sirareq Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Witam, posiadam treka 3700 od prawie 4 lat i jestem z niego bardzo zadowolony. W ciągu ostatniego roku wymieniłem w nim większosc elementów (seryjne się posypały niestety) i z orginalnego została tylko rama i przedni amortyzator z kołem. Z wyborem dwóch ostatnich problemów raczej nie mam, chociaz konkretnego modelu jeszcze niewybrałem. Ogólnie koło bardzo wytrzymałe z uwagi, że waże ok. 90kg (przy 183cm wzrostu - rama 21'), hamulce hydrauliczne (prawdopodobnie avida). Pozostaje tylko problem z doborem amortyzatora: seryjny "RST191C4" do najlepszych (raczej) nie należy. W tym momencie zasadnicze pytanie: czy obecna rama jest na tyle wytrzymała aby sobie z nowym amorkiem poradzic bez problemu i czy geometria będzie w porządku z większym amorem, czy jednak powinienem zacząc od zmiany ramy (druga wersja mniej korzystna finansowo). użycie roweru: częste wypady, głownie xc, ale czesto jeżdzę po miescie staczając boje z krawężnikami i innymi przeciwnosciami, wiec rower lekko nie ma. proszę o opisnie odnośnie dalszej perspektywy życia ramy i polecane amorki (miło widzane nowe, ale jak jakiś uzywany się trafi godny polecenia to też może byc) rower obecnie wygląda tak: i zbliżenie na amortyzator: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Od początku. Twój RST jest w stanie agonalnym. Porównywanie go między amorem z przedziału 800-1000 zł nie ma sensu bo jest to skok mniej więcej z prehistorii do epoki nano. Aby nie popsuć geometrii(jeżeli koniecznie nie chcesz wymieniać ramy) polecam coś ze skokiem 80mm. 100 mm by jeszcze uszło, przy 120mm rower wyglądałby jak chopper. Poza tym do takiej jazdy jaką ty preferujesz 80 mm spokojnie wystarczy(typowe xc, większość rowerzystów ma amory z takim skokiem). Myślę że póki twoja rama daję radę, to możesz jej na razie nie zmieniać, do póki gdy nie uzbierasz funduszy. Trek to dobra, uznana firma, więc nie ma obaw. Jednakże rama to podstawa całego roweru, więc należy się liczyć z kosztem co najmniej 500zł(360 Accent el norte, 450 Accent el nino, a wzwyż(ponad 500zł) to już masz praktycznie każdą uznaną markę, masę Authorów, dużo Cube, nawet Corratec jest) Bardzo by pomogło, gdybyś dał jakąś rozpiskę tego co masz, bo być może nie opłaca się pakować amora z wyższej półki do jakiegoś np przedpotopowego napędu. Co ja bym polecił: http://www.allegro.pl/item362747853_rock_s...008_935pln.html (ale do tego nowa rama) A najlepiej http://www.allegro.pl/item365047298_marzoc...izsza_cena.html A resztę przeznaczyć na ramę. A funduszy na koła i hamulce ile masz? Pozdrawiam p.s.Zakładając że kupisz tego Mx pro, z kwoty 1000zł zostanie Ci 300zł. Doskładasz troszkę ponad dwie stówki i masz bardzo przyjemną ramkę np http://www.allegro.pl/item369505434_cube_a...ma_20_cali.html 20" myślę że do twojego wzrostu będą odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirareq Napisano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Odnośnie skoku to planowałem 80mm, góra 100mm. Ogólnie liczyłem na to, że uda się uniknc wymiany ramy, wtedy ogólnie mógłbym przeznaczyc na rower ok. 2000zł - jednak nie "na raz" tylko systematycznie od czerwca do sierpnia (uroki pracy wakacyjnej;) ). Obecnie mam korbe deore lx, koło tylne miesięczne na piaście i z obręczą dartmoor'a. Przerzutki "się załatwiają" będą za 2-3 tygodnie prawdopodobnie deore xt albo sram x.7 (jeszcze nie wiadomo do końca) jednak na nie jest przeznaczony osobny fundusz. Planowane zakupy: koło przednie o podobnej charakterystyce co tylne (koszt ok. 300-350zł), hamulce raczej avid juicy five (ok. 650zł), łańcuch i kaseta, więc zostaje mniej więcej 800-1000zł na amora. Liczę na to, że rama pozostanie, przynajmniej do następnych wakacji, o obecna treka taka najgorsza chyba nie jest (przynajmniej taką mam nadzieję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Hmmm no to może całkiem nowy rower byś sobie sprawił? Zakładając że uzbierasz te 2 tys.+ 300-400-500(nie mam pojęcia, na części by chyba wyszło najlepiej) ze sprzedaży roweru. I np. http://rowery.onet.pl/4,35,153297,15175,ra...5_0,sprzet.html Masz bardzo dobre hamulce(~~650zł na allegro, strasznie trudno dostępne), amorek pod swoją wagę(dart to właśnie amortyzator dla ludzi z twoją wagą), fajne koła, bardzo dobre opony(200zł), napęd na deore/xt i ramę z tgej samej fabryki gdzie powstaje Cube. Ogólnie niemiecki rowerek na bardzo atrakcyjnym osprzęcie. Cena w Bike-Center: 2449zł. Co do samego składania. Będziesz miał porównywalne hamulce z tym Radonem, amor będzie ciut lepszy w treku, koła również podobne. Dodatkowo otrzymujesz całkowicie nowy napęd, cały kokpit, opony i ramę. Jak na mój gust nie ma co pakować kasy w tego już dość starego Treka. Będziesz miał bdb amortyzator, hamulce, koła, ale to tylko częśc roweru, reszta pozostanie marnej jakości. Co ty na to? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 jak geo ramy Ci pasuje i generalnei rama Ci leży, to nie widzę sensu kupowania na gwałt jakiejś nowej. Zważywszy na fakt, że ramy Treka to badziewne raczej nie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirareq Napisano 23 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 kupowanie nowego roweru jakoś mi się nie widzi.. po wymianie przedniego koła i amortyzatora to z seryjnego treka zostanie tylko rama i siodełko;) reszte podzespołów jest prawie nowa (najstarsza jest korba - z sierpnia). A tak to wymieniłbym sobie teraz "przód" i ewentualnie w przyszłe wakacje ramę. Tak rozplanowane zakupy najbardziej by mi się uśmiechały, ale nie wiem, czy rower też byłby z takiej kolejności zadowolony;) Zastanawiam się tylko, czy da się bez problemów wsadzic amortyzator ze skokiem 100mm i czy nie wpłyneło by to bardzo negatywnie na geometrie, ewentualnie w jakim stopniu. Do tego dochodzi kwestia montażu amortyzatora - co będę potrzebował do zamontowania go w obecnej/nowej ramie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Maja 2008 Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 100mm na pewno wpłynie negatywnie na prowadzenie bika, będzie bardziej mułowaty przy skrętach. Ta rama była robiona pod te 60mm co masz teraz więc dodatkowe 40mm to już przesada. Do montażu potrzebujesz tylko klucz imbusowy i nową szyszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 24 Maja 2008 Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 faktycznie, jeśli rama jest robiona pod skok 60mm czy tam 63mm to 100 to za dużo. jakiś w miarę niski 80mm to chyba max dla tej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 24 Maja 2008 Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Jak się postarasz to za 1000 zł wyrwiesz już Rebę, najlepiej żeby miała ustawiony skok na 85 mm, wtedy geo się zmieni, ale nie tak radykalnie, jak przy 100 mm. Gdy będziesz zmieniał ramę Rebę możesz rozebrać i ustawić skok w przedziale 85-115 mm pod nową ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirareq Napisano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 W sumie dobry pomysł z amortyzatorem ze zmiennym skokiem. Jakie jeszcze konkretne modele moglibyści polecic ze skokiem 80mm, albo z regulowanym tak jak w poście wyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 24 Maja 2008 Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Rock Shox Tora 318 Solo Air. Jeżeli nie przeszkadza Ci waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirareq Napisano 24 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Waga nie ma większego znaczenia - najważniejsza dla mnie jest wytrzymałośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.