ROWERKA Napisano 26 Maja 2008 Napisano 26 Maja 2008 Zastanawiam się and kupnem któregoś z tych modeli . Bardzo prosze o opinie jesli macie na temat zawieszenia. Który z tych modeli się najlepiej sprawdza. Wiem, ze zawsze sa jakies minusy. Podobno Trek i Cube mają dobre ramy. Jak jest z zawieszeniem ? POzdrawiam Bajkerów i Bajkerki
Mryous Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Ja bym brał Gianta Maestro jest naprawdę miodne Jeździłem na Anthemie, fajnie sobie radzi zapobieganiem bujaniu
Rulez Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Trek fuel ex 5.5 To jednozawias (jak np. Kellys, czy Kona) żadna rewelacja , dopiero od modelu Fuel EX 7 zawieszenie jest zmienione (podobno działa b. dobrze - był jakiś test, chyba w BB) Zamiast Treka 5,5 lepiej wziąć Cube z zawieszeniem Horst Link. Podobno najlepsze jest Maestro - niestety nie jeździłem.
mudia Napisano 28 Maja 2008 Napisano 28 Maja 2008 Osobiście posiadam Giant'a TRANCE z zawieszeniem Maestro. Jeśli miał bym wybierać pomiędzy ww rowerami to Trek odpada (zawieszenie zdziała jak 1 zawiasowe - to odnośnie starszych wersji bo nowych nie widziałem). Z 2 pozostałych wybrał bym Maestro. Jest to dobre zawieszenie (niestety nie mogę go porównać z innymi). Maestro jest zdecydowanie nowsze od Horsta, co nie znaczy, że Horst jest do bani, ale systemy wirtualne (VPP virtual pivot point / TPO - tymczasowy punkt obrotu) są wg wielu przyszłością. Zresztą powinieneś poszukać innych tematów o tej tematyce, bo na tym forum wyło ich bardzo dużo i były zdecydowanie pełniejsze.
ROWERKA Napisano 31 Maja 2008 Autor Napisano 31 Maja 2008 No to ok....teraz wyszło tak: Giant Trail Cypher damski Trek fuel ex 5.5 Cube Ams Wls Comp Już niedługo....postaram się walczyć z niecierpliwością...popytam o jakies przeceny albo coś...?Wierzę w to , ze uda się mi wybrać ....i wypróbować na hallera jest podobno test centre jeśli chodzi o Gianta CENA MNIE DOBIJA .....tego gianta....ładne cacko damskie...
tobo Napisano 1 Czerwca 2008 Napisano 1 Czerwca 2008 do tego za te same pieniadze damska wersja czesto jest slabiej wysposazona. wybralbym gianta.
ROWERKA Napisano 1 Czerwca 2008 Autor Napisano 1 Czerwca 2008 niestety ale ten giant co wybrałam jest o 2 koła droższy od treka Co to jest system R1 w Treku? NNie mogę znaleźć...no ale szukajcie a znajdziecie...?
alghar Napisano 2 Czerwca 2008 Napisano 2 Czerwca 2008 Na stronie Ski Team znalazłem Specialized FSR XC Comp 4549 zł ale czy są i jakiej wielkości ? ( model 2006 )
Rulez Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 Skiteam sprzedaje resztki - stracił prawo do dystrybucji Speca, Garego - nie dorośli do handlu rowerami ... Dla zainteresowanych test Treka EX 9,5 - polecam w celu zapoznania się z zawieszeniem nowego typu : http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/3097/3/
ROWERKA Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Napisano 16 Sierpnia 2008 Kontynuując z chęcią znalezienia i zrozumienia różnic między tymi zawieszeniami...poszukałam ... Horst-Link - przegub na tylnym widelcu chroniony patentem, w rowerach z czterozawiasowym zawieszeniem tylnym; dzięki temu zawiasowi możliwy jest ruch osi tylnego koła po drodze wyznaczonej przez układ równoległy Czy Horst link jest obecny w Treku? Wiem, że maestro dobre... zapatruję na tego Cube...jak to pracuje i na ilu puntkach obrotu też czterech... Ktoś wytłumaczy mi tą różnicę? Międy czterozawiasem , Virtual Pivot point- Jednozawias i Horst link...Tu już nie chodzi o to nawet które z nich jest lepsze bo sa gusta i guściki, jak wiadomo, każdy będzie uważał inaczej...ale może w teorii... Wątpię bym mogła i była w stanie porównać praktycznie działanie tych trzech modeli... Chcę dobrze wybrać...wybór jeszcze będzie trwał... to długi proceees... ale co tam...lepiej się nie spieszyć Pozdrówko prosząco-pytające
Schwefel Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Tu masz wszystko o co pytasz http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...t=0&start=0 A Fuel 5.5 niema horsta.
Rulez Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Ni ma gustów i guścików - podstawowa różnica - rower z HorstLink - tylne koło ma cały czas kontakt z ziemią nawet w czasie hamowania - jednozawias czy wielozawias bez Horsta nie Trek Fuel 5,5 to wielozawias, a kinematycznie jednozawias .
ROWERKA Napisano 18 Sierpnia 2008 Autor Napisano 18 Sierpnia 2008 Dziękuję za tłumaczenie...jednak są rzeczy, które wymagają znajomości podstaw kinematyki...nie potrafie sobie wyobrazić pracy poszczególnych zawieszeń..nie wiem co mnie opętało w związku z powyższym...by się dowiedzieć jak to pracuje...i różnice w kontakcie z podłożem... POzdrówko śmiechu warte:) Dziękuję Tłumaczom i Tobie Tobo:) Jeszcze pewnie wiele pytań się pojawi z mojej strony...ale jak na razie się dokształcam i próbuję zrozumieć te sprawy, z którymi mam problem... Kinematyka :DDD
Miecho87 Napisano 20 Sierpnia 2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 roweru polecam Linkage http://www.bikechecker.com/index.php?news To program symulujący w pełni tylne zawieszenia rowerów ze wszystkimi efektami typu krzywa progresji, kopanie korb itp. W sekcji Free Demo masz darmowy download dema, w którym nie można zapisywać projektów, ale za to myślę, że może Ci się przydać w celu podpatrzenia jak zachowują się różne systemy zawieszeń. I do tego w sekcji Bike library na w/w stronie jest pokaźna baza gotowych ram do tego programu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.