MasterBoss Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Strasznie mnie kusi ten S-Works. W związku z tym co proponujecie dobrać do niego aby ogólny koszt wyniósł około 6000zł? Czyli: Rama S-Works, amorek (najlepiej SID Race/Team), porządne kółka (jakiś mavic?), osprzęt (daruje na razie XO, wystarczy x7/x9), hamulce (tylko hydrauliczne tarcze), kokpit i sztyca (fajnie by było jakiś karbon), siodełko ( sportowa deseczka). Proszę pomóżcie dobrać mi odpowiednie komponenty do wyścigów. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Chcesz sie zmiescic w 6.000 zl z rama speca? Moim zdaniem bedzie ciezko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Siodełko np. SLR XC albo XP. Hamulce Avid Juicy 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 rama 2.500 zl + amor 1.500 zl + porzadne hamulce 1.000 zl + porzadne kola 1.000 zl = 6.000 zl Nawet jak zaoszczedzisz troche na kolach i hamulcach to nie zostanie wiele na reszte. Jak sie napaliles na speca to lepiej zacznij szukac sponsora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Racja że w 6 tys. ciężko będzie Ci się zmieścić... 2,5 tys. na ramę i pozostaje ledwie 3,5 tys. na osprzęt. Porządny amor to MINIMUM 1000-1200zł więc pozostaje 2300zł. Sensowne koła dobrej klasy to 600-1000zł. Oczywiście jak najbardziej REALNE jest złożenie roweru w tej cenie ale musiałbyś maksymalnie ciąć koszty. No chyba że Ci się nie spieszy to kup ramę i czekaj na okazje na allegro. A jest ich naprawdę SPORO tylko trzeba cierpliwości. Jedno jest pewne... Takiej klasy roweru za tą cenę nie złożysz http://cgi.ebay.pl/2007-SPECIALIZED-S-WORK...1QQcmdZViewItem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Hmm... O Speca raczej będzie ciężko (kasa). Myślę nad Scottem Scale 40. Wsadzę mu SID-a, jakieś Mavic-i, osprzęt Srama (ew. XTR), korbe XT, inne komponenty z karbonu(mostek, szytca, kiera), jakieś fajne hamulce... Powinienem się zmieścić w założonej kwocie 6000zł? Ewentualnie jak będzie trzeba to dorzucę z 500-600zł (może xD) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 24 Maja 2008 Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Zrob sobie rozpiske i policz dokladnie ile to wyjdzie. Moim zdaniem ciezko bedzie ci sie zmiescic w zalozonym budzecie. Sam osprzet jaki wymieniles to jakies 6.000 zl liczac po cenach z allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MS3 Napisano 24 Maja 2008 Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Hmm... O Speca raczej będzie ciężko (kasa). Myślę nad Scottem Scale 40. Wsadzę mu SID-a, jakieś Mavic-i, osprzęt Srama (ew. XTR), korbe XT, inne komponenty z karbonu(mostek, szytca, kiera), jakieś fajne hamulce... Powinienem się zmieścić w założonej kwocie 6000zł? Ewentualnie jak będzie trzeba to dorzucę z 500-600zł (może xD) Taką rozpiskę zrobiłem ...w zbliżonej konfiguracji jaką byś widział rama Scale 40 1590 zł widelec RockShox SID Team 1475 g 1529 zł stery Ritchey WCS Carbon 199 zł przerz.tył XTR RD-M972 178 g 385 zł przerz. przód XTR FD-M970 125 g 195 zł manetki XT SL-M770 + pancerze 209 zł klamki Avid Juicy Seven hamulce Avid Juicy Seven p185/t185 825 zł korba XT FC-M770 395 zł kierownica Ritchey WCS Carbon Flat Bar 135 g 260 zł mostek Ritchey WCS Carbon 4AXIS Matrix 398 zł sztyca Ritchey WCS Carbon 1-Bolt 385 zł pedały XT PD-M770 154 zł siodło Selle Italia SLR XC Gel Flow 07 170g 305 zł koła Mavic CROSSRIDE DISC 750 zł łańcuch XTR CN-7701 59 zł kaseta XT CS-M770 135 zł opony w wersji oszczędnej Ritchey Z-Max EVOLUTION 26x2.1 07...lub inne (100 zł drożej) 85 zł dętki Michelin Aircomp Latex...lub inne 60 zł ok... 7918 zł Większość cen komponentów z: http://www.formicki.webd.pl/catalog/index.php Pewnie by się jeszcze parę zł dało zejść z ceny...ale karbonowe markowe komponenty mocno ją podwyższają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Maja 2008 Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 I po co się w ten karbon pchać jak masz słabe i do tego ciężkie koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MS3 Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Bo się MasterBoss chciał zmieścić w 6600zł na karbonowych komponentach Inne koła (np. tańsze DT... http://www.rowery.com.pl/sklep/index.php?p...amp;prod_id=855 ) tylko podniosą przy tej konfiguracji cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 No to raz, że się nie zmieścił a dwa że wyprzedzi go bez specjalnego wysiłku gość na lekkich kołach a aluminiowych rurkach. Rama, amor i koła to komponenty których waga się liczy, na reszcie można oszczędzać bo ich ewentualna wymiana jest względnie tania. Koła ja bym poskładał na piastach XT CL do tego obręcze DT XR 4.1d i szprychy DT Comp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 zapamiętajcie, że to co się kręci ma być lekkie Nie ma sesnu, jak mówi Schwefel, ładować się w carbon z takimi kotwicami jako kółka. imo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 A koniecznie muszą być tarczówki i napęd XT, a nie można dać V i napęd deore, do tego części nie karbonowe, a aluminiowe i tak zaoszczędzona kasa pójdzie na lepsze kółka (ja osobiście jestem zwolennikiem DT i Woodman) a jak coś zostanie to ewentualnie wtedy pokombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Właśnie chyba jakieś lepsze V-ki wezme zamiast tarcz. XTR-a można dostać taniej niż 385zł. Nie wiem tylko jakie kółka. Czy lepiej kupić całe czy składać koła. A napęd to XTR albop X9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Jeżeli chodzi o v-ki to polecam Avid SD7. Lekkie, hamują jak żylety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Ok. A koła? Składać czy kupić całe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Może takie? http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=510 Za dopłatą 32 zł szprychy DT Revolution. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Hmm... No nie wiem. Bardziej obstawałbym za jakimś Mavic-iem CrossRide/CrossLand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Z całym szacunkiem, ale czytając opinie o Mavikach i po rozmowach ze sprzedawcą (kompetentny - sam jeździ i sam posiadał Maviki) to ja bym się w to nie pchał. Co prawda wielu je chwali ale wielu też na nich psy wiesza. TO jest na takiej zasadzie, że połowa to udana partia a druga połowa się sypie. Ja osobiście jak już będę wymieniał koła to na piasty DT. Najlepiej to 240 ale wiadomo, że kasa na drzewach nie rośnie ale polecają też 370 a one kosztują około 280 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Więc koła lepiej złożyć czy kupić gotowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Lepiej cos poskladac. Za ok. 750 zl zlozysz kola na piastach XT i lekkich obreczach np. mavicach 717 albo DT 4.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 I będą one lepsze niż Mavic CrossRide? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Oczywiście, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterBoss Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Co o tym świadczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Waga, koła składane będą lepiej się toczyć, nie będzie takich problemów z serwisem, częściami zamiennymi etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.