tobo Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 jestem zainteresowany ramą z systemem wirtualnym. wiele firm podaje ze zawieszenie tego typu nie buja. wiec dlaczego często w opcjach wyboru tlumika są tłumiki platformowe? skoro wirtuale nie bujają to po co reignowi w pierwszym roku produkcji byl swinger 3way? zastanawiam sie nad wyborem miedzy isx-6 manitou z platformą, foxem dhx 5.0 air lub zwykłym foxem bez platformy (pro pedal w foxie floacie r to jak dla mnie fikcja). czy obecność platformy nie dubluje funkcji zawieszenia i przez to nie wplywa negatywnie na jego czułość? w niemieckim katalogu z częściami w jego wstępie/wprowadzeniu znalazłem zestawienie obecnych na rynku systemow zawieszen z ich plusami i minusami. przy wirtualach podane bylo wsrod plusów "brak bujania w czasie jazdy na siedząco".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasha Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Ja przy VPFree, czyli drobnych 215mm skoku nie odczuwam potrzeby posiadania platformy. Mam Foxa DHXa 5.0 i ProPedala non stop skręconego na zero. Jak się jedzie i siedzi w siodełku to coś tam leciutko się zawieszenie rusza, ale nie ma tragedii, przy jakichś podjazdach i trochę większym mordowaniu pewnie coś tam się więcej rusza, ale też nie odczuwam tego negatywnie. Przy staniu na pedałach i sprintach już bardziej buja, ale w dalszym ciągu nie jest to coś co by mnie bardzo spowalniało, nie mam uczucia deptania po wacie Mój drugi rower to sztywniak i jeżdżę na obu tak na przemian, więc to nie jest kwestia tylko i wyłącznie przyzwyczajenia do bujania. Z drugiej strony ja nawet DMa FR z Burnerem nie "rozbujywałem" bardzo. Po prostu nie jeżdżę na fullu tak jakbym właśnie wjeżdżał na metę tour de france A co do obecności damperów z platformą w wirtualach to pewnie też dlatego, że jednak spora większość damperów to właśnie dampery z jakąś tam platformą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 masz porownanie pracy dhx'a do jakiegos innego tlumika sprezynowego/powietrznego? w tlumikach platformowych chyba jest tak jak z kontrola trakcji w mercedesie: nawet jak ją wyłączasz to gdzies tam w sytuacjach skrajnych kontrola trakcji i tak jest obecna. czyli nawet jesli jest ustawiona na minimum - platforma - to i tak choc troche dziala (spv czy intrinsic maja minimalne wymagane cisnienie ktore musi byc i nie da sie tego obejsc). ja tez jezdze w siodle i wtedy jest spokoj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasha Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 W VPFree nie, a tak to miałem w poprzednich ramach do czynienia z kilkoma, ale wszystkie bez platformy i nigdy mi bujanie specjalnie nie przeszkadzało. Kumpel ma w Authorze A-zone Swingera Air 4 (ten ze zbiorniczkiem) i jest zachwycony, raz właśnie działaniem platfomy, a dwa działaniem samego dampera... Zawsze należał do tych co to lubili czułe zawieszenie, więc by raczej narzekał a nie chwalił No, ale to jednozawias, więc zupełnie inna bajka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.