amor to MINIMUM 1000-1200zł więc pozostaje 2300zł. Sensowne koła dobrej klasy to 600-1000zł. Oczywiście jak najbardziej REALNE jest złożenie roweru w tej cenie ale musiałbyś maksymalnie ciąć koszty. No chyba że Ci się nie spieszy to kup ramę i czekaj na okazje na allegro. A jest ich naprawdę SPORO tylko trzeba cierpliwości. Jedno jest pewne... Takiej klasy roweru za tą cenę nie złożysz

http://cgi.ebay.pl/2007-SPECIALIZED-S-WORK...1QQcmdZViewItem

Hmm... O Speca raczej będzie ciężko (kasa). Myślę nad Scottem Scale 40. Wsadzę mu SID-a, jakieś Mavic-i, osprzęt Srama (ew. XTR), korbe XT, inne komponenty z karbonu(mostek, szytca, kiera), jakieś fajne hamulce... Powinienem się zmieścić w założonej kwocie 6000zł? Ewentualnie jak będzie trzeba to dorzucę z 500-600zł (może xD)

Hmm... O Speca raczej będzie ciężko (kasa). Myślę nad Scottem Scale 40. Wsadzę mu SID-a, jakieś Mavic-i, osprzęt Srama (ew. XTR), korbe XT, inne komponenty z karbonu(mostek, szytca, kiera), jakieś fajne hamulce... Powinienem się zmieścić w założonej kwocie 6000zł? Ewentualnie jak będzie trzeba to dorzucę z 500-600zł (może xD)

Taką rozpiskę zrobiłem :) ...w zbliżonej konfiguracji jaką byś widział :P

rama Scale 40 1590 zł

widelec RockShox SID Team 1475 g 1529 zł

stery Ritchey WCS Carbon 199 zł

przerz.tył XTR RD-M972 178 g 385 zł

przerz. przód XTR FD-M970 125 g 195 zł

manetki XT SL-M770 + pancerze 209 zł

klamki Avid Juicy Seven

hamulce Avid Juicy Seven p185/t185 825 zł

korba XT FC-M770 395 zł

kierownica Ritchey WCS Carbon Flat Bar 135 g 260 zł

mostek Ritchey WCS Carbon 4AXIS Matrix 398 zł

sztyca Ritchey WCS Carbon 1-Bolt 385 zł

pedały XT PD-M770 154 zł

siodło Selle Italia SLR XC Gel Flow 07 170g 305 zł

koła Mavic CROSSRIDE DISC 750 zł

łańcuch XTR CN-7701 59 zł

kaseta XT CS-M770 135 zł

opony w wersji oszczędnej Ritchey Z-Max EVOLUTION 26x2.1 07...lub inne (100 zł drożej) 85 zł

dętki Michelin Aircomp Latex...lub inne 60 zł

ok... 7918 zł

Większość cen komponentów z: http://www.formicki.webd.pl/catalog/index.php

Pewnie by się jeszcze parę zł dało zejść z ceny...ale karbonowe markowe komponenty mocno ją podwyższają.

No to raz, że się nie zmieścił a dwa że wyprzedzi go bez specjalnego wysiłku gość na lekkich kołach a aluminiowych rurkach.

Rama, amor i koła to komponenty których waga się liczy, na reszcie można oszczędzać bo ich ewentualna wymiana jest względnie tania.

Koła ja bym poskładał na piastach XT CL do tego obręcze DT XR 4.1d i szprychy DT Comp.

A koniecznie muszą być tarczówki i napęd XT, a nie można dać V i napęd deore, do tego części nie karbonowe, a aluminiowe i tak zaoszczędzona kasa pójdzie na lepsze kółka (ja osobiście jestem zwolennikiem DT i Woodman) a jak coś zostanie to ewentualnie wtedy pokombinować

Z całym szacunkiem, ale czytając opinie o Mavikach i po rozmowach ze sprzedawcą (kompetentny - sam jeździ i sam posiadał Maviki) to ja bym się w to nie pchał. Co prawda wielu je chwali ale wielu też na nich psy wiesza. TO jest na takiej zasadzie, że połowa to udana partia a druga połowa się sypie. Ja osobiście jak już będę wymieniał koła to na piasty DT.

Najlepiej to 240 ale wiadomo, że kasa na drzewach nie rośnie ale polecają też 370 a one kosztują około 280 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...