Skocz do zawartości

[przedni napęd] stukanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam problem z przednim napędem w moim rowerze. Kupiłem go jakieś 2 miesiące temu i wszystko było w porządku, ale ostatnio zaczęło coś stukać w przednim napędzie, dźwięk jakby łańcuch uderzał o zębatkę korby. Wczoraj wyczyściłem łańcuch, wielotryb i przerzutki benzyną, potem spryskałem WD-40 wytarłem i zostawiłem na noc. Dzisiaj znowu wytarłem, nasmarowałem i niestety dźwięk pozostał, nawet się nasilił. Sprzęt jest nowy więc nie powinno byc problemu.

Łańcuch: KMC Z51

Kaseta: Shimano HG-30 7V

Korba: Shimano M191

Niestety nie dysponuję rozkuwaczem do łańcucha więc nie jest on super czysty, ale chyba jest w porządku, poza tym z tyłu na wielotrybie i przerzutce wszystko chodzi cichutko. Czy może być problem na zębatkach przednich? Dokręciłem je i nie wiem co jest grane. pomocy

• 2 tygodnie później...
Napisano

1. Dobiłeś fabryczny suport - wtedy strzela przy kręceniu

2. Jeśli strzela przy skokach, łańcuch może po prostu obijac się o ramę, lub dwonić na zębatce korby (ja mam Holzfellera, i przy skokach wydaje głuche "aluminiowe" stuki - rama działa jak pudło rezonansowe) To akurat niegroźne.

3. Jeśli zamoczyłeś pedały, to jak w p.1, z tą różnicą, że niedługo któryś odpadnie....

4. KMC mógł się po prostu wyciągnąć, jeśli go katujesz.

5. Mogła się wyciągnąć linka przedniej biegałki, wyreguluj, albo daj na serwis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...