Skocz do zawartości

[kaseta i przerzutka] kompatybilność mieszanego sprzętu na 6 i 7 rzędów

TomaszM

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

jestem zmuszony zmienić piastę tył, jako że na rynku nie ma już piast na wolnobiegi nakręcane (chyba że się mylę), czas pomyśleć o przejściu na kasetę. Przerzutkę + manetkę mam na 6 biegów, natomiast kasety 6-biegowe nie istnieją, minimum to 7 biegów. Czy osprzęt 6-biegowy będzie współpracował z 7-biegową kasetą? Wiem, że trzeba to wyregulować i zblokować w przerzutce pierwszy lub ostatni rząd. Ale czy odległości poszczególnych zębatek względem siebie nie są przypadkiem inne? Czy zębatki w 7-rzędówce nie będą bliżej siebie niż w dotychczasowej 6-rzędówce?

Myśle ze można kupić gdzieś jeszcze piaste pod wolnobieg, ale pewności nie mam. Popytaj w sklepach i sprawdz Allegro. Nie ma znaczenia 6 czy 7 zebatek. Odległości są takie same. Dopiero w systemie 9sp są mniejsze, a łańcuch węższy. Przerzutka też obsłuży 7 koronek. Proponuję ci wymianę piasty i zakup kasety 7 lub 8 sp. (obowiązkowo nowy łańcuch). A w przyszłości też manetki, bo na dłuższą metę ten 'jałowy bieg' może wkurzać. No i po co ci kaseta 7 czy 8, skoro manetka obsłuży tylko 6. Pozdrawiam.

No i po co ci kaseta 7 czy 8, skoro manetka obsłuży tylko 6.

Po to mi kaseta na 7, że na 6 kaset nie ma. Gdyby były, nie byłoby pytania :)

A zmieniam z wolnobiegu na kasetę ze względu na piastę, którą muszę wymienić. Wiem że może dostałbym jakąś piastę na wolnobieg, ale w sklepach jeśli mają to same śmieci z dolnej półki za 10 zł, które chińczycy jeszcze gdzieś w szałasie klepią. Novatec'a czy Shimano już nie można dostać nigdzie. I to mnie zmusza do przejścia.

O nowym łańcuchu pamiętam :D

Dzięki za odpowiedź, jeśli w 6 i 7 odległości między zębatkami są identyczne, to załatwia sprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...