TomaszM Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witajcie, jestem zmuszony zmienić piastę tył, jako że na rynku nie ma już piast na wolnobiegi nakręcane (chyba że się mylę), czas pomyśleć o przejściu na kasetę. Przerzutkę + manetkę mam na 6 biegów, natomiast kasety 6-biegowe nie istnieją, minimum to 7 biegów. Czy osprzęt 6-biegowy będzie współpracował z 7-biegową kasetą? Wiem, że trzeba to wyregulować i zblokować w przerzutce pierwszy lub ostatni rząd. Ale czy odległości poszczególnych zębatek względem siebie nie są przypadkiem inne? Czy zębatki w 7-rzędówce nie będą bliżej siebie niż w dotychczasowej 6-rzędówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Myśle ze można kupić gdzieś jeszcze piaste pod wolnobieg, ale pewności nie mam. Popytaj w sklepach i sprawdz Allegro. Nie ma znaczenia 6 czy 7 zebatek. Odległości są takie same. Dopiero w systemie 9sp są mniejsze, a łańcuch węższy. Przerzutka też obsłuży 7 koronek. Proponuję ci wymianę piasty i zakup kasety 7 lub 8 sp. (obowiązkowo nowy łańcuch). A w przyszłości też manetki, bo na dłuższą metę ten 'jałowy bieg' może wkurzać. No i po co ci kaseta 7 czy 8, skoro manetka obsłuży tylko 6. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszM Napisano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 No i po co ci kaseta 7 czy 8, skoro manetka obsłuży tylko 6. Po to mi kaseta na 7, że na 6 kaset nie ma. Gdyby były, nie byłoby pytania A zmieniam z wolnobiegu na kasetę ze względu na piastę, którą muszę wymienić. Wiem że może dostałbym jakąś piastę na wolnobieg, ale w sklepach jeśli mają to same śmieci z dolnej półki za 10 zł, które chińczycy jeszcze gdzieś w szałasie klepią. Novatec'a czy Shimano już nie można dostać nigdzie. I to mnie zmusza do przejścia. O nowym łańcuchu pamiętam Dzięki za odpowiedź, jeśli w 6 i 7 odległości między zębatkami są identyczne, to załatwia sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.