Elo78 Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witam , kupiłem sobie rame mtb framework (możecie ją znaleźć na allegro) w rozmiarze 19 cali , a mam 186 wzrostu i mam zbyt wiele wątpliwości co do tego czy będzie pasować. Znów powracam do początku swojej koncepcji czyli ramy GT na która bezskutecznie polowałem przez jakieś 2 miechy. Zastanawiam się czy pomimo zmiany właściciela firmy i przeniesieniu produkcji ramy te zachowały swoją wytzrymałość z której słyneły (może nadal słyną). Co sądzicie o tych ramach. Raczej bym brał model avalangez zeszłego roku (ten z tym małym logiem).Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Coś na na peweno z legendy zostało, jest piękny Zaskar(szczególnie wersja karbon mnie powala jest po prostu moim zdaniem jedna z najpiękniejszych ram na świecie aktualnie produkowanych), jest i lawinka bo pewnie o nia ci chodzi. Na pewno jest to bardzo sztywna rama (kręgosłup mocno to czuje) ale zarazem sa to bardzo mocne konstrukcje choc jako ramy nieco przycieżkawe, lawinka waży w rozmiarze L około 2kg. Myślę że GT straciło na swojej "legendarnej" renomie z wielu powodów min. tym że przez długi okres byli marka marketowa w USA (takie rowerki jak z naszych makrokeszy) i to nadszarpnęło ich wizerunkiem. Kilka problemów technicznych (pękajace ramy) i przede wszystkim bankructwo i przeinwestowanie zwiazena z I-drive. Pod koniec poprzedniego roku nastapiła chyba kolejna zmiana właściciela i zarazem widac chęc pracy nad poprawa wizerunku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 A polecałbyś model avalanche do XC , czasem do maratonów? Ogólnie więcej w mieście ale teren też się może zdarzyć , no i który model bo jest z tego co kojarze 1.0 , 2.0 i 3.0 , szczerze mówiąc nie wiem czym się one różnią. I takie jedno pytanko za ile mozna dostac używke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry484381 Spytaj się użytkowników rowerów GT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Tu masz 2 do wyboru http://www.allegro.pl/search.php?string=gt...1&country=1 używki przy tej cenie nie warto kupować. Jak na miasto/maraton to ten model się sprawdzi, jeśli same maratony to lepiej dołożyć do Zaskara lub innej ramy szukać. 3.0 - 1.0 różnią się cieniowaniem ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Mama jedno możliwe że troche głupie pytanie Avalache 1.0 nie jest cieniowany czy jest cieniowany pojedyńczo a 2.0 podwójnie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 tj jedynie oznakowanie modeli rowerow skladanych na tych ramach, cos jak scott scale + numerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Avalanche 1.0 to najwyższy model lawinki, więc jeśli jest jakaś różnica między np. 2.0 a 1.0 w cieniowaniu to pewnie na korzyść 1.0. PS Jeśli chciałbyś się przymierzyć do mojej Lawiny (mam dokładnie taką ramę http://www.allegro.pl/item368944207_gt_ava...rama_biala.html w rozmiarze M, czyli 18.5 '') to możemy się gdzieś umówić (zapraszam na priv) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Mała poprawka. Najwyższy model Avalanche to Pro i Expert (różnice osprzętowe). Od 1.0-3.0 różnią je kształty ramy (górna rura ma przekrój soczewki a nie okrągły) i niewspawane wzmocnienia przy główce ramy. IMHO wizual;nie wyglądają dużo lepiej http://www.mojekolo.cz/pics/gt%202008%20av...20pro/velky.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daVe Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Fakt - zapomniałem o tych bez cyferek ;-) Z tego co mi się wydaje to różnice są między 3.0 a pozostałymi. Bo w 2.0 już są dodatkowe wzmocnienia przy główce (choć tylko przy dolnej rurze...), a górna rura nie ma przekroju koła tylko owal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Hmm , jęsli miałbym sie do czegoś przymieżac to do ramy w rozmiarze L (od krocza do ziemi 90 cm) i to w najlepszym wypadku to używki , a z jakiego rodzaju aluminium sa te poszczególne modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 6061 http://www.allegro.pl/item366579019_nowy_r...x_deore_lx.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Collery Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Moim zdaniem GT wraca na bardzo dobrą drogę, a co do ram - to dalej są na bardzo wysokim poziomie. Choć troszkę ciężkie są sztywne i wyśmienite w prowadzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Szkoda tylko, że topowe ramy są ciężko osiągalne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 26 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 A są modele ze stopu 7005 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Np. Avalanche Pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 A poza tym modelem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Ten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A jeśli bym wziął rame ze stopu 6061 to spełniałaby swoje zadanie jeśli chodzi o wytrzymałość? Ogólnie przepraszam za upierdliwość ale w ofercie GT jestem słabo zorientoway , a że wcześniej miałem kellysa magnusa w którym zaczeła szfankować rama (zaczeła strzelać na spawie) to bardzo mi zależy na wytrzymałości. Nie potrzebuje "czołgu" ale wole mieć zapas wytrzmałości. Tak więc XC , amatorsko jakiś maraton czasami , większość po mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Wytrzyma z pewnością. Ale jeśli masz okazję kupić nówkę to nie baw się w używki, te ramy kuszą by na nich szaleć a nigdy nie wiadomo jak jeździł poprzedni właściciel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Na tej aukcji widać kilka szczegółów ramy GT Avalanche Pro. Najbardziej w oczy rzuca się soczewkowy przekrój górnej rury i dodatkowe jej wzmocnienie przy główce ramy, przy bliższym oględzinach można dostrzec ciekawie wyprofilowane rurki tylnego widelca. Za tą cenę? Myślę że warto. Dla porównania tutaj są zdjęcia GT Avalanche 2.0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.