Salvin Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Witojcie Mam problem z nadmierną głośnością napędu na przełożeniach od 2x7 do 2x9 (i tylko na nich!). Nie jest to żadne piszczenie po prostu słychać bardzo wyraźnie jak łańcuch układa się na blatach korby. Co ciekawsze rower był ostatnia na przeglądzie, ale problem jest nadal... Napęd to pełne xt oprócz łańcucha lx (przebieg 600km) . Oczywiście wszystko jest regularnie czyszczone oraz smarowane. Przy okazji jeszcze jedno pytanie: czy warto kupować droższy łańcuch, konkretnie chodzi mi o xtr?
Mod Team bogus Napisano 27 Maja 2008 Mod Team Napisano 27 Maja 2008 Jest o spowodowene tym, że przy taki przełożeniach łańcuch ma duży przekos. Wtedy napęd chodzi głośniej od tego gdy nie jest "przekoszony". Na takich przełożeniach poprostu się nie jeździ, bo to zabija napęd szybciej niż myślisz.
Salvin Napisano 27 Maja 2008 Autor Napisano 27 Maja 2008 no wszystko fajnie tylko na jakim przełożeniu mam jeździć żeby uzyskać podobną kadencje jak np. na 2x7? bo jeżdżenie na 3x6 albo na 3x5 to już chyba morderstwo popełnione na napędzie
Martinii Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Hmm... O ile o przelozeniu 2x9 mozna mowic, ze lancuch jest przkoszony, to na przelozeniu 2x7 juz raczej nie...
Mod Team bogus Napisano 27 Maja 2008 Mod Team Napisano 27 Maja 2008 Na 2x7 też takie cuda się zdarzają. A zamiast na 2x7 możesz jeździć na 3x5. a zamiast na 2x9 na 3x7/6. Przełożenia chyba mniej więcej powinny się zgadzać pod względem kadencji.
Ecia Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 U mnie jest podobnie - na często przeze mnie używanym przełożeniu 2/8 łańcuch też już szoruje o wózek tylnej przerzutki (XT Shadow). Mam to gdzieś - czego i tobie życzę Pozdrówko luzackie
Gonzo2 Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 I ja się dołączę: mam korbę XT 08 kasetę XT i łańcuch także XT. Kiedy jadę na środkowym blacie korby (nie ważne która koronka kasety) to jest znacznie głośniej niż na największym blacie korby. Ten dźwięk to jakby głośniejsze układanie się łańcucha na ząbkach korby. Chciałbym dodać, że jeździłem na dwóch rowerach kolegów z kasetami sram'a i łańcuch chodził jak po maśle. Wydaje mi się, że ząbki kasety shimano są bardziej ostre niż u srama. Pozdrawiam
Salvin Napisano 27 Maja 2008 Autor Napisano 27 Maja 2008 Gonzo no właśnie u mnie też jest cichutko na najmniejszym jak i największym blacie korby. Tylko ta środkowa taka dziwnie głośna... Dzisiaj przejechałem się żeby sprawdzić czy to może wina tego przekosu/a i okazało się, że moj problem jest identyczny jak Twój - głośno jest niezależnie od koronki kasety na której jest łańcuch. Może taki urok xt ale coś nie wydaje mi się...
Ecia Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Chyba nie - bo u mnie na pozostałych biegach na środkowej tarczy łańcuch pracuje cichutko. Może to kwestia minimalnego niedoregulowania przerzutki. Pozdrówko z domniemaniem
Gość R3surrection Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 mam manetki deore tył xt shadow łańcuch kaseta 9 deore i tez glosno....ale jednak precyzyjnie
Mod Team bogus Napisano 27 Maja 2008 Mod Team Napisano 27 Maja 2008 Ja mam z tyłu XT Shadow, manetki Alivio i kasetę Alivio, żadnych dźwięków, odgłosów nie ma na żadnym przełożeniu.
Gonzo2 Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 A moze to dlatego, ze na najwiekszym blacie wózek jest mocniej napiety i lepiej trzyma lancuch. P.S. to ze dla kogos jest bloga cisza nie oznacza ze drugiemu nie bedzie to przeszkadzac
Ecia Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Salvin: analogicznie jak u ciebie, przerzutka (obie zresztą) i korba to XT. Kaseta i łańcuch - Deore, ale to nie powinno mieć znaczenia. Chyba, że łańcuch LX jest wyjątkowo głośny - ale nie sądzę, aby przebijał pod tym względem mój, bo właśnie moje Deore do najcichszych nie należy Pozdrówko po połowie
shermanking Napisano 28 Maja 2008 Napisano 28 Maja 2008 witam wszystkich na forum mam takie pytanie poniekąd związane z tym tematem kupiłem korbę xt 08 i kasete 08 ale mam problem z łanuchem bo sie trochę zamotałem chciałem campagnolo c9 ale ze takich eksperymentów mieszanych nigdy nie robiłem wiec nie wiem co z kompatybilnoscia, poza tym zastanawiam sie nad shimano cn-7701 oraz sramem pc-991 w sumie najbardziej to chcialbym campe wiec moze ktos jak takie cos zadziala a moze ktos juz testowal taka kombinacje z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi
kopaczus Napisano 28 Maja 2008 Napisano 28 Maja 2008 Też mnie interesuje kwestia kompatybilności łańcuchów Campy z kasetami Shimano. Szukałem na necie, ale nic szczególnego nie znalazłem... sam będę testował C9 z kasetą XT albo XTR ale to dopiero na jesieni, więc jak ktoś coś wie to proszę mówić!
KtośTam Napisano 28 Maja 2008 Napisano 28 Maja 2008 mówić będzie trudno, chyba że dam jakieś mp3 załącznku a tak na serio - używam C9 w szosówce z kasetą ultegra i nie mam problemów wielu ludzi używa C9 w rowerach mtb z kasetami shimano, jednego znam osobiście, kilka opinii można znaleźć na pl.rec.rowery - ostatnio ktoś tam narzekał (nie ja ), że C9 nie chce mu działać z korbą XT'08, ale równocześnie zaznaczył, że z kasetą XT pracuje doskonale.
shermanking Napisano 6 Czerwca 2008 Napisano 6 Czerwca 2008 mówić będzie trudno, chyba że dam jakieś mp3 załącznku a tak na serio - używam C9 w szosówce z kasetą ultegra i nie mam problemów wielu ludzi używa C9 w rowerach mtb z kasetami shimano, jednego znam osobiście, kilka opinii można znaleźć na pl.rec.rowery - ostatnio ktoś tam narzekał (nie ja ), że C9 nie chce mu działać z korbą XT'08, ale równocześnie zaznaczył, że z kasetą XT pracuje doskonale. tak więc zdecydowałem się na campę i musze powiedzieć że z kasetą xt i korba xt pracuje lepiej niż myślałem pierwsze testy pokazały ze łancuch zarówno na korbie jak i na kasecie przeskakuje bardzo szybko i bez zadnych oporów można powiedzieć że eksperyment powiódł się lepiej niż oczekiwałem
3Rider Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Odkopię temat. I jak to jest z tą głośną pracą napędu xt? Nadal u was występuje? Może to kwestia podkładek - http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=41084
Gość R3surrection Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 u mnie znacząco wzrosła rpezycja po wrzuceniu manetek xt... teraz doszła kaseta 11-34 oraz connex 908. zdam raport jak przestanie lać....
hudy Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 Ostatnio bawiłem się dwoma napędami XT, nowymi. Każdy chodził dość głośno. Z początku też myślałem, że to łańcuch trze o prowadnicę. Ale po dokładniejszym zbadaniu sprawy okazało się, że przy dużych przekosach łańcuch "tyrka" o zębatki w korbie i stąd ten dźwięk. Przynajmniej w tych przypadkach. Na małej tarczy nie "tyrkają" 4 największe koronki, na drugiej tarczy nie "tyrka" 5 środkowych (mowa o napędzie na 3x9), a na blacie nie "tyrkają" 4 najmniejsze koronki. Napędy były nowiutkie. Możliwe, że to się układa po pewnym czasie.
Mod Team Pixon Napisano 23 Lutego 2009 Mod Team Napisano 23 Lutego 2009 Ludzie narzekają na głośną pracę kółeczek w przerzutkach XT shadow. Może to również zwiększa hałas i u Ciebie?
Jack Danniels Napisano 23 Lutego 2009 Napisano 23 Lutego 2009 Ja mam kółeczka wymienione na KCNC, kasetę XT, łańcuchów używam na zmianę Deore i XT, korba to stara Deorka na octalink (taka z podłużnymi korbami) i nic mi nie stuka. To znaczy hałasuje przy 3x8-3x9, ale to wina przedniej przerzutki, którj nir chcę popuszczać, bo i tak niedługo wypływam, a w lecie będzie ok. Możliwe że to faktycznie te kółka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.