Skocz do zawartości

[koła]Mtb do ok 350zł

dzadzar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem prosić o pomoc w wyborze kół. Zastosowanie Mtb (wiadomo po lesie pośmigać szybko, ale też po szosie) chciałbym żeby były wytrzymałe ale zarazem w miare lekkie. ważę ok 87kg a rower BĘDZIE pewnie ok 11kg. nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale rama i amor jaki chce kupić do tego mroweru to Accent el nino i Suntour xcr-lo.prosze o pomoc.

Napisano

Meva rozumiem, że nie lubisz kolegi dzadzar, że mu podsyłasz link do bikestacji z kołami? Co do kół za 350pln, to w grę wchodzą tylko piasty novateca lub LX, do tego obręcze ACE18 i szprychy champion. Pozdrowerek ALL :)

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Szukam kompletu kół do hamulców v-brake za około 300-350 zł. Ważę 80 kg i mój styl jazdy to 70% miasto oraz 30% XC po lasach w okolicy Warszawy (Puszcza Kampinoska, Choszczówka itp).

Przyjrzałem się zagadnieniu dosyć dokładnie i mam następującą koncepcję:

- piasta przód: Novatec NT-751SB

- piasta tył: NT-802

- szprychy: CNSpoke

- obręcze: ACE18/ACE19

Główny dylemat dotyczy obręczy. Teoretycznie ACE19 troszkę mocniejsze, ale o ACE18 też są w zasadzie same pozytywne opinie na forum. Często wspominaną sprawą jest to, że ACE18 są dosyć wąskie. Ja używam opon pokroju Maxxis Wormdrive 1.95 a ostatni0 Geax Mezcal 1.9, więc opon dosyć wąskich jak na MTB. Najszerszą (rzadko) używaną gumą jest Kenda Karma 2.0. Czy w związku z tym ACE18 okażą się za wąskie czy będą w porządku? A może w ogóle lepiej do mojej wagi wybrać ACE19?

Mniejszym problemem jest ilość szprych - 32 czy 36. Chcę mieć koła mocne, które bez zająknięcia będą znosiły przebiegi 4 tys. km rocznie, więc skłaniam się ku liczbie 36 szprych. Ale może jest to sztuka dla sztuki i dobrze zrobione koło na 32 w zupełności wystarczy?

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...