harry-peek Napisano 26 Maja 2008 Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 tylko pytanie czy potrzebuję na równinach 6" skoku...? Nie potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Ja bym jednak darował sobie (jak niektórzy twierdzą) nieudaną kopię DW-Link'a zwaną Maestro i wziął oryginał z którego zawieszenie było ponoć zrzynane: http://www.rscycle.com/s.nl/it.A/id.25498/...mp;category=108 Cały rower Iron Horse 6point4 za 5750zł tylko kogoś do przewozu trzeba by znaleźć to fakt, no ale masz kompletny fajny rower za praktycznie cenę samej ramy tego Gianta w Polsce. Ceny w USA naprawdę "porażają", zresztą w Polsce też ale w drugą stronę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 no widzisz - tyle trzeba najpierw miec - a ja nie zalatwie takiej kwoty. cena ramy gianta bedzie o 2 tysiące nizsza. poza tym 6 point to zabawka raczej ciezsza niz moj obecny rower - a ja chce zejsc z wagi ile się da. poza tym ktos mial mi go przewiezc a takiej osoby nie znam. liczyc na to ze mi go wyslą i nie skasuja mnie za oplaty celne i vatowe to nie mogę - bo jak skasują to interes nie bedzie mi się oplacil a do tego dodatkowych tysiecy nie wykombinuje na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 No sorki, chcę kogoś na 6pointa naciągnąć bo to jeden z moich faworytów w tej kategorii i tak się do niego przymierzam od dłuższego już czasu, ale coś tak się nie mogę zdecydować w ciemno bez testów. A jak ktoś znajomy kupi to będzie gdzie spróbować choćby i 400km trza było gnać A tak na marginesie nigdy Ci na tym tak nie zależało, co Cię ta lajtmania tak dopadła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 IH właśnie najbardziej mnie kusi, bo u nas tego mało na razie. Tyle że 6.4 albo 6.6 to już zbyt potężne jak dla mnie, a taki MKIII wydaje się w sam raz, zwłaszcza za 2k$ co po naszemu da jakieś 4500 z hakiem. Wagowo też nie najgorzej, wedle producenta jakieś 13.5kg Chociaż... za rok prawdopodobnie przeprowadzka do grodu Kraka albo Wrocka, a w tamtejszych okolicach już może się przydać te 6" skoku pod dupą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 To daj znać jak kupisz . Daleko z Krakowa do Kwidzyna, gdzie to jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Kwidzyn to u krzyżaków jest, zatem z Polski to już kawałek drogi będzie Kurde, znalazłem jeszcze MKIII z 2007 roku za jedyne 1399USD - toż to prawie darmo!! W sumie 6.4 z 2007 kosztujące $1649 - aż grzech nie kupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 No sorki, chcę kogoś na 6pointa naciągnąć bo to jeden z moich faworytów w tej kategorii i tak się do niego przymierzam od dłuższego już czasu, ale coś tak się nie mogę zdecydować w ciemno bez testów. A jak ktoś znajomy kupi to będzie gdzie spróbować choćby i 400km trza było gnać A tak na marginesie nigdy Ci na tym tak nie zależało, co Cię ta lajtmania tak dopadła ? nie zalezalo mi ale ostatnio moje zycie uleglo sporym zmianom i mase roweru poczulem jak nigdy wcześniej. chce zachowac walory jezdne roweru ujmując mu maksymalnie masy. dlatego schodze jak najnizej bo w moim przypadku enduro to spokojna turystyka i nie zblizam sie do granic wytrzymalosciowych komponentow. obecnie rama wazy prawie 3.2 kilograma a chce jeszcze takze urwac z niej - choc przede wszystkim nabyc produkt o lepszych wlasciwosciach pracy zawieszenia - bo to jest dla mnie priorytetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adass Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Mialem taki sam dylemat .dodatkowo zamieszany Marinem Quad i kupilem wlasnie MKIII'08 z Rscycle.Przyplynie pewnie za miesiac no ale trudno. Myslalem tez o 6.4 ale troche przestraszylem sie wagi a po drugie stwierdzilem ze az tyle skoku nie potrzebuje do codziennej jazdy.W Gorcach bywam czesto bo mam je przed domem i 130cm w MK III powinno mi wystarczyc. Jesli okaze sie malo to dam znac w odpowiednim dziale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 ło, Adass to chyba jesteś pierwszy z Iron Horsem tutaj ? A jak już przypłynie to daj znać jak to działa (moja obsesja - czy będzie kopał w korby na gorczańskich stromych kamienisto korzenistych podjazdach z młynka). Jak go ściągałeś, znajomy czy firmy się w tym specjalizujące ? No i co z cłem, boisz żabę czy nie ? Kwidzyn to u krzyżaków jest, zatem z Polski to już kawałek drogi będzie Kurde, znalazłem jeszcze MKIII z 2007 roku za jedyne 1399USD - toż to prawie darmo!! W sumie 6.4 z 2007 kosztujące $1649 - aż grzech nie kupić Kurde Krzyżacy to daleko faktcznie . Nie widzę tego 6point z 2007, daj proszę linka bo cena to już faktycznie za taki sprzęt śmiech na sali w porównaniu do tego co w Polsce oferują w tej kategorii wszystkie firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Oferta wyprzedażowa i trzeba się zapisywać na konkretne rozmiary: http://www.rscycle.com/s.nl/it.A/id.27521/...p;category=4959 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecin Napisano 27 Maja 2008 Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witam, posiadam regin2 z zeszłego roku, jezdze na nim drugi sezon i musze przyznac se sprawuje sie super, choc nie mam porownania bo to moj pierwszy full. W zeszlym sezonie zaliczylem kilka fajnych tras m.in skrzyczne i naprawde jestem zadowolony. Mieszkam w katowicach wiec rower kupowalem z mysla takze o normalnej jezdzie :] Zawieszenie dziala wtedy kiedy ma, przy pedalowaniu minimalnie sie ugina i nawet tego nie czuc. Rower zakupilem caly wiec z przodu mam tore 130mm :/ ale na razie nie narzekam jak ja zajade to wtedy pomysle o czyms innym. Mam 186cm i mam rozmiar L. Styl jazdy hmm w gorach go nie oszczedzam i to na pewno jest hard enduro :] Chyba tyle :] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adass Napisano 28 Maja 2008 Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 ło, Adass to chyba jesteś pierwszy z Iron Horsem tutaj ? A jak już przypłynie to daj znać jak to działa (moja obsesja - czy będzie kopał w korby na gorczańskich stromych kamienisto korzenistych podjazdach z młynka). Jak go ściągałeś, znajomy czy firmy się w tym specjalizujące ? No i co z cłem, boisz żabę czy nie ? Pewnie pierwszym,ale mam nadzieje ze szybko dolaczy pare sztuk Moj plynie w bagazniku jakiegos auta ktore kupil kumpel wiec zaba spi spokojnie Jak doplynie to zdam relacje z montazu i jazd probnych. BTW.Na stronie IH i rscycle damper moj MK III ma damper montowany zaworem u gory.Tymczasem w ramce jest odwrotnie. Jako ze o damperach wiem niewiele pytam:mozna go bedzie zamontowac zaworem u gory czy zostawic jak jest ? Bo w dzialaniu to chyba nie ma roznicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 chyba nie ma roznicy - widzialem roznie montowane wiec nie ma raczej problemu. choc w mojej poprzedniej ramie nowy jej wlasciciel zamontowal sida tlokiem do dołu i tłumik stracił tłumienie. po obroceniu obudził się no z tym ze tenze tłumik byl dosyc stary i byc moze mial juz ubytki gazu/powietrza/oleju z komory tlumienia i byc moze przez to zachowywalo sie ono roznie. a tak wogole to wykreowuje sie kilka opcji: 1) giant reign rama kupiona w polsce za cenę nizszą niz katalogowa. minusy: obecnie koniecznosc zamowienia Lki dla mnie no i kolor - wolalbym inny 2) kupienie całego roweru giant reign 2 lub 1 zostawienie niektorych czesci/sprzedaz reszty. 3) rama banshee rune 1) minusem jest kolor no i to ze trzeba zamowic 2) koniecznosc zainwestowania sporej kasy z niepewną sumą zwrotu inwestycji 3) cena ramy sporo wyzsza od samej ramy gianta, plus problem z dostępnością rozmiaru; przy zakupie samej ramy (fox dhx przecietnie mi pasuje) koszt wzrosnie i to sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Maja 2008 Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Chyba łatwiejszy jest dostęp do regulacji w czasie jazdy , gdy dźwignie są u góry (bo ja np. w czasie jazdy dosyć często zmieniam ustawienia platformy - zależnie od tego czy jadę po płaskim czy jakichś korzonkach ...) W nowych ramach 2008 zawór jest u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 28 Maja 2008 Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 a tak wogole to wykreowuje sie kilka opcji: kupienie całego roweru giant reign 2 lub 1 zostawienie niektorych czesci/sprzedaz reszty. Zakup "gotowca" nie jest głupim pomysłem choćby i dlatego że Reign posiada Fox'a RP2 , Ty zaś dysponujesz w tej chwili rowerem z innym tylnym amortyzatorem . Zatem po dorobieniu tulejek będziesz mógł sprawdzić działanie obu w ramie Gianta i po porównaniu zdecydujesz się który wariant będzie Ci bardziej odpowiadał. Ale po testowaniu Wolf Ridge'a zastanawiam się czy nie lepszym wyborem byłby tu RP23 ? Być może jest to dobry pomysł na poprawę pracy zawieszenia które i tak zresztą wyekwipowane w RP2 jest jedną z lepszych ofert na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 obecny tlumik nie pasuje bo to 190tka a reign ma 200tke z tym samym skokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 28 Maja 2008 Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 No dobrze ale możesz spróbować i jeśli "stary" amo będzie Ci odpowiadał to poszukasz takiego samego ale w odpowiedniej długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 nie da sie tego zrobic tak po prostu. zakladajac tlumik krotszy niz przewidziany "skrócę" rower to znaczy przyblizę gniazda mocowania tlumika a przez to zmienię geometrie roweru (1 cm roznicy dlugosci to w giancie 3 cm roznicy na tylnym kole) a po drugie jesli rama jest "na styk" to znaczy przy maksymalnym ugieciu elementy przedniego trojkata i wahacza zblizaja sie do siebie to przy krotszym tlumiku wahacz na pewno zaczepi o przedni trojkąt. ze 190tką nie pojade na "maksa" by moc przetestowac prace zawieszenia - szkoda pokancerowac ramę. niestety alternatywa dla gianta - bainshee - ma tlumik 200 mm ze skokiem 57 wiec tez go nie wykorzytam. tak czy siak rama z tlumikiem bedą na sprzedaz. calosc ma niecale trzy miesiące wiec powinienem odyskac znośne pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASA Napisano 28 Maja 2008 Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Hej Na Reginie 08 jeżdżę od kwietnia i jestem bardzo zadowolony, Rama spełnia wszystkie moje oczekiwania 1) jaka jest waga rzeczywista rozmiaru L i M z tłumikiem i bez 2) ile macie wzrostu i jakiego rozmiaru używacie 3) styl jazdy 4) właściwości jezdne ramy/roweru 5) konfiguracja roweru na tej ramie 6) porównanie do innych fulli jeśli je posiadacie.””” ad 2. 180cm >> rozmiar M (miałem duży dylemat ale zostałem przy M ) ad 3. enduro - górskie szlaki Beskidów + każdy ciekawy teren o pofałdowanym przekroju ad 4. rower się prowadzi super, jest bardzo zwrotny pomimo wagi w mojej konfiguracji 15,7 kg, zawieszenie pracuje świetnie na dużych i średnich nierównościach na małych wydaje się mało czułe ale ciągle eksperymentuje z ciśnieniem, generalnie koło klei się podłoża i można sobie pozwolić naprawdę na duże szaleństwa. ad 5. bomber z1 2006 130 mm eta + ham lx + napęd xt/lx + kiera mostek pro + obręcze supra N pasta przód dartmooor 20 mm tył win zip ad 6. nie posiadam innych fuli ale trochę jeździłem na 4 zawiasach i maestro pracuje lepiej głownie pod względem bujania a raczej jego braku, nie odczuwam tez cofania korb, nawet specjalnie próbowałem to wyczuć i jakoś się nie udało. Jedyne niemiłe zaskoczenie to wysokość główki, niestety musiałem wymieniać sterówke w amorku bo była o 1cm za krotka. Ja kupiłem cały rower, jest to operacja dużo bardziej opłacalna niestety trzeba zamrozić spora gotówkę, w sumie jeszcze nie udało mi się sprzedać wszystkich części i tu mała reklama http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=288348 ( co do cen oczywiście można się dogadać) Co do testów to w Twomarku można sobie pojeździć, no i maja sklep w Bielsku co powoduje ze można zrobić mały trip na szlaki, ( Ew można zrobic test w Katowicach i skoczyc do WPKiW tam tez jest kilka miejsc gdzie można wykorzystać zawieszenie) Istnieje tez możliwość dogadania się w Twomarku żeby „rozebrali” rower. Mi w zeszłym roku Regina 07 z damperem zaproponowali za 3300 o ile dobrze pamiętam (jeżeli komuś się nie chce walczyć z allegro to tez jest to jakaś opcja) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 ja jednak bede potrzebowal Lkę bo mam 185 cm wzrostu. głowka jest rzeczywiscie wielka - 165 mm przy rozmiarze L.... kurcze moja rura od widelca ma 205 mm... braknie jednego centymetra.... mostek mam niski ale i tak bedzie za wysoki zeby zlapaly obie sruby... skorzystalbym z opcji zakupu ramy jesli mialbym to zrobic w polsce - po sprzedazy mojej wyjdzie stosunkowo raczej najtaniej. ten widelec mnie martwi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 28 Maja 2008 Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 zawieszenie pracuje świetnie na dużych i średnich nierównościach na małych wydaje się mało czułe ale ciągle eksperymentuje z ciśnieniem, generalnie koło klei się podłoża Mnie osobiście podobała się czułość na małe przeszkody i brakowało mi jedynie płynności i "miodności" jego pracy tak jak zachowuje się Marin Wolf Ridge ' 2008. Istnieje tez możliwość dogadania się w Twomarku żeby ?rozebrali? rower. Mi w zeszłym roku Regina 07 z damperem zaproponowali za 3300 o ile dobrze pamiętam No wiesz ciekawa sprawa z tym rozbieraniem rowerów bo ja nieraz już słyszałem zapewnienia od sprzedawców, i nie tylko ,że jest to niewykonalne z powodów natury księgowej. No a tu taki numer..... Zresztą tu jest coś na ten temat : http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...st&p=463338 http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...st&p=463426 I wybaczcie ale tamta dyskusja popłynęła poza główny temat no ale nie mogłem sobie darować : http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...st&p=463633 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Tysiu, tak, tak, wyczułem uszczypliwość . Powiem tak, od prawie 3 lat planujesz zmianę roweru a nie kupiłeś do dziś zapewne nic nowego (jak tak to się pochwal), a doktoryzujesz się w teoriach o kolejnych jakże odmiennych zawieszeniowo Twoich faworytach (o ile pamiętam Canondale, Ghost, Lapierre, Marin, Giant) jak jakiś naukowiec. Oczywiście są one jak widzę dopasowywane do aktualnych upodobań . Nie chcę się już rozpisywać o śmiechu wartych szczegółach kolejnych nieudanych transakcji, ale chyba sam przyznasz, że jesteś niezdecydowany jak maszynista w którą stronę skręcić na jednym torze . Gdyby Tobo miał w ten sposób kupować cokolwiek pewnie i do śmierci na nic by się nie zdecydował. A rowerków i sprzętu trochę już miał i jego akurat lubię słuchać jak o użytkowaniu czegoś pisze choćbym się z tym nie zgadzał. Kup w końcu coś, potestuj w realu dłuższy czas, sam wówczas chętnie posłucham Twych opinii a nawet się umówię na testowanie nowej Reginy jak taki będzie w końcu Twój wybór - wg mnie model 2008 jest b.fajny bo pozbawiony wad starej wersji, chodź sam bym go sobie nie zafundował z powodu moich "kopiących" uprzedzeń. Ale jak pojeżdżę nowym modelem więcej i z innym damperem, może będzie inaczej, i zmienię zdanie. Tak apropos czy w tym modelu przednia przerzutka TopSwing tylko pasuje ? A co do samych ram i rozbierania rowerów w tym celu - cokolwiek, nawet auto by rozebrać i sprzedać (dopytałem głównej księgowej) nie narażając się na jakieś sankcje UKS można faktycznie przeprowadzić i tu częściowo zwracam honor, ale trzeba na to pisać jakieś protokoły rozbioru i wksięgowywać potem każdą część wymyślając cenę i uważać by nie było poniżej kosztu za całość. Twomark sprzedaje pewnie na tej zasadzie, same ramy pod koniec sezonu, gdy roweru nie mogą upłynnić. Generalnie nie jest to dla sprzedawców opłacalne, jedynie jak im coś nietypowego czy starego zalega. A Ghosty o które pytałeś, powtórzę po raz kolejny - nigdy się nie bawili w to, a sety ram tej firmy mieli tylko i wyłącznie od producenta na koniec sezonu bo wówczas można je nabyć za b.dobre pieniądze. PozdroweReginowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MASA Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Tak apropos czy w tym modelu przednia przerzutka TopSwing tylko pasuje ? Niestety nie, i do tego tez nie mozna schowac całej sztycy, w sumie to kolejna wada reigna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Maja 2008 Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Tak apropos czy w tym modelu przednia przerzutka TopSwing tylko pasuje ? Niestety nie, ........ w sumie to kolejna wada reigna To raczej nie jest wada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.