Leocord Napisano 21 Maja 2008 Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Witam serdeczie. Po wielu poszukiwaniach i przeczytaniu postów odnośnie interesującego mnie tematu stworzyłem trzy zestawy napędów. Chciałbym aby kosztował mnie jak najmniej, oraz aby był wytrzymały i dokładny.Robie szacunkowo około 8-10tys km rocznie. Zaznaczam że jeżdżę typowo turystycznie(asfalt,bezdroża, troche las). Napęd 8rzędowy, klamkomanetki alivio, przezutka tył i przód deore. Zestaw 1: Korba: Alivio FC-M410 Kaseta: Alivio CS-HG40 Łańcuch: CN-HG 50 Pytania: Korbe Alivio kupic na kwadrat czy octalink? Czy ten łańcuch będzię dobry? a może jest jakiś lepszy? Ktos jeździ na podobnej konfiguracji? Zestaw 2: Korba: Deore Hollowtech II FC-M532 Kaseta: Sram PG-850 Łańcuch: Sram PG-850 Zestaw 3: Korba:Deore Hollowtech II FC-M532 Kaseta: Alivio CS-HG40 Łańcuch: CN-HG 50 Najtańszy jest zestaw 1 alivio.A może Wy Szanowni rowerzyści macie jakies inne pomysły albo spostrzezenia? Chciałbym nie ładować bezpotrzeby pieniędzy w super drogi sprzęt. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NeZ Napisano 22 Maja 2008 Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Jak Ci nie zależy nic na wadze, nie przerzucasz pod obciążeniem to Zestaw 1. Alivio duuużo wytrzyma, jest tanie - ale to kloc i swoje waży. Jak chcesz żeby to jak najwiecej wytrzymało to kup do tego 2-3 łańcuchy, które bedziesz co ok 300km zmieniał. Zakładasz po takim przebiegu najkrótszy. Oczywiście mycie i dbanie o napęd przedłuży jego żywotność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 22 Maja 2008 Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 mam na sprzedaż alvio i sram 5.0 500km każdy za małą kasę alivio 15zł sram 20zł pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s75 Napisano 22 Maja 2008 Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Zdecydowanie Zestaw 1, i korba na kwadrat. W przypaku korby na octalink dochodzi koszt związany z zakupem osi na octalink ( teraz zapewne masz oś na kwadrat). Do tego zestawu 2 lub jeszcze lepiej 3 łańcuchy, częste czyszczenie + konserwacja, to gwarancja długich przebiegów. Na marginesie: mam na sprzedaż (40 zł. + przesyłka): korba Alivio FC-410 42-32-22, na kwadrat, przebieg 500km, stan bdb. + gratis oś suportu na kwadrat, przebieg trochę większy, trochę rdzy, ale brak jakichkolwiek luzów. Dla zainteresowanych prześlę foto ma maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Maja 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Co byś nie wybrał to będzie dobrze działać. Tylko korby na kwadrat nie kupuj, to nie te czasy kiedy octalink był dla bogatych A jest znacznie sztywniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leocord Napisano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Dziekuje za pomoc. Zdecydowałem sie na Alivio(octalink) mam nadzieje ze sie spisze.A wiecie moze ktore tarcze sa lepsze?te ze stali czy aluminium?(nie zalezy mi na wadze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Maja 2008 Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Jak nie zalezy ci na wadze to wez stalowe. Jedyna zaleta tarcz alu to waga, zuzywaja sie o wiele szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.