MarcinGoluch Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witam! Nadarzyła się okazja ściągnąć sprzęt z dość egzotycznego kraju jakim jest Izrael. Głównie miały to by być widelce Marzocchi z roczników 05-07 w cenach lepszych niż USA . Tu rodzi się pytanie o stawki celne i podatek. Czy ktoś jednoznacznie może mi powiedziec jak będzie wyglądał podatek i cło przy sprowadzeniu sprzętu z Izraela? Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 ja bym poszukał na stronach "podatkowych" lub odpowiednich ministerstw... np http://www.mg.gov.pl/Clo/TaryfaCelna/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ouzo Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 nie wiem jaka jest wartosc cla (strzelam, ze gdzies w zakresie 5-18%) procedura jest nastepujaca: do ustalenia wartosci przesylki bierze sie wartosc zadeklarowana na paczce (WLACZNIE z kosztem przesylki - wg mnie bezczelnosc ), wartosc ta poprzec musisz faktura lub tez dokumentem zamowienia. Jesli zamawiales czesci przez eBay przedstawiasz wydruk aukcji + przelewu lub przekazu PayPal. Jako zamowienie wystarczy wydruk ze stronki internetowej. Na wartosc paczki naklada sie clo. Wartosc powieszona o clo stanowi podstawe do naliczenia VAT (22%). I to juz koniec. EDIT: stawka na rowery wynosi 15%, na czesci jeszcze nie znalazlem EDIT2: widelce przednie, pozycja 8714 91 30, 4,7% a wiec zamawiajac 3 widelce po 300$ kazdy, 50$ przesylki ($=2.18) bedzie cie to finalnie kosztowalo 2645,37114 PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woj_teq Napisano 24 Maja 2008 Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Domyślam się o którego gościa chodzi, kupowałem od niego właśnie amora i cło wyszło mnie jakieś 7 % wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.